Την τελευταία σεζόν της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, σχεδόν 300 εκατομμύρια λιρες δαπανήθηκαν μόνο για μισθούς για παίκτες που τραυματίστηκαν ή ανάρρωσαν από χειρουργική επέμβαση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πρόληψη τραυματισμών δεν είναι κάτι που έρχεται στο μυαλό φυσικά με την μεθοδο της νευροεκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά δυνητικά χρήσιμα πλεονεκτήματα που έχουν να προσφέρουν οι νευροτεχνολογίες όπως το SPORTS IQ.

Εδώ θα εξετάσουμε μερικούς από τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτό το εργαλείο γνωστικής προπόνησης και αξιολόγησης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή τραυματισμού των αθλητών στο γήπεδο. Τα αποτελέσματα της προπόνησης με το SPORTS IQ διευρύνουν την ευαισθητοποίηση καθώς και τις συνθήκες για τους αθλητές να διατηρούν την προσοχη τους υπό πίεση, επιτρέποντάς τους να εντοπίσουν απειλές πολυ νωρίτερα απο το κανονικο. Αυτό είναι το κλειδί για την αποφυγή ελλείψεων προσοχής που αφήνουν αθλητές και γυναίκες ευάλωτους σε τραυματισμούς που βασίζονται στην επαφη. Μαζί με αυτό έρχεται ένα αυξημένο επίπεδο συνειδητοποίησης της κατάστασης – ένας κρίσιμος παράγοντας για τη λήψη πιο σωστων αποφάσεων για την αποτροπή των κινδύνων στα αθληματα επαφης οπως το ποδοσφαιρο.Αυτό μπορεί ακόμη και να προβλέψει τακτικές καταστάσεις προτού συμβούν(προβλεψη). Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι 3 ώρες κατανεμημένης εκπαίδευσης SPORTS IQ μειωσε σχεδόν στο ήμισυ του αριθμού των λαθών λήψης αποφάσεων για ποδοσφαιριστές υπό την πίεση του παιχνιδιού. Η εξήγηση για μια τέτοια αλλαγή είναι ένα ανώτερο επίπεδο συνειδητοποίησης του πώς θα ξεδιπλωθει το παιχνιδι, επιτρέποντας στρατηγικές προβλέψεις για τα μοτίβα κίνησης των συμπαικτων και των αντιπάλων.

Εμπλέκοντας παρόμοιες γνωστικές ικανότητες, αλλά με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο, η έρευνα του SPORTS IQ έδειξε ότι η εκπαίδευση βελτιώνει επίσης την αντίληψη της βιολογικής κίνησης – την ικανότητα ανάγνωσης της γλωσσας του σώματος για να προβλέψει τις ενέργειες ενός παικτη. Αυτή η ικανότητα περιλαμβάνει την ανάγνωση και την ερμηνεία πολλών στοιχείων του σώματος ταυτόχρονα – όπως περιστροφή κεφαλής, κλιση του σωματος ή προσανατολισμό ισχίου και λεκανης. Όταν συνδυάζεται αποτελεσματικά, η έρευνα εξηγεί ότι αυτή η ικανότητα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό των πλεονεκτημάτων απόδοσης που έχουν οι ελίτ αθλητές έναντι των αλλων. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, σε σχεδόν οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα, η πρόβλεψη ενός αγώνα πριν συμβεί παρέχει μια εξαιρετική άμυνα για την αποφυγή δυνητικά επιβλαβών συγκρούσεων, διατηρώντας τους παίκτες ένα βήμα μπροστά στο παιχνίδι.

Πολλοί τραυματισμοί που βασίζονται σε επαφη μπορουν να αποφευγόταν αλλα υπάρχει μόνο ένα μικρό παράθυρο για αντίδραση.(καποια μιλισεκοντ συνηθως) Η εκπαίδευση SPORTS IQ επιταχύνει αποτελεσματικά τις ψυχικές διεργασίες που είναι κρίσιμες για το χρόνο δράσης-απόκρισης, με βελτιωμένη ταχύτητα επεξεργασίας και ληψης αποφασης συνηθως σε πολυ λιγο χρονο. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες qEEG(εγκεφαλογραφημα) δείχνουν ότι η εκπαίδευση του SPORTS IQ αυξάνει θετικά την ταχύτητα του εγκεφάλου, ενισχύοντας την συχνοτητα που οι νευρώνες πυροδοτούνται για να μεταδώσουν πληροφορίες σε όλο τον εγκέφαλο.Με αυξημένη εγρήγορση και πνευματική ευκρίνεια, το SPORTS IQ προσφέρει μια μέθοδο για τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών σε αθληματα υψηλής ταχύτητας επιταχύνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να γνωρίζει τι συμβαίνει τη στιγμή, επιτρέποντας στον αθλητή να αντιδρά γρηγορότερα.

