Ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί στο ΟΑΚΑ κι απλώς επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και όσους (που ήταν οι περισσότεροι) πίστευαν ότι θα ήταν ο νικητής του ντέρμπι. Είναι λογικό…

Υπερτερεί του Παναθηναϊκού σε ποιότητα αλλά και ποσότητα. Όπως και σε εμπειρία… Κι αυτή τον βοήθησε στη διάρκεια της αναμέτρησης, προκειμένου να απαντήσει στην αντεπίθεση του Παναθηναϊκού.

Οι Πειραιώτες έχουν ένα κορμό παικτών που παίζουν χρόνια μαζί. Που έχουν μεγάλη εμπειρία από την Euroleague.

Αυτό ο Παναθηναϊκός δεν το έχει… Και δεν είναι απλώς μια νέα ομάδα, αλλά ένα σύνολο που έχει χάσει τον παίκτη που επί σειρά ετών αποτελούσε το σημείο αναφοράς του (Καλάθης). Και κυρίως στο «1» έχει μεγάλο κενό. Πρόβλημα… Όταν η απουσία του Λευτέρη Μποχωρίδη είναι τόσο εμφανής, μπορούμε να συμπεράνουμε πολλά.

Οι «πράσινοι» δεν έχουν ούτε προπονήσεις στα πόδια τους ώστε να υποστηρίξουν μια σχετικά καλή εικόνα ομάδας. Γι αυτό και στο πρώτο μέρος, ενώ ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε καλά τη μπάλα και «χτυπούσε» στην καρδιά της ρακέτας στοχεύοντας σε όλες τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού, οι γηπεδούχοι επέμεναν στις ατομικές εμπνεύσεις. Και στην άμεση εκτέλεση… Έλειπε και ο point guard που θα έβαζε λογική στο παιχνίδι, οπότε τίποτα δε μπορούσε να κυλήσει φυσιολογικά.

Οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν με τον Πρίντεζη να εκθέτει ανεπανόρθωτα τα τεσσάρια του Παναθηναϊκού. Με τον Βεζένκοφ στο διάστημα που αγωνίστηκε να αποδεικνύεται καταλύτης. Με τον Έλις να σαρώνει τα ριμπάουντ (και παρότι είχε φορτωθεί από νωρίς με φάουλ να μην επιτίθενται σ’ αυτόν οι «πράσινοι»), τον Σπανούλη να δίνει ηρεμία στο τέλος και τον ΜακΚίσικ να αποδεικνύεται κλειδί …Όταν οι γηπεδούχοι προσπαθούσαν να κάνουν την αντεπίθεσή τους.

Αλλά από τη στιγμή που δεν ακολουθούσαν το μυαλό και τα πόδια οι επιλογές ήταν κακές. Και οι Πειραιώτες μπόρεσαν να διατηρήσουν το ασφαλές προβάδισμα και να νικήσουν.

Συμπερασματικά, παρότι και οι δύο είναι ακόμα ανέτοιμοι, ο αγώνας δεν μας έκανε σοφότερους. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι το επίπεδο δεν είναι και τόσο υψηλό και δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα έχει διαφοροποιηθεί αυτό στο μεταξύ τους ματς στον δεύτερο γύρο.

Επί της ουσίας και οι δύο έχουν αρκετά ζητήματα να λύσουν. Ο Ολυμπιακός να μονταριστεί, βρισκόμενος όμως κάμποσα βήματα μπροστά από τον Παναθηναϊκό… Που ακόμα είναι πίσω.

Αν και σε ένα πράγμα, τώρα που το σκέφτομαι, σίγουρα γίναμε «σοφότεροι». Ότι ακόμα και οι τελευταίοι που έκαναν υπομονή μάλλον πείστηκαν ότι Σαντ Ρος (όσο ανέτοιμος κι αν ήταν) και «πλέι μέικερ» δεν πάνε μαζί.