Πρόσβαση σε πληροφορίες των χρηστών της, παρείχε η Microsoft, για λογαριασμό της NSA και του FBI, σύμφωνα με τη “Guardian“.

Η εταιρεία Microsoft συνεργάσθηκε στενά με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να τις βοηθήσει να υποκλέψουν επικοινωνίες χρηστών και στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων επέτρεψε στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) να παρακάμπτει την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Επικαλούμενη άκρως απόρρητα ντοκουμέντα, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, η βρετανική εφημερίδα “Guardian” αναφέρει πως η Microsoft εργάσθηκε μαζί με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και την NSA για να διευκολύνει την πρόσβαση μέσω του Prism -πρόγραμμα συγκέντρωσης δεδομένων το οποίο αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από την βρετανική εφημερίδα- στην υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων SkyDrive.

Η Microsoft βοήθησε επίσης το πρόγραμμα Prism να συγκεντρώσει βίντεο και ηχητικές εγγραφές συνομιλιών που έγιναν μέσω του Skype, της ονλάιν υπηρεσίας συζήτησης της Microsoft, προσθέτει η εφημερίδα.

Η Microsoft είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως δεν προσέφερε στην NSA άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες για τους χρήστες. Χθες Πέμπτη επανέλαβε ότι δίνει δεδομένα των πελατών μόνον ανταποκρινόμενη σε νόμιμα αιτήματα της κυβέρνησης.

“Για να είμαστε σαφείς, η Microsoft δεν προσφέρει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνολική ή απ’ ευθείας πρόσβαση στα SkyDrive, Outlook.com, Skype ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της Microsoft“, αναφέρει η εταιρεία σε δήλωση την οποία δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της.

Οι εταιρείες Facebook Inc, Google Inc και Microsoft έχουν καλέσει δημοσίως τις αμερικανικές αρχές να τους επιτρέψουν να αποκαλύψουν τον αριθμό και την έκταση των αιτημάτων παρακολούθησης που έχουν δεχθεί, αφού ντοκουμέντα που διέρρευσαν στις εφημερίδες “Ουάσινγκτον Ποστ” και “Γκάρντιαν” έδειξαν πως είχαν δώσει στην κυβέρνηση “απ’ ευθείας πρόσβαση” στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στο πλαίσιο του προγράμματος Prism της NSA.

Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία και έρευνες του Κογκρέσου για τους στόχους και το εύρος της συγκέντρωσης πληροφοριών.

Πηγή: blog.gr