Η σωματική κόπωση δημιουργεί κινδύνους τραυματισμού με δύο τρόπους. Πρώτον, οι μύες και οι τένοντες που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις εξασθενούν και διατεινονται, μειώνοντας την κίνηση και αυξάνοντας την ευαισθησία στις θλασεις και ακόμη και σε τραυματισμους συνδεσμων(βλεπε χιαστος). Δεύτερον, και ίσως το πιο σημαντικό, η κόπωση επιβαρύνει τον εγκέφαλο υπερφορτώνοντάς τον με αισθητήριο θόρυβο – όποτε βρίσκεστε σε οποιοδήποτε είδος πόνου, είναι βασικά πιο δύσκολο να εστιάσετε σε οτιδήποτε.

Η έρευνα για τις αθλητικές επιστήμες με το SPORTS IQ διαπίστωσε ότι αυτή η μορφή προπόνησης ενισχύει πραγματικά τη γνωστική ανθεκτικότητα στη σωματική κόπωση. Διαπιστώθηκε ότι οι ελίτ παίκτες ράγκμπι, που έχουν ήδη εκπαιδευτεί στο SPORTS IQ, θα μπορούσαν να διατηρήσουν σχεδόν όλη τη διανοητική τους εστίαση ακόμη και όταν ωθούνται σε κατάσταση εξάντλησης. Αντίθετα, οι εξίσου εξαντλημένοι αλλά μη εκπαιδευμένοι συμπαίκτες τους, παρουσίασαν σημαντικές πτώσεις στην ικανότητά τους να διατηρούν τη συγκέντρωσή τους. Αυτό δείχνει ότι το σωστό είδος προπόνησης μπορεί να προσφέρει ένα μεγάλο απόθεμα ενάντια στον τύπο τραυματισμών που προκαλούνται από κόπωση που εμφανίζονται στα τελευταια κομματια της προπονησης ή του ματς.

Ωστόσο, η ίδια η ψυχική κόπωση μπορεί επίσης να αποτελέσει απειλή όσον αφορά τον κίνδυνο τραυματισμού. Είτε πρόκειται για το Super Bowl είτε για το Champions League, τα τουρνουά υψηλού προφίλ έρχονται με ένα αναπόφευκτο roller coaster με συναισθήματα, προσδοκίες και ψυχολογική πίεση – όλα τα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το ψυχικό και σωματικο προφιλ του αθλητη.

Μελέτες δείχνουν ότι η νευροεκπαίδευση ενισχύει τα τυποποιημένα μέτρα συνεχούς προσοχής – έναν διανοητικό μεσο για τη διατήρηση της συγκέντρωσης και της εστίασης με την πάροδο του χρόνου. Και παρόμοιο με έναν δρομέα μαραθωνίου που δημιουργεί αντοχή, τρέχοντας πολύ μικρότερες αποστάσεις επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου, μόνο κομμάτια μεγέθους δακτυλίου της τακτικής νευρο-προπόνησης μπορεί να αυξήσει τη γνωστική αντοχή και την επαυξημενη προσοχη για μεγαλα διαστηματα(μια μορφη νευροπλαστικοτητας).

Οι τραυματισμοί είναι αναμφίβολα το νούμερο ένα προβλημα των επαγγελματιων αθλητων. Ωστόσο, η νευροεπιστήμη δείχνει ότι οι πιθανότητες τραυματισμού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιου πιθανότατα έχουν να κάνουν με τη φυσική κατάσταση του εγκεφάλου, όπως και με τη φυσική κατάσταση του υπόλοιπου σώματος. Ως πρακτικό παράδειγμα που χρησιμοποιείται από κορυφαίους αθλητές σήμερα, το SPORTS IQ προσφέρει μια ισχυρή μέθοδο μείωσης των κινδύνων τραυματισμού αυξάνοντας τις ψυχικές ικανότητες που απαιτούνται για να διατηρήσουν τους αθλητές ανταγωνιστικούς καθημερινά.