Την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον Γιάννη Κωσταλά είχε πλήθος ομογενών Ελλήνων το μεσημέρι του Σαββάτου (16/10) στον Ιερό Ναό των Αγ. Νικολάου/Αγ. Τριάδας στο Staten Island της Νέας Υόρκης.

Συγγενείς, φίλοι, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, παρέστησαν για το “τελευταίο αντίο” στον άνθρωπο που, κατά γενική ομολογία, ήταν η προσωποποίηση του αθλητισμού και της Ελλάδας στην Ομογένεια.

Μετά το πέρας της τελετής διαβάστηκε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου από τον ιερατικό προϊστάμενο του ναού, π. Νικόλαο Πετροπουλάκο.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα πριν από μερικές ημέρες τον θάνατο του αγαπητού μας Γιάννη.

Είναι πράγματι το τέλος μιας εποχής. Θα μπορούσα να πω τόσα πολλά για τον Γιάννη. Η ζωή του ήταν γεμάτη από επιτεύγματα και αποτελούσε παράδειγμα επιτυχίας του Αμερικανικού ονείρου.

Η γενναιοδωρία του δεν μπορεί να περιγραφεί, έδωσε τόσα πολλά χωρίς να ζητάει τίποτα σε αντάλλαγμα. Ηταν ο ευεργέτης αναρίθμητων ψυχών, οι ζωές των οποίων έγιναν πλουσιότερες από την καλοσύνη και την συμπόνοια του.

Αυτός και τα αδέλφια του πρόσφεραν πολλά εδώ στην δεύτερη τους πατρίδα. Εδωσαν πίσω πολύ περισσότερα από όσα απέκτησαν, μοιράστηκαν τα υλικά τους αγαθά με συγγενείς, φίλους ακόμα και εντελώς άγνωστους. Όλοι τον ήξεραν, το μεγάλο και πλατύ χαμόγελο τον συνόδευαν πάντα στην δημόσια και ιδιωτική του ζωή. O ελεήμων και στοργικός μας Κύριος να δώσει σε όλους παρηγοριά σε αυτή την δύσκολη στιγμή της απώλειας, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται κοντά στο Θεό. Ας αναπαυθεί αιώνια δίπλα στους Αγίους. Αιωνία του η μνήμη».

Στον Εθνικό Κήρυκα μίλησε και ο ανιψιός του, Στράτος Κωσταλάς, που δήλωσε: «Από το πρώτο λεπτό του χτυπήματος ο θείος άνοιξε ορθάνοιχτη την πόρτα του καφέ του και το μετέτρεψε σε νοσοκομείο, βοηθώντας τους πάντες. Ηταν ένας ήρωας που έσωσε και βοήθησε πολύ κόσμο εκείνη την τραγική περίοδο».

Πηγή: ekirikas.com