Στον Ολυμπιακό ετοιμάζονται να κάνουν το μεγάλο κόλπο με τον Ντέιβιντ Μπλατ και να περάσουν στην νέα εποχή τους και ο πολύπειρος και ικανότατος 59χρονος προπονητής, με την ισχυρή προσωπικότητα και το «βαρύ όνομα» μπορεί να εγγυηθεί γι’ αυτήν. Για την ακρίβεια, από την στιγμή κατά την οποία ο Ολυμπιακός ηθελε να περάσει στην επόμενη μέρα του δεν υπήρχε καλύτερη επιλογή από τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Πέραν τούτου όμως οι φίλοι του Ολυμπιακού (όπως επίσης και η διοίκηση και οι παίκτες) οφείλουν ένα ειλικρινές και θερμό χειροκρότημα στον Γιάννη Σφαιρόπουλο, του οποίου η παρουσία στην ομάδα (τετραετής παρακαλώ) τείνει να απαξιωθεί.

Ο Σφαιρόπουλος χάρισε στον Ολυμπιακό δύο πρωταθλήματα. Νίκησε 7 φορές στο ΟΑΚΑ, όσες δεν έχει νικήσει κανείς προκάτοχός του. Οδήγησε την ομάδα σε δύο τελικούς Ευρωλίγκα (αποκλείοντας και τις δύο στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) όπου έχασε από τους… γηπεδούχους: Πρώτα από την Ρεάλ στην Μαδρίτη και μετά από την Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

Τέσσερα χρόνια σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός δεν μένει ένας προπονητής αν δεν έχει ικανότητες. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αντικατέστησε τον Γιώργο Μπαρτζώκα (που έφυγε με λάθος τρόπο αλλά είναι διαφορετικό θέμα αυτό) και δούλεψε σκληρά προκειμένου να πετύχει.

Ο κύκλος του έκλεισε. Κυρίως επειδή «έσκασε» στα χέρια του η… βόμβα της ανάγκης για την νέα εποχή και το ότι η καριέρα του Βασίλη Σπανούλη βρίσκεται στην δύση της. Σ’ αυτό δεν προνόησε ο Σφαιρόπουλος (κάτι που φάνηκε από τους περσινούς τελικούς) και δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση. Αποτέλεσμα; Η φθορά και το τέλος της δικής του εποχής.

Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε σωστά τα πράγματα: Φθορά υπάρχει πάντα σε μια πολυετή σχέση οπότε έρχεται φυσιολογικά το τέλος! Όμως πρέπει να αναγνωρίζουμε τι προηγήθηκε και όχι να απαξιώνουμε το έργο.

Ερχεται ο Μπλατ λοιπόν στον Ολυμπιακό για να χτίσει την νέα εποχή μιας ομάδας που πάντως έχει ένα καλό παρελθόν. Και γι’ αυτό υπεύθυνος είναι (και) ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.