Θεωρητικά πριν το τζάμπολ στην Μαδρίτη, ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία ευκαιρία για μια μεγάλη νίκη που θα…ανακάτευε ακόμα τα πράγματα κοντά στην 4η θέση. Υπήρχαν και καλά μαντάτα. Η νίκη της Αρμάνι μέσα στην Μόσχα επί της Χίμκι και η απουσία του Λούκα Ντόντσιτς που ασφαλώς βόλευαν τον Παναθηναϊκό.

Ως εκ τούτου, περίμενες μια ομάδα με…λογική καμικάζι να μπει στο παρκέ και να πιέσει τον αντίπαλο. Να τον…αρπάξει από τον λαιμό. Ελλείψει Ντόντσιτς να του προκαλέσει ασφυξία. Αυτό έγινε αλλά από την αντίθετη πλευρά, δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό. Διότι αντί στο παρκέ να εμφανιστεί ένα σύνολο έτοιμο να παίξει τελικό δεν είδαμε τίποτε περισσότερο από μια ασύνδετη ομάδα, χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό και χωρίς αρχή και τέλος αμυντικά κι επιθετικά.

Όταν πηγαίνεις να παίξεις τελικό δεν επιτρέπεις στον αντίπαλο να σου βάλει 92 πόντους και να έχει ποσοστό της τάξης του 70% στα δίποντα. Αν ρίξετε μια ματιά στην κατηγορία Shooting chart στο στατιστικό, θα διαπιστώσετε ότι το συντριπτικό ποσοστό των πόντων των Μαδριλένων ήταν κάτω από το καλάθι! Σαν λέι απ!

Όταν πηγαίνεις να παίξεις έναν τελικό, αναμφίβολα έχεις και κάτι εναλλακτικό πέραν του παιχνιδιού ένας εναντίον ενός στο οποίο είναι…μανούλες οι Μαδριλένοι. Και σίγουρα οι γηπεδούχοι κατάφεραν να χαλάσουν το μυαλό του Καλάθη (και το…κρανίο αφού τον φιλοδώρησαν με ένα γερό χτύπημα), να του κόψουν τη δημιουργία, να τον απομονώσουν από την υπόλοιπη ομάδα.

Η παρουσία του Ταβάρες αμυντικά και επιθετικά αποδείχθηκε καταλυτική. Ο Φαμπιέν Κοσέρ παρά ένα καλάθι δεν έκανε ρεκόρ καριέρας, διάβασε τα «αργά πόδια» των πράσινων στην άμυνα και ντύθηκε Ντόντσιτς. Ο Φακούντο Καμπάτσο ήταν ο…άλλος μισός Ντόντσιτς (πλάι στον Κοσέρ) κι έχει βγάλει 31 λεπτά με 15 πόντους- 5 ριμπάουντ άλλες τόσες ασίστ και…μηδέν λάθη!

Επί της ουσίας μετά την αναδιανομή των ρόλων με την έλευση νέων παικτών, ο Παναθηναϊκός είναι μπερδεμένος και μοιάζει αρκετά με ομάδα που βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ενώ αυτή την εποχή, που βρίσκεται στην τελική ευθεία ενόψει πλέι οφ θα έπρεπε να έχει διαφορετική εικόνα. Μιας ομάδας πιο έτοιμης κι αποφασισμένης…

Ο εφιάλτης των εκτός έδρας αγώνων γίνεται πολύ πιο ισχυρός και πλέον φαίνεται ότι μέσα από την…προετοιμασία θα πρέπει να «χτυπήσει» μακριά από το ΟΑΚΑ στα πλέι οφ. Μέχρι στιγμής μετρά αρνητικό σερί 5 αγώνων μακριά από το σπίτι του καθώς η τελευταία νίκη του εκτός έδρας χάνεται στις 21 Δεκεμβρίου 2017 στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Στους τελευταίους τρεις εκτός έδρας αγώνες του μετρά -17 από Ρεάλ και Χίμκι και -21 από Μπάμπεργκ! Αυτό κάνει ένα -55 σε τρεις αγώνες εκτός ΟΑΚΑ και μάλιστα την επόμενη Παρασκευή ταξιδεύει πάλι στην Ισπανία για να αντιμετωπίσει τη Μάλαγα που…παίζει τα ρέστα της και φυσικά δεν είναι εύκολη αντίπαλος.
Προς το παρόν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 6η θέση ισόβαθμος με την Χίμκι, μια νίκη πίσω από την Ρεάλ (ουσιαστικά δύο γιατί οι Ισπανοί έχουν τη διαφορά) ενώ στην…καλύτερη εκεί θα βρίσκεται η Ζαλγκίρις (που επίσης έχει τη διαφορά με τον Παναθηναϊκό) αν χάσει από την Φενέρ. Αν νικήσει τότε ακόμα και η 5η θέση θα είναι βουνό για τους «πράσινους»…

Ποια είναι η συνέχεια; Μάλαγα εκτός, Ερυθρός Αστέρα εντός, Μακάμπι (που είναι μια νίκη πίσω από τον Παναθηναϊκό) εκτός, Βαλένθια εντός και Μιλάνο εκτός!!! Τρεις αγώνες μακριά από το ΟΑΚΑ και δύο εντός…