Μετά από μια σπουδαία καριέρα 14 ετών, τα μισά εκ των οποίων στη χώρα μας, ο Ματ Λοτζέσκι αποφάσισε να πει το «αντίο». Δεν το είπε επίσημα αλλά είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το έχει αποφασίσει. Πλέον το κορμί του δεν αντέχει και μοιραία μπαίνουν κι άλλες προτεραιότητες.

Ο Λοτζέσκι όμως φεύγει «γεμάτος». Όχι μόνο από τίτλους γιατί πήρε πολλούς. Τέσσερα πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Ελλάδας, δύο πρωταθλήματα κι άλλα τόσα Κύπελλα Βελγίου αλλά κι ένα Διηπειρωτικό με τον Ολυμπιακό το 2013. Στα λημέρια μας έμεινε για επτά χρόνια. Τέσσερα στον Ολυμπιακό, δύο στον Παναθηναϊκό και ένα στην ΑΕΚ. Εκεί έμελλε να κλείσει την καριέρα του.
Από το 2013 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως το 2021 άλλαξαν πολλά. Όταν τον έφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πολλοί τον αντιμετώπισαν με δυσπιστία. Ο Ολυμπιακός, εν δυνάμει πρωταθλητής Ευρώπης, έφερνε έναν παίκτη άγνωστο που είχε επαγγελματική θητεία έξι ετών ΜΟΝΟ στο Βέλγιο. Δεν υπήρξε ενθουσιασμός αλλά και στην πορεία ο Λοτζέσκι κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο.
Διότι έπαιξε καλά. Διότι ήταν σωστός επαγγελματίας.

Ξαφνικά οι αμφιβολίες σκόρπισαν στον αέρα. Ο Λοτζέσκι καθιερώθηκε αμέσως στο υψηλό επίπεδο. Έδειξε ότι είναι παίκτης ποιότητας. Είναι από τους μακροβιότερους ξένους στην ιστορία του Ολυμπιακού μετά τον Νίκολα Μιλουτίνοφ που έχει πέντε σεζόν. Έχει τέσσερα χρόνια όσα και ο Τεόντοσιτς με τον Ντε Μιγκέλ.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις παικτών που αγωνίστηκαν σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Για την ακρίβεια είναι ο δεύτερος μετά τον Άριαν Κόμαζετς.Σε όλα του τα χρόνια στην Ελλάδα ούτε οπαδιλίκι πούλησε, ούτε προκάλεσε. Δεν έδωσε ποτέ δικαιώματα, ήταν πάντα άριστος επαγγελματίας.Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι ο Ματ Λοτζέσκι εκφράζει το πρότυπο του ξένου παίκτη που θέλουμε να βλέπουμε στην Ελλάδα. Να είναι «λαβράκι» δηλαδή. Να τον ανακαλύπτεις χωρίς να πληρώσεις πολλά και να αποδειχθεί value for money. Να ανέβει η μετοχή του στην ομάδα που θα έρθει. Να είναι σοβαρός παίκτης με διάρκεια, να προσφέρει και να είναι άριστος χαρακτήρας.