Αναταράξεις προκαλούν οι σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών κατοικιών με ασφαλιστικές δικλείδες, όμως, για όσα νοικοκυριά δεν έχουν αποδεδειγμένα δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε χθες να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα και να υπάρξει προστασία όλων όσοι έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια και τόνισε πως εάν γίνει άρση των πλειστηριασμών, θα υπάρξει νέα δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν να δώσουν στεγαστικά δάνεια.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε ότι πρώτος γνώμονας είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και δεύτερος γνώμονας να μην καταρρεύσει πλήρως η αγορά ακινήτων και να υπάρξει στεγαστική πίστη, ενώ πρόσθεσε ότι εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα πληρώσει και τα κριτήρια θα καθοριστούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι “η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο“, καθώς, “αυτό δεν θα βοηθούσε κανέναν, ούτε τις τράπεζες που θέλουν να ρυθμίζονται και να εξυπηρετούνται τα δάνεια και όχι να “σκοτώνονται” τα σπίτια των οφειλετών αυτού του επιπέδου“.

Αντιδρά η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα σχέδια της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε υψηλούς τόνους υπογράμμισε ότι “κάθε μέρα που περνάει προστίθεται κι ένας υπουργός που ανοίγει διάπλατα το θέμα του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, δείχνοντας πλέον ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση, και ο κ. Σαμαράς προσωπικά, είναι αποφασισμένοι να κατασχέσουν πρώτες κατοικίες”, ενώ σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, “δεν υπάρχει άλλη λύση, παρά η εφαρμογή μιας νέας σεισάχθειας“.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, σημείωσε ότι “μετά τη λεηλασία μισθών και συντάξεων οι τοποτηρητές του μνημονίου μεθοδεύουν ξεπάγωμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, χιλιάδες σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο“.

Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε παράταση της απαγόρευσης τουλάχιστον έως το 2015, λέγοντας ότι “είναι απαράδεκτο, σε αυτές τις συνθήκες, να απειλείται και να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του“.

Παράλληλα, το ΚΚΕ χαρακτήρισε “κοροϊδία” τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι θα προστατευτούν φτωχοί και αδύναμοι και επεσήμανε ότι “πρέπει να σημάνει για τον λαό συναγερμός, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, οδηγώντας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση και φέρνοντάς τες αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μείνουν στο δρόμο“.

Πηγή: blog.gr