Είμαι από τους ανθρώπους που δεν τους θεωρείς…αντικειμενικούς όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουν, να γράψουν για τον Νικ Καλάθη και δεν μπορώ να πω ότι το έχω κρύψει ποτέ. Πιστέψτε με όμως, δεν έχω σκοπό να «απαντήσω» σε κανέναν απ’ εκείνους που ειρωνεύονταν τον Καλάθη με αφορμή το ύψος του συμβολαίου του. Ούτε κι έχει τόσο μεγάλο νόημα να μιλάμε για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια.

Ο Καλάθης ήταν και πάλι απολαυστικός και κυρίως υπάρχουν στιγμές που σου δίνει την αίσθηση ότι εκείνος καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Ότι ο αγώνες θα πάει στον ρυθμό που θα επιβάλλει ο Νικ. Ότι θα τρέξει όποτε θέλει. Ότι θα…φρενάρει όποτε θέλει. Ότι θα διαλέξει εκείνος το πως θα πάει η επόμενη φάση.
Με την άμυνά του θα πιέσει τον αντίπαλο μεχρι να κρεμάσει η γλώσσα του και ξαφνικά θα του αρπάξει και τη μπάλα. Θα καλύψει χώρους ιδανικά. Ενας γκαρντ κοντά στα 2 μέτρα και τρέχει το γήπεδο λες και είναι 1.80μ.

Πάμε και στα 2 εκατομμύρια. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν πλήρωσε μόνο την αγωνιστική αξία του Καλάθη, αλλά τον διάδοχο του Διαμαντίδη, τον εγγυητή της επόμενης ημέρας, έναν γκαρντ που εφόσον μείνει ελεύθερος θα πέσουν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρωλίγκας να τον αρπάξουν.
Και πιστέψτε με…Όταν ο Κλαβέρ ή ο Χάνγκα ή ο Ερτέλ ακόμα και ο Ουαναμέικερ έχουν κοστίσει πάνω από 2 εκατομμύρια τότε βάλτε καλά στο μυαλό σας πόσα πρέπει να πάρει ένας παίκτης σαν τον Καλάθη! Για την ακρίβεια, πόσα μπορεί να βρει ένας παίκτης σαν τον Καλάθη.

Σε παίκτες τέτοιου επιπέδου δεν πληρώνεις μόνο την ασίστ ή τους πόντους. Πληρώνεις και τον παίκτη που εγγυάται το παρόν, το μέλλον αλλά και την ασφάλεια της ομάδας. Αρχηγός δεν είναι εκείνος που απλώς φοράει το περιβραχιόνιο. Είναι εκείνος που έχουν αποδεχτεί ως αρχηγό οι συμπαίκτες του και τον εμπιστεύονται.

Σε ό,τι αφορά στον αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν ισοπεδωτικός, γεμάτος ενέργεια, διαβασμένος, έπαιξε απίστευτη άμυνα, έβγαλε συνεργασίες και όποιος παίκτης του πάτησε παρκέ ήταν έτοιμος κι αποφασισμένος να δώσει το 100%. Αυτά από μόνα τους αρκούν, συν την τρομακτική αύρα του ΟΑΚΑ, ώστε να τρομοκρατήσουν οποιαδήποτε ομάδα, γιατί ο Παναθηναϊκός διαθέτει βαθύ και ποιοτικό ρόστερ και παίκτες με απίστευτα αθλητικά προσόντα που αλληλοσυμπληρώνονται.

Πλέον η διαχείριση των συναισθημάτων είναι το κρίσιμο σημείο ώστε οι «πράσινοι» να εμφανιστούν πανέτοιμοι αγωνιστικά και πνευματικά για την δεύτερη αναμέτρηση, απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που έχει…πληγωθεί η περηφάνεια της. Και θα θελήσει να απαντήσει.

Ο Παναθηναϊκός δεν της επέτρεψε τίποτα στον πρώτο αγώνα. Κι αν προσεγγίσει με τον ίδιο τρόπο και τον δεύτερο αγώνα, τότε το πιθανότερο είναι να καταφέρει το ίδιο.