Η έξαρση του διαδικτύου έχει οδηγήσει ορισμένους να χαρακτηρίσουν ως σημείο των καιρώντις διάφορες εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την μελέτη μας σήμερα να εστιάζεται στο Twitter. Μέρα με την μέρα όλο και περισσότεροι κάνουν “tweets“, «ακολουθούν» αλλήλους και γενικότερα η καθημερινή προσωπική αλληλεπίδραση έχει δώσει την θέση της στον κοσμο των διαφόρων μορφών επικοινωνίας μπροστά από ένα κινητό, τάμπλετ, λάπτοπ κλπ.  Έχουμε, ήδη, αναφέρει από την προηγούμενη έρευνα μας πως το Facebook είναι το κυρίαρχο μέσο κοινωνική δικτύωσης όμως, εξίσου σημαντικός είναι ο αναδυόμενος κόσμος του Twitter. Αναπόφευκτα, αυτή η νέα τάση επηρεάζει πολύπλευρες μορφές  της καθημερινότητας μας, με τον αθλητισμό να είναι μια από αυτές. Πως, λοιπόν, διαμορφώνονται τα δεδομένα που αφορούν την ανταπόκριση που έχει στο κοινό ο κάθε παίκτης; Ποιοί παίκτες αλλά και προπονητές που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί στα παρκέ της Α1 διαθέτουν «πιστούς» ακόλουθους; Ποιά μεγάλα ονόματα του Ελληνικού μπάσκετ έχουν την μεγαλύτερη απήχηση; Ποιοί συγκεντρώνουν «αδιάφορα» νούμερα; Το Basketblog.gr έκανε “log  in” σε αυτόν τον γεμάτο εκπλήξεις κόσμο του Τwitter και σας παρουσιάζει τα ευρήματά του.

top-10-esake-twitter

Ποιός Διαμαντίδης και ποιός Σπανούλης; Ο Πάτρικ Γιούιν! Ο παίκτης των Τρικάλων έχει 310.000 «ακόλουθους» και φιγουράρει στην πρώτη θέση των δημοφιλέστερων παικτών τουΕΣΑΚΕ στο Twitter. Στην λίστα έπεται ο νεοαποκτηθείς Πόπς Μενσά – Μπονσού της ΑΕΚ με 15.700 “follows”. Tρίτος είναι ο Τρεμέλ Ντάρντεν με 13.100 «followers». Eδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο φόργουορντ του Ολυμπιακού στην αντίστοιχη λίστα του Facebook βρισκόταν στην τελευταία θέση με μόλις 227 προτιμήσεις! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (10.100 «follows») είναι έκτος, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης (μόλις 4.386 «follows»)  βρίσκεται στην 10ηθέση! Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Μπατίστα, Λοτζέσκι, Γιάνκοβιτς, Χάνκοκ και Κάντζι. Σε σύγκριση πάλι με την ανάλογη λίστα ΤΟΡ 10 του Facebook, μόνο τέσσερις παίκτες βρίσκονται και στις δύο κατατάξεις. Ο λόγος για τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Βασίλη Σπανούλη, Ματ Λοτζέσκι και Λουκ Χάνκοκ. Tέλος, οφείλουμε εκτός των παικτών, να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην ομάδα του Ρεθύμνου και στο τμήμα Μάρκετινγκ του συλλόγου για την πολύ καλή παρουσία της μασκότ της ομάδας, του «Αγορίνου» στο Twitter που έχει 169 «ακολούθους».

esake-twitter

pinakas-esake-twitter

Με μια συνολική εικόνα παρατηρούμε πως στο Twitter έχουμε μεγαλύτερη παρουσία από παίκτες διάφορων ομάδων με τους «αιώνιους» να μην έχουν την μερίδα του λέοντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παραδείγματα των Κουμπούρα, Γκάρετ, Μάγκετ, Χάντ, Ρόμπινσον, Τσάμη. Επίσης, εστιάζουμε στους πάνω από 2.500 «ακόλουθους» που έχει ο Μανώλης Παπαμακάριος στον λογαριασμό του, πράγμα που υποδηλώνει την μεγάλη αναγνώριση που έχει στο χώρο του μπάσκετ ένας παίκτης που κάποτε είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στον Ολυμπιακού. Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ουραγός της λίστας είναι ο Κώστας Σλούκας,ο οποίος στο Facebook είναι 5ος σε «likes»!

*Oι λογαριασμοί των Διαμαντίδη, Σπανούλη και Σλούκα δεν είναι οι επίσημοι.

top-3-eksoteriko-twitter

Η επόμενη κατηγορία αφορά τους Έλληνες που αγωνίζονται στο εξωτερικό με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να βρίσκεται στο «κεφάλι» με 19.900 «follows». Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Κώστας Κουφός και Γιώργος Μπόγρης με 19.400 και 14.700 «follows». Πολύ υψηλά νούμερα και για τους τρεις, όπως βλέπουμε, με πραγματική «μάχη» να υφίσταται στην κορυφή που για την ώρα βρίσκει νικητή τον αδερφό του «Greek Freak».

eksoteriko-twitter

pinakas-eksoteriko-twitter

Ο Γιάννης Μπουρούσης δεν κατάφερε να μπει στο TOP 3 και περιορίζεται στην 4η θέση των προτιμήσεων.

top-3-coach-twitter

Στο Facebook ήταν δεύτερος στις προτιμήσεις, στο Twitter όμως, έρχεται πρώτος! Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιτούδη που με 2.989 «follows»βρίσκεται πάνω από την έκπληξη της κατηγορίας, τον Τάκη Πανούλια (826 «follows») και Χάρη Μαρκόπουλο (547 «follows»). Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Τάκη Πανούλια του οποίου η παρουσία στο ΤΟΡ 3 πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Ο έμπειρος coach έχει σημειώσει στην καριέρα του πολλές επιτυχίες σε άνδρες και γυναίκες.  Παράλληλα, ενα μεγάλο μπράβο αξίζει στους Ιτούδη και Μαρκόπουλο που ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις παρά την πίεση που περιλαμβάνει το απαιτητικό επάγγελμα του προπονητή.

coach-twitter

pinakas-coach-twitter

Γενικότερα, παρατηρούμε πως πολύ κοντά στο TOP 3 βρίσκονται άλλα δύο ονόματα έκπληξη, όπως αυτά του Στέφανου Δέδα και του Γιάννη Λιβανού. Εντύπωσης, επίσης, προκαλούν οι απουσίες των Φώτη Κατσικάρη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Γιάννη Σφαιρόπουλου και Αργύρη Πεδουλάκη.

top-5-national-twitter

Πιο δημοφιλής και αγαπητός παίκτης στο Twitter, λαμβάνοντας υπόψη τα «follows», είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 63.400 «πιστούς». Ο Νίκος Καλάθης (22.900 «follows»)και ο συνονόματος του Ζήσης (20.100 «follows») βρίσκονται διαδοχικά στις θέσεις «2» και «3». Την πεντάδα συμπληρώνουν ο Κώστας Καϊμακογλου (12.000 «follows») και Κώστας Βασιλειάδης (7.730 «follows»).

national-twitter

pinakas-national-twitter

Στο νήμα κρίθηκε η 5η θέση καθώς οι διαφορά ανάμεσα σε Βασιλειάδη και Ίαν Βουγιούκα δεν είναι απαγορευτική. Η απουσία του Πρίντεζη μπορεί να αποτελεί έκπληξη όμως, αυτή δικαιολογείται από το γεγονός πως ο έμπειρος Πάουερ Φόργουορντ δεν διαθέτει λογαριασμό στο Twitter.

*Να σημειωθεί πως η επιλογή έγινε με βάση τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο του καλοκαιριού.

Μην ξεχνάτε να μας στείλετε παρατηρήσεις στο [email protected] σε περίπτωση που οι συντάκτες μας παραλείψανε κάτι.