Αρχισαν λοιπόν και τα πρώτα φιλικά των ομάδων καθώς η περίοδος των βουνών, των τρεξιμάτων και όλων αυτών που αποκαλούμε «βασικό στάδιο της προετοιμασίας» έφτασε (ή φτάνει) στο τέλος της. Οι ομάδες έχουν αρχίσει και δίνουν τα πρώτα τους φιλικά που σε αυτή την φάση τουλάχιστον δεν μπορούν να εμφανίσουν συμπεράσματα σχετικά με την εικόνα των παικτών αλλά και το τι περιμένουμε να δούμε στην αγωνιστική περίοδο.

Μετά όσα πέρασαν οι παίκτες σε αυτά τα φιλικά περισσότερη σημασία έχει να τρέξουν και να «λυθούν» κι αυτό ακριβώς περιμένουν οι προπονητές και οι γυμναστές. Κι αυτοί είναι οι μόνοι που μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα ανάλογα με την πορεία του πλάνου που έχουν καταρτίσει. Πως πάει, δηλαδή, το πρόγραμμα, τι περίμεναν στην παρούσα χρονική στιγμή από τους παίκτες και διάφορα ακόμα.

Οι υπόλοιποι, πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που δεν έχουμε εικόνα, συλλέγουμε πληροφορίες… Επιτρέψτε μου όμως να πω από την εμπειρία μου ότι κι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Τα ίδια με όσα ανέφερα πριν θα αναφέρουν και οι προπονητές αν τους ρωτήσεις.

Προσωπικά αδυνατώ στην περίοδο αυτή που βρισκόμαστε να καταλάβω πως μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά το τέλος του τρεξίματος σε βουνά και σε λαγκάδια και με τα πρώτα φιλικά να είναι καθαρά προπόνηση, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις ομάδες.

Δεν χρειάζεται άλλωστε να δεις τα φιλικά προετοιμασίας, αρχές Σεπτεμβρίου, για να βγάλεις συμπεράσματα για την ποιότητα (ας πούμε) του Λάνγκφορντ, για το αν εξυπηρετεί τα πολυμορφικά σχήματα ο Παπαπέτρου, για το αν ο Ολυμπιακός θα είναι περισσότερο αθλητικός από κάθε άλλη χρονιά ή διαφορετικός (κάτι που είναι φυσιολογικό με νέο προπονητή και τέσσερις νέους ξένους παίκτες), για την ΑΕΚ με τους 5 νέους  ξένους που επίσης της δίνουν κάποια στοιχεία που περιμένεις με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Αυτά τα ξέρεις… Και τα στοιχεία αυτά που αναφέρουμε δεν θα φανούν ακόμα αν θα ταιριάξουν ή όχι στην ομάδα αλλά σε βάθος χρόνου.

Το οποιοδήποτε συμπέρασμα αυτή την στιγμή είναι μάλλον βιαστικό και πιθανότατα πρόχειρο και διόλου ασφαλές. Εχουμε τα χαρακτηριστικά κάθε νέου παίκτη που έχει έρθει, προσπαθούμε να φανταστούμε πως θα ταιριάξουν στην ομάδα και στην φιλοσοφία του κάθε προπονητή αλλά αυτά σίγουρα δεν θα τα δούμε στα φιλικά που γίνονται τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.