Πάντα με γοήτευε το πόσο πολύ η αθλητική απόδοση που διαφέρει δραματικά από αθλητή σε αθλητή, ακόμη και στο  ελίτ αθλητικό επίπεδο. Ένα παράδειγμα, είναι ο Paul Scholes, ένας από τους παίκτες που θαύμαζα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Καθώς η δύναμη και  η ταχύτητα  ήταν πολύ καλά χαρακτηριστικά αυτού του παίκτη μπορώ να σας πω άλλες ιδιότητες που του έδωσαν μεγάλο  πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του. Αυτό που είχε, όμως, ήταν απίστευτες νοητικές ικανότητες. Αυτός είναι ο λόγος που ο Sir Alex Ferguson τον αποκάλεσε: «Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του ποδοσφαίρου της Manchester United που είχε ποτέ».

Οι τελευταίες μελέτες αθλητικής επιστήμης δείχνουν ότι όταν οι ελίτ παίκτες σε σχέση με υπο-ελίτ παίκτες, οι διαφορές στη διανοητική απόδοση είναι τεράστια. Ανάγνωση και απάντηση  στη ροή του παιχνιδιού , πρόβλεψη των αντιπάλων και πορεία της μπάλας και να ανταποκρίνεται γρήγορα υπό πίεση, είναι βασικοί τομείς στους οποίους ελίτ εκτελεστές  έχουν  κρίσιμο πλεονέκτημα σε  υψηλό επίπεδο. Σε αυτούς τους παράγοντες συνήθως, δεν δίνεται μεγάλη σημασία από τους προπονητές , αλλά σήμερα η ανακάλυψη της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου επιτρέπει την ταχεία αύξηση της απόδοσης, με μακροχρόνια αποτελέσματα. Το κομμάτι που λείπει από το παζλ είναι η χρήση των  σωστών τεχνικών και  των τελευταίων τεχνολογιών της  νευροεπιστήμης , όπως  το SPORTS IQ πρόγραμμα προπόνησης. Γενικά, ο αθλητικός επιστήμονας που θα τις χρησιμοποιήσει μαζί με άλλα εργαλεία  τεχνολογίας  αιχμής, ποτέ δεν θα κοιτάξει πίσω. Εδώ είναι τρεις λόγοι για τους οποίους γνωστικά εργαλεία κατάρτισης όπως  το  SPORTS IQ μπορεί να κάνει τη διαφορά.

1. Η προσοχή είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων

Για να υπερέχεις στο γήπεδο, η ευαισθητοποίηση της προσοχής είναι θεμελιώδης. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διατήρηση της προσοχής και της εστίασης σε διαφορετικούς κινούμενους στόχους ταυτόχρονα. Στο πεδίο αυτό περιλαμβάνονται η αντίληψη των παικτών που  κινούνται γύρω από τον αθλητή, τον εντοπισμό προτύπων κίνησης μέσα και έξω από το πεδίο όρασης  και η πρόβλεψη  της τροχιάς κίνησης μπάλας και αθλητών.

Αντί η προπόνηση των αθλητών  να στοχεύει σε δύναμη και ταχύτητα όπως συνήθως, ιδανικά θέλουμε να ακονίσουν τις γνωστικές ικανότητες τους με έναν τρόπο που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση του παιχνιδιού, ειδικά κάτω από πίεση (παράταση). Η προσοχή με βάση την κατάρτιση, όπως  το SPORTS IQ  ωφελεί τον πολύ σημαντικό τομέα της λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ταχύτητα και η ποιότητα των επιλογών δράσης-αντίδρασης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευαισθητοποίηση και την ανάγνωση της σκηνής  που στο παιχνίδι είναι ρευστή. Το πρόσθετο στοιχείο εδώ είναι ότι, όταν η ικανότητα της προσοχής του παίκτη επηρεάζεται από τις πληροφορίες ή την ψυχολογική πίεση, ή ακόμα και από την κόπωση, η νοητική εστίαση καταρρέει. Η παύση της Στιγμιαίας προσοχής συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά σφάλματα κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης στα μεγάλα παιχνίδια. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπαιδεύονται σε πολύ υψηλά επίπεδα έντασης , έτσι ώστε να γίνει αρκετά ισχυρή για να αντέξει την πίεση.

