Θυμάμαι εκείνη την Παρασκευή, στα Friday’s στο Κεφαλάρι που είχαμε μαζευτεί η παρέα του basketblog για να δούμε τους ημιτελικούς του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας όταν ο Γιώργος Γάσπαρης είπε την ωραιότερη αλλά και πιο αληθινή ατάκα που έχω ακούσει.

«Αυτός ο τύπος από την γέφυρα άλλαξε όλο το μπάσκετ» έλεγε με πονηρό χαμόγελο. Ο τύπος από την γέφυρα (του Σαν Φρανσίσκο) δεν είναι άλλος από τον Στεφ Κάρι, έτσι για να σας βάλουμε στο πνεύμα του Γιώργου.

«Επειδή αυτός σουτάρει από τα 10 και 12 μέτρα έχουν αρχίσει και το κάνουν όλοι οι κοντοί» συμπλήρωνε ο Γάσπαρης. Φοβερή ατάκα, τρομερή προσέγγιση και πέρα ως πέρα αληθινή.

Παρακολουθήσαμε για έναν ακόμα αγώνα το ανεπανάληπτο σόου του Κάρι στον δεύτερο τελικό των Ουόριορς με τους Κάβαλιερς, όπου έκανε ρεκόρ με τα 9 εύστοχα τρίποντα. Πολλά ήταν πέρα από κάθε λογική. Πιθανότατα για όλους εμάς. Αυτός κάνει ακριβώς εκείνο που ξέρει καλά: Να σουτάρει, να σουτάρει, να σουτάρει και συνήθως να ευστοχεί. Από οποιαδήποτε θέση, από οποιαδήποτε απόσταση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τα κάνει όλα να φαίνονται απλά αλλά σίγουρα δεν είναι. Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας αυτό και ομολογουμένως θα πρέπει να παροτρύνουμε τους πιτσιρικάδες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μπάσκετ να ΜΗΝ προσπαθήσουν να μιμηθούν τον Κάρι.

Αυτά που κάνει ο σταρ των Ουόριορς είναι… ακατάλληλα δια ανηλίκους αλλά κι ενηλίκους. Δεν μπορεί να τα κάνει άλλος, κάθε παίκτης είναι και μοναδικός. Και ο Κάρι είναι μοναδικός στο είδος του με αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να μοιάζει με… εξωπραγματικός.

Θα μας ρωτήσετε «γιατί λες να μην μιμηθούν τον Κάρι και όχι τον ΛεΜπρόν»; Μα ακριβώς επειδή ο ΛεΜπρόν μοιάζει και είναι άπιαστος. Ο Κάρι δείχνει περισσότερο «γήινος» αλλά αυτά που κάνει ομολογουμένως δεν μπορεί να τα μιμηθεί κανείς έτσι απλά.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να τον απολαμβάνουμε, αυτόν τον τύπο από την γέφυρα που άλλαξε όλο το μπάσκετ, όπως εύστοχα είπε ο Γιώργος Γάσπαρης.