Αβαντάζ λοιπόν και για τις δύο ελληνικές ομάδες μετά το διπλό της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ και πλέον έχει μεγάλη σημασία, όπως και τεράστιο ενδιαφέρον, το πως θα διαχειριστούν την κατάσταση. Για δεύτερη σερί χρονιά και για 3η συνολικά θα έχουν ταυτόχρονα πλεονέκτημα έδρας στον δρόμο για το φάιναλ φορ. Την πρώτη φορά (2008-2009) τα κατάφεραν και οι δύο. Την δεύτερη μόνο ο Ολυμπιακός… Ο Παναθηναϊκός έχασε από την Φενέρμπαχτσε χωρίς να πάρει έστω έναν αγώνα.

 Τα θετικά παραδείγματα είναι πολλά… Τα αντιπαραδείγματα είναι δύο: Για τον Ολυμπιακό η σειρά με την Σιένα την περίοδο 2010-2011, τότε που νίκησε με διαφορά 47 πόντων στον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ αλλά έχασε τρία σερί και πήγαν περίπατο το πλεονέκτημα έδρας αλλά και το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Βαρκελώνης.

 Για τον Παναθηναϊκό η περσινή εμπειρία με την Φενέρμπαχτσε τότε που η «κάψα» για επιστροφή σε φάιναλ φορ για πρώτη φορά μετά το 2012 έγινε…ψύχωση και τελικά πίεση που καταπλάκωσε τους παίκτες του Πασκουάλ. Η «ψυχρή» Φενέρ αποδείχθηκε περισσότερο έτοιμη

 Αυτό είναι και το μυστικό άλλωστε. Στη διαδικασία των πλέι οφ απαγορεύονται τα συναισθήματα και όσο πιο…ψυχρός είσαι τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να πάρεις την πρόκριση. Ψυχρός ήταν ο Παναθηναϊκός το 2011 όταν «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Όπως και το 2009 όταν μετά το 1-1 της Σιένα στο ΟΑΚΑ πήγε και της πήρε δύο αγώνες στην Ιταλία, σε μια έδρα που παραδοσιακά…έχανε!

Ψυχρός ήταν ο Ολυμπιακός το 2012 όταν «καθάρισε» τη Σιένα αλλά και το 2015 όταν πέταξε έξω την Μπαρτσελόνα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν είχε πλεονέκτημα έδρας. Ψυχρός ήταν ο Παναθηναϊκός το 2012 όταν ισοφαρίστηκε από την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ, έχασε το τρίτο ματς στο Τελ Αβίβ αλλά με την πλάτη στον τοίχο ισοφάρισε 2-2 στην έδρα της αντιπάλου και πήρε την πρόκριση με 3-2 στο σπίτι του!

Ψυχρός ήταν ο Ολυμπιακός πέρυσι όταν έκανε ακριβώς το ίδιο… Ισοφαρίστηκε στο ΣΕΦ από την Εφές, βρέθηκε να χάνει 2-1, πήρε το τέταρτο ματς (με την πλάτη στον τοίχο) στην Πόλη και σφράγισε την πρόκριση για το φάιναλ φορ, στο Φάληρο.
Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα… Οποιος διαχειριστεί καλύτερα τα συναισθήματά του θα περάσει στο φάιναλ φορ. Είτε έχει είτε δεν έχει πλεονέκτημα έδρας καθώς τα πλέι οφ, η σειρά αγώνων, είναι μια δίκαιη διαδικασία.