Το έγραψα και στον απολογισμό που έκανα για την 9η αγωνιστική. Αυτές οι ώρες που διεξάγονται οι αγώνες της Basket League δεν είναι οι καλύτερες για να πάει ο κόσμος στο γήπεδο. Πιθανότατα να είναι ιδανικές προκειμένου η ΕΡΤ να γεμίσει το πρόγραμμά της. Εδώ που τα λέμε από τις 3.45 ως τις 8.45, μια χαρά τους… κάθεται!

Το θέμα έχει να κάνει με το κατά πόσο εξυπηρετεί το ίδιο το άθλημα. Για πρώτη φορά φέτος βλέπουμε άδειες θέσεις (και όχι λίγες) στην Λήμνο. Ο Κωστής Ζομπανάκης φωνάζει από πέρυσι βλέποντας τα κενά στο Ρέθυμνο. Τα ίδια και στην Ρόδο που περιμένουν να παίξουν με τον Παναθηναϊκό για να πάνε (και να βγάλουν και παραπάνω λεφτά, όπως ενημερωθήκαμε με τις… διαφορετικές τιμές εισιτηρίων, άλλο κι αυτό).

Από τη στιγμή κατά την οποία οι ΚΑΕ, ο ΕΣΑΚΕ έχουν τον ρόλο του επαίτη καθώς ο τρόπος επιβίωσης είναι τα τηλεοπτικά έσοδα, η ΕΡΤ μπορεί να μοιράζει το παιχνίδι όπως την βολεύει. Για την ακρίβεια, όπως βολεύει τις ανάγκες του προγράμματός της και όχι του μπάσκετ. Και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, η ΕΡΤ αποφασίζει μόνη της. Και ο ΕΣΑΚΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να δέχεται τις αποφάσεις του καναλιού.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και κάπως έτσι όλα πάνε περίπατο. Η ΕΡΤ από τη στιγμή που πληρώνει και «κρατάει» το πρωτάθλημα, δεν έχει λόγο να… αγχώνεται για πιθανές αντιδράσεις. Ποιος θα μπορέσει να πει κουβέντα;

Όμως έτσι το μπάσκετ δεν προχωράει. Θα πρέπει να γίνει κάποια έρευνα προκειμένου να δημιουργηθεί ο δικός του χώρος και χρόνος. Ούτε στη δεκαετία του ’90 βρισκόμαστε που τα γήπεδα ήταν τίγκα αλλά και η τηλεθέαση στα ουράνια. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς τις συνθήκες.

Πως; Μα αυτό πρέπει να λύσουν στον ΕΣΑΚΕ κι ας αφήσουν τα υπόλοιπα στην άκρη. Θα πρέπει να κάνουν ελκυστικό το προϊόν και να ξεφύγουν από την ανάγκη της επαιτείας. Αν μπορούν να το κάνουν; Μα εδώ θα αποδείξουν ότι είναι καλοί παράγοντες.

Οσο τα γήπεδα αδειάζουν τόσο θα πρέπει να προβληματιζόμαστε. Αλλά και οι ιθύνοντες να εργάζονται επάνω σε πιθανά πρότζεκτ που θα αλλάξουν την κατάσταση.