Όταν ο φίλος Άκης Τσόλης, CEO της Active Media μου είπε ότι θα διοργανώσει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας, του είπα το εξής: «Είσαι τρελός»!

Όχι επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη στον ίδιο, άλλωστε πρωτοπορεί και κάνει πρωταθλητισμό εδώ και χρόνια στο θέμα του αθλητικού τουρισμού. Οι αμφιβολίες μου ήταν άλλες και χαίρομαι, πάντως που διαψεύστηκα.

Την περιοχή τη γνωρίζω πολύ καλά αφού εκεί κάνω διακοπές τα τελευταία 15 χρόνια, λόγω του ότι η σύζυγός μου έχει σπίτι στην περιοχή.

Πραγματικά, το μέρος είναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ και σίγουρα ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ αφού ως τουριστικός προορισμός δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε. Η προοπτική που υπάρχει δεν είναι απλώς μεγάλη, αλλά τεράστια.

Το πρόβλημα ήταν άλλο… Ότι ενώ οι άνθρωποι είναι υπέροχοι, φιλόξενοι, απλοί, του αισθάνεσαι φίλους σου από την πρώτη στιγμή (ο τρόπος που αγκάλιασαν έναν Αθηναίο/Μανιάτη σα να είναι δικός τους άνθρωπος, σα να γεννήθηκα εκεί δε ξεχνιέται και το έχουν κάνει και με ΟΛΟΥΣ τους άλλους σε αντίστοιχες περιπτώσεις) με τον τουρισμό… δεν το έχουν.

Παρότι τα μέρη τους είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ. Παρότι μπορούν να κάνουν ΘΑΥΜΑΤΑ. Δε γνωρίζω τι ήταν εκείνο που δεν τους ωθούσε ώστε να το εκμεταλλευτούν κατάλληλα.

Για την ακρίβεια, λίγο πριν τη διοργάνωση που έτυχε να βρεθώ εκεί για τις διακοπές μου, το κατάλαβα: Χρειαζόταν όραμα και κίνητρο. Κι αυτό πρέπει να το δίνει πάντα ο επικεφαλής… Μέσα σε λίγους μήνες ο νέος Δήμαρχος, Γιάννης Κοντζιάς έκανε τα αυτόνόητα που τόσα χρόνια έμοιαζαν πολυτέλεια.

Έβαλε μια τάξη με το φωτισμό στα χωριά (που… τσακιζόσουν πριν). Καθάρισε το δρόμο από τα ξερόχορτα όπως και τα περισσότερα παρατημένα οικόπεδα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Έφτιαξε ένα δρόμο που έμοιαζε καρμανιόλα (από το Νέο Πύργο στη Νησιώτισσα, ξέρουν οι ντόπιοι) που επί χρόνια ήταν πεσμένος. Κι όπως ενημερώθηκα, είχε στο πλάνο πολλά περισσότερα αλλά τον σταμάτησε η πανδημία…

Ακολούθως στήριξε, αγκάλιασε με ενθουσιασμό τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης. Που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον. Που ακούστηκε παντού και μαζί του όλη η περιοχή ευθύνης του. Που περνάει πλέον το μήνυμα ότι η Βόρεια Εύβοια ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ και στον τουρισμό και σε μεγάλες διοργανώσεις.

Είδα τη συναυλία στο βράχο της Αιδηψού, όπου σπουδαίοι καλλιτέχνες τίμησαν τον υπέροχο Γιάννη Κούτρα, έναν άνθρωπο που εκεί γεννήθηκε. Μόνο και μόνο να έβλεπες την ΤΑΞΗ με την οποία είχαν τοποθετήσει τα καθίσματα, τα μέτρα ασφαλείας, την ομορφιά και να τα συνδύαζες και με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης τότε θα καταλάβαινες ότι σε μια δύσκολη περίοδο, η Βόρεια Εύβοια απάντησε: Με πλάνο, με όραμα, με το βλέμμα στο μέλλον.

Υπήρχε η ιστορική σύνδεση με τα 2500 χρόνια από τη ναυμαχία του Αρτεμισίου. Ο άνθρωπος έδωσε ώθηση πλέον. Κι όταν κάτι πάρει μπρος, τότε είναι στο χέρι σου να το οδηγήσεις με ταχύτητα μεν αλλά και ασφάλεια στον προορισμό του

Για να σας προλάβω, δε ψηφίζω εκεί, ούτε και τον ξέρω τον άνθρωπο. Απλώς με έπεισε σε κάτι που πίστευα επί σειρά ετών: Για να είσαι καλός Δήμαρχος, πρέπει απλώς να αγαπάς τον τόπο σου.

Κι από τη στιγμή που ένας οραματιστής Δήμαρχος, μιας πανέμορφης περιοχής, συνεργάστηκε με τους πρωταθλητές της Active Media στον αθλητικό τουρισμό, να ξέρετε ότι τα καλύτερα έρχονται.

Κι όσοι είναι τυχεροί θα τα… προλάβουν και θα τα απολαύσουν. Αυτό λέγεται όραμα.