Άλλη μια αγωνιστική στην Basket League ολοκληρώθηκε. Πολλά ερωτηματικά μας συνοδεύουν και πάλι, νέα σενάρια ακούστηκαν, πολλά ειπώθηκαν, λίγα επιβεβαιώνονται ακόμα λιγότερα γράφονται. Σημασία έχει ότι σ’ αυτόν τον θαυμαστό κόσμο της Basket League, τα γήπεδα αδειάζουν, η αξιοπιστία έχει πάει περίπατο, η σοβαρότητα είναι άγνωστη έννοια αλλά αν ακούς τα δύο τηλεοπτικά κανάλια που έχουν τους αγώνες της νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο ΝΒΑ. Καλά κάνουν και διαφημίζουν το προϊόν τους, αλλά να υπάρχει κι ένα όριο. Ακόμα και στην υπερβολή.

Και μέσα σε όλα, μέσω του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, εγείρεται ζήτημα αναδιάρθρωσης. Να γίνουν οι ομάδες 16 την επόμενη σεζόν δηλαδή να μην υποβιβαστεί κανείς.
Το πρώτο που θα πρέπει να ρωτήσουμε τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ είναι το εξής: Μια καλύβα ετοιμόρροπη θα γίνει καλύτερη αν της προσθέσουμε κι άλλες κουρτίνες; Δεν είναι και τόσο δύσκολο το ερώτημα.
Το δεύτερο είναι το εξής: Ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, που διοργανώνει την Λίγκα, εκτιμά ότι η αύξηση των ομάδων θα προσφέρει περισσότερα στο Πρωτάθλημα; Δηλαδή τι παραπάνω θα κερδίσουμε;

Θα μας πείτε για την αποφυγή (πιθανού) υποβιβασμού του ΠΑΟΚ ή του Άρη. Σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο γεγονός. Όπως δεν ήταν ο υποβιβασμός της ΑΕΚ (στον Ολυμπιακό δεν αναφέρομαι γιατί μόνοι τους το αποφάσισαν). Ή του Ηρακλή… Όμως αφενός μεν τα προβλήματά τους είναι τεράστια κι έχουν γίνει συνώνυμο της αφερεγγυότητας. Αφετέρου δε αν δεν κάνω λάθος ο κ.Γαλατσόπουλος είναι πρόεδρος της Λίγκας. Κι έτσι πρέπει να λειτουργεί πέρα από συναισθήματα ομάδων (ΠΑΟΚ) ή πόλεων (Θεσσαλονίκης).

Λογική δεν υπάρχει σ’ αυτό το ζήτημα που πάει να ανακινήσει. Αρκετά ρεζίλι γίναμε το καλοκαίρι με αυτά τα ανέκδοτα που ονόμασε «συμπράξεις» για να αποφύγουμε το βαρύ «αγορά ΑΦΜ». Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το πως ονομάζουμε κάτι αλλά η ουσία. Και η ουσία είναι ότι το καλοκαίρι όσα έγιναν στον ΕΣΑΚΕ ήταν… σενάριο κωμωδίας.
Το οποίο πάει να συνεχιστεί. Που είναι οι αλλαγές; Πουθενά… Τι κάνουν οι επιτροπές; Ιδέα δεν έχουμε. Και γιατί εμφανίστηκε ο Αλέξανδρος Θεοδώρου στον ΕΣΑΚΕ πρόσφατα; Δεν έχει γίνει «σύμπραξη» με το Λαύριο;
Κάθε Σάββατο η αξιοπιστία μειώνεται. Ο Ιωνικός πλέον οδεύει ολοταχώς προς αλλοίωση πρωταθλήματος την οποία ίσως «πληρώσει» και η ίδια η ομάδα! Τα πλέι οφ πάνε περίπατο και οι Νικαιώτες έχουν μπει στα σενάρια παραμονής. Με το μπάσκετ που παίζουν, με το ρόστερ που (πλέον) έχουν, με την εικόνα που παρουσιάζουν, με το πρόγραμμα που βρίσκεται μπροστά τους…
Βέβαια ο Ιωνικός μας προσέφερε και το highlight της αγωνιστικής. Με το σκορ στο 108-80 υπέρ του ΠΑΟΚ μετά το τρίποντο του Σίμπσον, ο Μόμπλεϊ έδωσε βολές στον αντίπαλο 4’’ πριν το τέλος! Κι ακολούθως η ομάδα του έκανε… fairplay δηλαδή δεν έκανε επίθεση. Τι σκεφτόταν άραγε ο Μόμπλεϊ;

Κατά τα άλλα, όπως είπαμε, οχτώ ομάδες εμπλέκονται πλέον στα σενάρια παραμονής. Θα μας πείτε ότι ακόμα είναι νωρίς καθώς απομένουν 10 αγωνιστικές. Ναι αλλά να απέχει 2 νίκες η 7η θέση από την ζώνη του υποβιβασμού δεν είναι κάτι που συναντάς και τόσο συχνά.
Ρέθυμνο, Ιωνικός, Πανιώνιος, Ηρακλής, Λάρισα, Κολοσσός, ΠΑΟΚ και Άρης εμπλέκονται πλέον στο ζήτημα της παραμονής. Και προσέξτε τι έχει τις επόμενες αγωνιστικές:
17η Αγωνιστική: Ρέθυμνο- Πανιώνιος, Ηρακλής- Λάρισα και Ιωνικός- Άρης
18η Αγωνιστική: Πανιώνιος- Ηρακλής, Λάρισα- Ιωνικός και ΠΑΟΚ- Κολοσσός
19η Αγωνιστική: Κολοσσός- Άρης, Ηρακλής- Ιωνικός
Με μια υποσημείωση: Η 19η αγωνιστική θα γίνει περίπου μετά από ένα μήνα.
Για να μην ξεχνιόμαστε.