Λίγο πριν το τζάμπολ κι αφού η… λάβα από την έκρηξη που προηγήθηκε (μηνύσεις, κρατήσεις, ανακοινώσεις, επιστολές) μας έχει υποχρεώσει να ασχολούμαστε με ένα σωρό πράγματα εκτός γηπέδου. Δεν είναι κάτι που μας αρέσει για να είμαστε ειλικρινείς. Ούτε και όσα προηγήθηκαν είναι κολακευτικά για το ελληνικό μπάσκετ.
Με όσα συμβαίνουν όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε την ουσία που δεν είναι άλλη από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Κι αυτοί είναι οι παίκτες και οι προπονητές. Αυτοί θα είναι σε πρώτο ρόλο στους αγώνες που θα κρίνουν τον τίτλο και κινδυνεύουμε να το ξεχάσουμε αυτό, σε μια χώρα που περισσότερη σημασία δίνουμε στα εξωαγωνιστικά και στα παρασκήνια, παρά στην ουσία.
Δεν γίνεται όμως να μην πω μια κουβέντα για όσα έγιναν. Για την ακρίβεια θα επαναλάβω παλαιότερη θέση μου: ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Προσωπικά, τους περιμένω. Εχει τέτοια δυναμική το ελληνικό μπάσκετ, είναι τόσο ισχυρός ο πυρήνας των προσωπικοτήτων που ΔΕΝ ανησυχώ για το μέλλον. Ανησυχώ (και με το δίκιο μου όπως έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον) για το αν αυτές οι προσωπικότητες ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να ασχοληθούν.
Πάμε παρακάτω. Επειδή μ’ αρέσει και το προτιμώ να ασχολούμαι με τα αγωνιστικά ζητήματα, θα σταθώ σ’ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ. Κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι απλώς ένας τίτλος το φετινό πρωτάθλημα αλλά κάτι παραπάνω.
Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι δύο ομάδες βρίσκονταν στην αφετηρία της σειράς των τελικών διεκδικώντας τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ τίτλο της σεζόν; Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει (αν χάσει) να μείνει για πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια χωρίς τουλάχιστον ένα τρόπαιο μέσα στην σεζόν. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να μείνει για δεύτερη σερί χρονιά χωρίς έστω έναν τίτλο…
Για να φανταστείτε, το να διεκδικούν τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ τίτλο της χρονιάς κάθε ένας από τους δύο «αιώνιους» έχει να συμβεί από το πολύ μακρινό 2001. Τότε βρέθηκαν στην σειρά των τελικών με την ΑΕΚ να είναι Κυπελλούχος Ελλάδας (όπως τώρα, μόνο που τότε είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό στον τελικό) ενώ σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις οι μεν «πράσινοι» είχαν ηττηθεί στον τελικό της Suproleague από την Μακάμπι, οι δε «ερυθρόλευκοι» είχαν αποκλειστεί στους «8» της νεοσύστατης τότε ULEB Euroleague από την Μπασκόνια.
Είναι δεδομένο ότι ο τίτλος του πρωταθλητή κατά κάποιο τρόπο «σώζει» την σεζόν στον νικητή και παράλληλα φορτώνει αρκετό βάρος στον ηττημένο, ειδικά από την στιγμή που δεν θα έχει πετύχει κανέναν από τους τρεις στόχους.
Και οι δύο έχουν χάσει το Κύπελλο από την ΑΕΚ (νίκησε στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό και στον τελικό τον Ολυμπιακό) ενώ αποκλείστηκαν από το φάιναλ φορ αν και είχαν αμφότεροι πλεονέκτημα έδρας.
Οπότε, ασφαλώς και μιλάμε για κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο!