Η Ρήξη χιαστού, το διάστρεμμα, η θλάση  των μυών, το κάταγμα κόπωσης, η διάσειση ή  η τενοντίτιδα  στη ζωή του κορυφαίου αθλητή κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Αυτά τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί οφείλονται σπάνια σε θάνατο, αλλά συνήθως οφείλονται σε σφάλματα κατά την εκπαίδευση, τον προγραμματισμό, το φορτίο της προπόνησης ή ακόμη και το δυσμενές περιβάλλον ή το ψυχοκοινωνικό πλαίσιο.

Οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι η πιο μεγάλη απειλή για  παίκτες και το κλαμπ κατά τη διάρκεια μιας σεζόν λόγω του οικονομικού και  κόστους στην απόδοση. Δυστυχώς,οι τραυματισμοί είναι συχνοί και ανησυχητικά αυξάνουν τα τελευταία χρόνια . Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της σεζόν ποδοσφαίρου της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ 2017-2018, αναφέρθηκαν κατά μέσο όρο 33 ξεχωριστοί τραυματισμοί ανά κλαμπ (54 για την Άρσεναλ).

Μερικά στοιχεία:

Το κόστος του τραυματισμού μεταξύ των κορυφαίων αθλητών είναι απίστευτα υψηλό. Το 2015, τα τέσσερα κύρια επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου υπολόγισαν το μέσο κόστος των τραυματισμών ανά ομάδα στα 12,4 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο για την ποδοσφαιρική σεζόν της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ 2017-2018, σχεδόν 245 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν αποκλειστικά για τους μισθούς των τραυματιών  παικτών.

Ζητήματα:

Ακόμη και μια μικρή μείωση του αριθμού των τραυματισμών θα προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση για τους συλλόγους. Εάν ο αριθμός των τραυματισμών σε καθένα από τα 4 μεγαλύτερα ανδρικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα μειώθει κατά το ένα τρίτο, η εξοικονόμηση θα έφτανε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο.

Η πρόληψη των τραυματισμών έχει καταστεί σημαντική προτεραιότητα  στα περισσότερα αθλήματα με τη δημιουργία ειδικού προσωπικού (προπονητής, φυσιοθεραπευτής, οστεοπαθητικός, ποδίατρος, διαιτολόγος κ.λπ.). Ωστόσο, το κακό επιμένει. Θα δούμε πώς η νευροαισθητική εκπαίδευση, εκτός από τις υπάρχουσες προσεγγίσεις, ανοίγει νέες προοπτικές όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου επικράτησης τραυματισμών.

Νευρολογικη προπονηση/ εκπαίδευση: τι είναι αυτό;

Ο παίκτης ράγκμπι, μπάσκετ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ πρέπει να είναι σε θέση να εξαγάγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα τα σχετικά στοιχεία από το περιβάλλον του (κίνηση των συμπαίκτων του, των αντιπάλων του, της μπάλας) για να πάρει μια καλή απόφαση και να κινηθεί στο γήπεδο ανάλογα.

Αυτή η συλλογή πληροφοριών κινητοποιεί τις νευρό-οπτικές λειτουργίες του παίκτη. Έτσι, πρέπει να διανέμει την οπτική προσοχή ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη της δυναμικής οπτικής σκηνής (παιχνίδι σε εξέλιξη), ενώ ταυτόχρονα ελέγχει τις κινητικές ενέργειες για να «οδηγήσει» την μπάλα ή να κινηθεί χωρίς αυτήν.

Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο παιχνιδιού, τόσο περισσότερο ο παίκτης υφίσταται συνδυασμένες πιέσεις (οπτικό και κινητικο αισθητηριο συστημα) Όταν ο παίκτης κάνει σφάλμα όπως  η απώλεια μπάλας, είναι απλώς ότι δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί ταυτόχρονα οπτικές και κινητικές πιέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο της νευροαισθητικής υπερφόρτωσης, ο παίκτης δεν έχει πλέον επαρκείς πόρους προσοχής για να επεξεργαστεί τα οπτικά και κινητικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λήψη αποφάσεων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος!

Η νευροεκπαίδευση συνεπώς συνίσταται στην εκπαίδευση των οπτικών και γνωστικών λειτουργιών του παίκτη που κινητοποιούνται κατά τη διαδικασία λήψης πληροφοριών και λήψης αποφάσεων.

Ποια είναι τα οφέλη της νευροαισθητικής προπόνησης;

1. Αυξήστε τις δεξιότητες προσοχής :

Η νευροακουστική προπόνηση βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προσοχής και εγρήγορσης του παίκτη υπό πίεση (συνεχής, επιλεκτική, διαιρεμένη, επικεντρωμένη, ευέλικτη προσοχή). Αυτό είναι βασικό για την αποφυγή σφαλμάτων προσοχής κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή ενός αγώνα που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς που σχετίζονται με κρούσεις ή χωρίς επαφή.

2. Αναπτύξτε την αντίληψη της κίνησης :

Η έρευνα έχει δείξει ότι η στοχευμένη εκπαίδευση χρησιμοποιώντας τεχνολογία MOT (Multiple Object Tracking) καθιστά δυνατή την πρόβλεψη τακτικών καταστάσεων παιχνιδιού πριν συμβούν. Άλλοι έχουν δείξει ότι 3 ώρες προπόνησης MOT μειώνει σχεδόν στο ήμισυ του αριθμού των σφαλμάτων απόφασης στους ποδοσφαιριστές υπό υψηλή πίεση παιχνιδιού. Τέλος, η χρήση της τεχνολογίας MOT βελτιώνει την αντίληψη της κίνησης, δηλαδή η ικανότητα ανάγνωσης και ερμηνείας πληροφοριών από τη γλώσσα του σώματος (θέση σώματος, προσανατολισμός ισχίου, τοποθέτηση κεφαλιού κ.λπ.) για την πρόβλεψη μελλοντικών κινητικών ενεργειών.

Η πρόβλεψη σε έναν αγώνα, η αντιμετώπιση πριν συμβεί είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού στα σπορ.

3. Ενθαρρύνετε την επιστροφή στο παιχνίδι :

Όταν ένας αθλητής τραυματίζεται, χάνει την επαφή του με το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε μια διαδικασία απο-προπόνησης, τόσο σωματική όσο και γνωστικής. Οι γνωστικές λειτουργίες που είναι εγγενείς στη δραστηριότητα δεν είναι πλέον επαρκείς, ο παίκτης υποχωρεί και ο κίνδυνος επανατραυματισμου  είναι μεγάλος!

Η νευροεκπαίδευση επομένως καθιστά δυνατή τη συνέχιση της κινητοποίησης και ανάπτυξης των γνωστικών λειτουργιών του παίκτη σε περίπτωση τραυματισμού και την ενθάρρυνση της επιστροφής στο επίπεδο αναφοράς του παιχνιδιού το συντομότερο δυνατό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ PT OMT ATC Msc.