2. Η ταχύτητα επεξεργασίας του εγκεφάλου είναι υψίστης σημασίας

Είναι αρκετά εύκολο να ακολουθήσει κάποιος την δράση όταν υπάρχει μικρή κίνηση, αλλά όταν η κίνηση επιταχύνει(όπως στο ποδόσφαιρο σήμερα), οι απαιτήσεις στον εγκέφαλο έχουν αυξηθεί δραματικά. Τα περισσότερα αθλήματα  έχουν   σκηνές με μεγάλη ταχύτητα (μπάσκετ, τένις, ποδόσφαιρο), με πολύπλοκα σχήματα κίνησης. Ο ελίτ αθλητής , δεν χρειάζεται μόνο την επεξεργασία αλλά να το πράξει με απίστευτη ταχύτητα. Αυτός είναι ο λόγος που  πρέπει να ρυθμίσουμε την  νοητική εστίαση στο όριο ταχύτητας επεξεργασίας του κάθε αθλητή, αλλιώς θα είναι δύσκολο να κρατήσει την προσοχή του στην  εστίαση της δράσης, όταν το χρειάζεται περισσότερο. Το SPORTS IQ  είναι ένα εργαλείο εκπαίδευσης που ωθεί την ταχύτητα επεξεργασίας του κάθε αθλητή  σε κάθε συνεδρία. Τα αποτελέσματα των ερευνητών δείχνουν ότι ο εγκέφαλος επιταχύνει πραγματικά, αλλάζοντας τα κύματα του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την μεγαλύτερη εγρήγορση και πνευματική συγκέντρωση.

3.Η περιφερειακή όραση είναι θεμελιώδους σημασίας και είναι  εκπαιδεύσιμη.

 Η όραση  κυριαρχεί στο  περίπου 80% του τεράστιου όγκου των αισθητηριακών πληροφοριών που παίρνουμε σε εγκεφαλικό επίπεδο  σε κάθε δευτερόλεπτο. Η γνώση πώς να χρησιμοποιήσουμε την όραση  είναι μια ικανότητα που χωρίζει το καλό από το άριστο σε ομαδικά αθλήματα. Μια  κλασική διαφορά που διαπιστώθηκε μεταξύ ελίτ αθλητών και ερασιτεχνών, είναι ότι οι ερασιτέχνες όταν σαρώνουν οπτικά μια φάση αγώνα, δεν εστιάζουν σωστά (βλέπουν το σύνολο χωρίς τις επιμέρους λεπτομέρειες). Γιατί είναι αυτό πρόβλημα; Προκαλεί θολή όραση μεταξύ των σημείων σάρωσης, οπότε αν τα μάτια σας είναι συνεχώς σε κίνηση από σημείο σε σημείο, τις περισσότερες φορές η σκηνή είναι θολή – θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή εγρήγορση.  Οι ελίτ αθλητές έχουν την τάση να σαρώνουν   λιγότερο συχνά, εστιάζοντας μόνο στις σχετικές λεπτομέρειες (quiet eye phenomenon). Αυτό τους επιτρέπει να επικεντρωθεί η  οπτική προσοχή τους  για να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Μια τεχνική που είναι γνωστή ως «Οπτικός Άξονας», είναι κάτι που θα σταθεροποιήσει το σημείο εστίασης σας, δίνοντας παράλληλα και προσοχή στη δράση στην περιφέρεια (εστίαση στην μπάλα και η περιφερειακή όραση εστιάζει στους συμπαίκτες).   Τo SPORTS IQ περιλαμβάνει την παρακολούθηση πολλαπλών κινούμενων στόχων. Η προπόνηση αναγκάζει τον αθλητή να επεξεργάζεται πολύπλοκες πληροφορίες σε ένα ευρύ οπτικό πεδίο, ενώ κοιτάζει προς το κέντρο της σκηνής.

Συνοπτικά, η προπόνηση και αξιολόγηση γνωστικών λειτουργιών   μπορούν να  γίνουν σημαντικά  εργαλεία για τη βελτίωση της  αθλητών στο σύγχρονο αθλητισμό. Ωστόσο, με βάση την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι η προπόνηση με στοιχεία Νευροεπιστήμης   που συνδυάζει την προσοχή, την ταχύτητα επεξεργασίας και την οπτική αντίληψη, είναι το μέλλον της αθλητικής επιστήμης.