Ό,τι πιο καινοτόμο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αθλητική επιστήμη και την αποκατάσταση είναι η εφαρμογή των νεύρο-επιστημών στον αθλητισμό. Η αντίληψη και η γνωστική λειτουργία είναι κομμάτι της ίδιας διαδικασίας που καταλήγει στην δράση στον αγωνιστικό χώρο.

Ας το κάνουμε όμως πιο κατανοητό: Η αντίληψη είναι άμεσα εξαρτημένη από τις αισθήσεις μας, όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση και αφή και από τα όργανα που λειτουργούν όπως τα μάτια μας και τα αυτιά μας μεταξύ άλλων.

Η πληροφορία από αυτά τα όργανα μεταφέρεται στον εγκέφαλο και από εκεί παίρνουμε πληροφορία για το περιβάλλον γύρω μας π.χ. ο αγωνιστικός χώρος.

Ο αθλητής καταλαβαίνει τον χώρο σε 360 μοίρες και ο εγκέφαλος παίρνει τόσο πολύ πληροφορία που πρέπει να την επεξεργαστεί. Αυτή η διαδικασία λέγεται επιλεκτική προσοχή και είναι πολύ σημαντική παράμετρος της αθλητικής νοημοσύνης.

Όταν δίνουμε προσοχή στο παιχνίδι ο εγκέφαλος μέσω της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης ψάχνει την πιο αποτελεσματική λειτουργία και ταυτόχρονα την πιο οικονομική σε δυνάμεις.

Επίσης ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύ παρεξηγημένος όρος επίσης. Ουσιαστικά γενικά μιλάμε για χρόνο αντίδρασης σαν το αποτέλεσμα της αντίδρασης από ένα ερέθισμα. Αυτό όμως είναι αντανακλαστικά δεν είναι γνωστική λειτουργία!

Το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος) δεν ενημερώνεται καθόλου και η αντίδραση είναι από το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Όπως ακριβώς αντιδρά ο σπρίντερ στο ακουστικό ερέθισμα από το πιστόλι του αφέτη. Το αντίθετο είναι η εκτέλεση του πέναλτι και ο τερματοφύλακας.

Εκεί σημαντικό ρόλο παίζει η γρήγορη ανταπόκριση γιατί η μπάλα ταξιδεύει με 90 Km την ώρα και φτάνει στο τέρμα σε 0,44 sec.

Άρα είναι σημαντικό να γίνεται προπόνηση σε πρότυπα που έχουν και στοιχεία πρόβλεψης.

Η αθλητική πρόβλεψη είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό σε παίκτες όπως ο Curry και ο Lebron James.

Άρα η σειρά είναι η εξής:

1. Αντίληψη

2. Επεξεργασία

3. Εκτέλεση

Στην Ελλάδα τα 3 τελευταία χρόνια υπάρχει το πρόγραμμα SPORTS IQ που μέτρα και προπονεί ακριβώς αυτά τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά.

Η νοητική πλατφόρμα προπόνησης Sports IQ είναι γεγονός.

Μετά από πολλά χρόνια ανάπτυξης, είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε την πλήρη έναρξη μιας ολόκληρης εξέλιξης στην πλατφόρμα προϊόντων μας – το Sports IQ.

Αυτή η νέα αναβάθμιση λογισμικού δίνει τόσο στους νέους όσο και στους παλιούς χρήστες του SPORTS IQ πολλές νέες δυνατότητες και δυνατότητες για να βελτιώσουν περαιτέρω την εμπειρία τους και να επιταχύνουν την πορεία τους προς βελτίωση.

Εδώ θα καλύψουμε τις διευρυμένες επιλογές εκπαίδευσης, την έκδοση προσωπικής χρήσης (licence) του SPORTS IQ που ονομάζεται CTS90, τη συναρπαστική παρουσίαση της πλατφόρμας μάθησης Sports IQ Academy, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε προσθέσει πολλές ολοκαίνουργιες λειτουργίες για οικιακή χρήση. Ελπίζουμε να είστε τόσο ενθουσιασμένοι όσο και εμείς!

Εάν είστε νέοι στο SPORTS IQ, η βασική εκπαίδευση περιλαμβάνει τη χρήση των προσαρμοσμένων τρισδιάστατων γυαλιών μας και την εκτέλεση 6 λεπτών συνεδριών 3D Multiple Object Tracking.

Ουσιαστικά, σας ζητείται επανειλημμένα να στοχεύσετε, να παρακολουθείτε και να αναγνωρίζετε επισημασμένες μπάλες που κινούνται δυναμικά σε ένα εικονικό περιβάλλον 3D.

Ο αριθμός των μπαλών και η ταχύτητα της άσκησης προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο δεξιότητάς σας και την πρόοδό σας, με τους κατοχυρωμένους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας επιστημονικούς αλγόριθμους του SPORTS IQ να σας κρατούν πάντα στη ζεστή ζώνη της βέλτιστης μάθησης.

Με μόλις 20 λεπτά την εβδομάδα από τις προπονήσεις της λήψης απόφασης κάτω από πίεση  του SPORTS IQ, η έρευνα δείχνει ότι μπορείτε να περιμένετε συνεχή βελτίωση στις γνωστικές σας δεξιότητες υψηλού επιπέδου όπως εκτελεστικές λειτουργίες, προσοχή και ταχύτητα επεξεργασίας. Αυτά βελτιώνουν την ψυχική σας εστίαση, τη συγκέντρωση και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Από παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ενεργούς ενήλικες, έως αθλητές παγκόσμιας κλάσης και πιλότους μαχητικών αεροπλάνων, αυτή η εκπαίδευση μεταφέρεται σε πραγματικές επιδόσεις που μπορούν να ωφελήσουν σχεδόν τη ζωή όλων.

Το SPORTS IQ είναι το πιο ευρέως επιστημονικά επικυρωμένο πρόγραμμα γνωστικής εκπαίδευσης, με πάνω από 40 μελέτες από πανεπιστήμια και 20 χρόνια έρευνας. Ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από ελίτ επαγγελματίες αθλητές και ομάδες, αγώνες αγώνων F1, και στρατιωτικούς πιλότους και τη NASA, τα οφέλη της επεκτείνονται πολύ ευρύτερα από αυτό το πεδίο εφαρμογής σε όλους τους τύπους χρηστών.

Επομένως, εάν θέλετε να αποκτήσετε νοητικό πλεονέκτημα και να πάρετε την απόδοσή σας στο επόμενο επίπεδο, το SPORTS IQ είναι ο πιο επικυρωμένος και τεκμηριωμένος τρόπος για να το κάνετε.

‍Ορισμένες από τις άλλες ομάδες χρηστών μας περιλαμβάνουν:

*Ηλικιωμένοι για βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής και ευεξίας

*Άτομα που επιδιώκουν να επιστρέψουν στο μέγιστη απόδοση μετά από σωματικό γνωστικό τραυματισμό

*Χρηματοοικονομικοί αναλυτές για να επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων και να πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις κινδύνου

*Οι μαθητές να ενισχύσουν το μαθησιακό δυναμικό στο σπίτι και στο σχολείο.

Ίσως το πιο σημαντικό, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα αν θέλετε να προπονηθείτε οποιαδήποτε στιγμή από την άνεση του σπιτιού σας. Αυτό παραδίδεται μέσω της ολοκαίνουργιας πλατφόρμας CTS90 (Cognitive Training 90-Minutes), εξειδικευμένη για προσωπική χρήση. Με τη βελτιωμένη προσβασιμότητα της εκπαίδευσης σε απομακρυσμένες και επιτόπιες πλατφόρμες κατάρτισης, καθώς και μια σειρά από τις

Ίδιες λειτουργίες και δυνατότητες που προσφέρονται με την προηγμένη πλατφόρμα SPORTS IQ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, οι αθλητές μπορούν τώρα να ακονίσουν τις δεξιότητές τους σύμφωνα με το δικό τους πρόγραμμα, σε αντίθεση με το να πηγαίνουν σε έναν εκπαιδευμένο προπονητή ή αδειοδοτημένο εκπαιδευτή (neurotrainer) για συνεδρίες. Είναι επίσης μια εξαιρετική λύση για όσους θέλουν να ξεπεράσουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις των αποκλεισμών του COVID-19.

Εκτός από αυτές τις νέες εκπαιδευτικές συνεδρίες, έχουμε διευκολύνει επίσης πολλές δυνατότητες για επαγγελματική και οικιακή  χρήση. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής πιστοποίησης, το σύστημα SPORTS IQ Advanced Certification περιλαμβάνει πρόσβαση σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας προσαρμοσμένων προγραμμάτων, το οποίο επιτρέπει στους κλινικούς ιατρούς, τους προπονητές και τους εκπαιδευτές να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα πρωτόκολλα που μπορούν να εφαρμοστούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους, είτε πρόκειται για αθλητικές, μαθησιακές δυσκολίες ή περισσότερο.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης προσαρμοσμένων τύπων συνεδρίας και να συνδυάζεται με διπλές εργασίες (dual tasking) π.χ. νοητική προπόνηση και ποδόσφαιρο η μπάσκετ η τένις και οποιοδήποτε άλλο άθλημα.

Ένα λοιπόν είναι σίγουρο, βαδίζουμε με την βοήθεια της τεχνολογίας σε ένα  καλύτερο αύριο για τις ακαδημίες, ένα καλύτερο μέλλον στις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε σε όλους τους αθλητές μας και να έχουμε επιπλέον στοιχεία που θα βοηθήσουνε και στην αξιολόγηση τους αλλά και στην βελτίωση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα  στο  [email protected]