Και να φανταστείτε ότι πριν από ένα 48ωρο… γκρινιάζαμε ότι οι ημιτελικοί των πλέι οφ δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον την τελευταία δεκαετία. Και βρέθηκε μια πολύ καλή ομάδα, όπως ο Προμηθέας, να δώσει συναρπαστικό τόνο και συγκινήσεις.

Αυτά τα 15 λεπτά του Ολυμπιακού, από το 21′ ως το 36′ αλλά και τα όσα έγιναν στο τέλος είναι όλη η ουσία του δεύτερου αγώνα του ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-0 αλλά οι προπονητές, σε τέτοιου είδους καταστάσεις συνηθίζουν να λένε “είναι σαν να χάσαμε το παιχνίδι”. Και δίκιο έχουν…

Ο Ολυμπιακός νίκησε γιατί ο Κέισι Πράδερ αναδείχθηκε, από κορυφαίος, σε μοιραίο παίκτη του Προμηθέα. Με την ομάδα του στο +2 κι ενώ απέμεναν 14” για το τέλος, πήρε το ριμπάουντ μετά από άστοχο σουτ του Σπανούλη αλλά έκανε λάθος. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού άρπαξε την μπάλα, πάσαρε στον Παπανικολάου που με τριποντο έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα με 89-88. Και στο φινάλε, όταν αστόχησε σε σουτ.

Με λίγα λόγια; Ο Ολυμπιακός νίκησε γιατί οι παίκτες του Προμηθέα έκαναν λάθος και αστόχησαν ενώ θεωρητικά και πρακτικά είχαν την τύχη του αγώνα στα χέρια τους. Θα μου πείτε ότι αυτή είναι η διαφορά μιας μεγάλης ομάδας από μια καλή ομάδα. Ναι αλλά αυτά τα κλισέ, έστω κι αν ισχύουν διαγράφονται με μιας όταν έχουμε μπροστά μας φαινόμενα όπως αυτό το δεκαπεντάλεπτο. Οταν ο Ολυμπιακός που προηγήθηκε 60-38 στο 21′ βρέθηκε στο -6 με σκορ 76-82 στο 36′! Ο Προμηθέας έκανε επιμέρους σκορ 44-16 μέσα σε 15 λεπτά στο ΣΕΦ κι απέναντι στον Ολυμπιακό οπότε θα μπορούσαμε και σ’ αυτό το σημείο να πούμε ότι οι Πατρινοί ακόμα κι όταν βρέθηκαν στο -22 δεν παράτησαν τον αγώνα και κόντεψαν να φύγουν με μια ιστορική νίκη, την μεγαλύτερη της ομάδας.

Είτε νίκησε ο Ολυμπιακός είτε έχασε ο Προμηθέας η ουσία δεν αλλάζει. Ακόμα κι αν είχε γίνει το 1-1 πολύ δύσκολα ο Ολυμπιακός θα έμενε εκτός τελικού, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα θετικό. Ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να ποντάρει τα πάντα στις… παλιοσειρές και παρουσιάζει περιορισμένες λύσεις την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός, βέβαιος αντίπαλός του στον τελικό, έχει την ευχέρεια επιλογών, περισσότερο βάθος και δείχνει σαν να… ακονίζει μαχαίρια!

Ξέρουμε όλοι ότι οι μεταξύ των δύο “αιωνίων” αγώνες είναι πάντα διαφορετικοί, είναι άλλο το κίνητρο, είναι ξεχωριστή η προσέγγιση, αλλά μέχρι στιγμής η εικόνα των δύο σίγουρων φιναλίστ είναι τελείως διαφορετική. Ως και ξεκάθαρη θα έλεγα και ο Ολυμπιακός καλείται να καλύψει χάντικαπ.