Άλλο ένα έτος ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει σε μερικές ημέρες. Ένα έτος που συνδέθηκε άρρηκτα με την πανδημία του κορονοϊού, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του σε κάθε έκφανση της ζωής όλων των ανθρώπων.

Το 2021 δεν ήταν όμως μόνο η πανδημία. Ήταν πολλά ακόμα. Ήταν ευχάριστες, παράξενες, κωμικές, τραγικές ή δυσάρεστες στιγμές, τις οποίες συνέλλεξε ο Guardian μέσα από τις φωτογραφίες που τις συνόδεψαν, δημιουργώντας το απόλυτο φωτογραφικό άλμπουμ του 2021. Μία εξ αυτών που έγιναν viral παγκοσμίως τραβήχτηκε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι μανιώδεις πυρκαγιές κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, ρουφώντας μέσα τους ανθρώπινες ζωές, ζώα, δάση, κατοικίες.

Η φωτογραφία της 81χρονης Παναγιώτας θα έλεγε κανείς ότι αποτυπώνει όλη την τραγωδία που έζησε η Εύβοια τον Αύγουστο.

«Μόλις έφτασα στο νησί της Εύβοιας, μπορούσα να δω τις φωτιές να μαίνονται από μακριά, να υψώνονται πάνω από τον ουρανό και να καίνε με ένταση που προκαλεί δέος. Θα μπορούσατε να ακούσετε αυτό το τρομακτικό τρίξιμο σε όλο το νησί. δεν έμοιαζε με οτιδήποτε είχα βιώσει ποτέ», είπε στον Guardian ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, ο άνθρωπος που που τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία.

«Είδα την 81χρονη Παναγιώτα Νουμίδη, να κινείται αμήχανα έξω από το σπίτι που μπορείτε να δείτε εδώ. Ήταν εμφανώς στενοχωρημένη, οπότε την πλησίασα. Είπε ότι δεν μπορούσε να βρει τον σύζυγό της (αργότερα επανενώθηκαν) και ότι φοβόταν για το σπίτι της – το είχαν χτίσει αργά για 20 χρόνια και φαινόταν ότι οι φλόγες κατευθύνονταν κατευθείαν προς αυτό (δεν είχε καταστραφεί).

Ήταν μια χαοτική μέρα, αλλά προσπάθησα να αποτυπώσω την ένταση της πυρκαγιάς, την απόγνωση των ανθρώπων στην Εύβοια και την έλλειψη κυβερνητικής βοήθειας για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ήξερα αμέσως ότι η εικόνα ήταν μια σημαντική αντανάκλαση της κατάστασης που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν viral σε όλο τον κόσμο.

Έφτασε να συμβολίζει την κλιματική κρίση, με τις καταστροφικές ζημιές που προκαλούνται από τις πυρκαγιές να αντιπροσωπεύουν τη ζημιά που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη. Για μένα, είναι πολύ ιδιαίτερο να βγάζω μια φωτογραφία που επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Έλληνας φωτογράφος.

 

Μπορείτε να διαβάσετε το θέμα ΕΔΩ