Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, όπως και η πραγματικότητα! Ο Παναθηναϊκός μετρά τέσσερις συνεχόμενες ήττες μακριά από το ΟΑΚΑ ενώ για τελευταία φορά νίκησε μακριά από την Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου 2017, στο Βελιγράδι τον Ερυθρό Αστέρα με 69-63.

Ακολούθησαν ήττες στην Βαλένθια με 67-63. Στην Κωνσταντινούπολη από την Φενέρμπαχτσε με 67-62. Στην Γερμανία από την Μπάμπεργκ με 95-74 και στην Μόσχα από την Χίμκι με 78-61. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε σε τρεις αγώνες δεν ξεπέρασε τους 63 πόντους ενώ με την Μπάμπεργκ έπιασε 74 αλλά δέχθηκε…38 στο τελευταίο δεκάλεπτο και 95 σύνολο!

Στα ειδικά στατιστικά στοιχεία της Ευρωλίγκας και στην κατηγορία «εκτός έδρας» ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει ανησυχητικά μηνύματα. Σκοράρει 71.2 πόντους και είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα σε παραγωγή μετά τον Ολυμπιακό. Μοιράζει 13.2 ασίστ, τις λιγότερες από κάθε άλλον εκτός έδρας. Κάνει 13.1 λάθη, που είναι η 4η χειρότερη επίδοση στην διοργάνωση. Σουτάρει με 53% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα (δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά του Ολυμπιακού).

Αυτά πριν από τον αγώνα με την Χίμκι… Δείτε λοιπόν τι έκανε ο Παναθηναϊκός στην Μόσχα: 61 πόντοι (10 λιγότεροι απ’ όσους πετυχαίνει εκτός), 14 ασίστ (περίπου μία παραπάνω), 12 λάθη (περίπου ένα λιγότερο), 40% στα δίποντα (-13%) και 28% στα τρίποντα (-6%).

Πάμε στα επόμενα ενδεικτικά στοιχεία που αφορούν στις επιδόσεις των ομάδων όταν παίζουν στην έδρα της Χίμκι. Πετυχαίνουν 75.2 πόντους, άρα ο Παναθηναϊκός πέτυχε 14 λιγότερους. Μοιράζουν 19.1 ασίστ, άρα βγάλτε 5 για την επίδοση του Παναθηναϊκού. Οι αντίπαλοι κάνουν 14 λάθη, όσα ο Παναθηναϊκός. Σουτάρουν 50% στα δίποντα και 34% στα τρίποντα άρα κάντε τις…αφαιρέσεις από τα τραγικά ποσοστά των «πρασίνων».

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού εγκλωβίστηκαν στο παιχνίδι της Χίμκι που τους οδήγησε στο “set” παιχνίδι, τους περιόρισε τη δημιουργία και τους ανάγκασε (με τα ψηλά κορμιά) σε πολλά λάθη. Ο Καλάθης σε μια από τις χειρότερες βραδιές του την τριετία με 1/9 σουτ και 5 ασίστ (οι τρεις στο πρώτο δεκάλεπτο), ο Σίνγκλετον του πρώτου ημιχρόνου η γνωστή…μαύρη τρύπα στην άμυνα, ο Ρίβερς εκτός ρυθμού, ο Πέιν ανέτοιμος, ο Παππάς μάλλον μπερδεμένος στο νέο του ρόλο (με την υπερπληθώρα περιφερειακών), ο Γκιστ πεσμένος, ο Λεκαβίτσιους εξαφανισμένος στα πελώρια κορμιά των αντιπάλων συνέθεσαν μια εντελώς ανισόρροπη εικόνα. Ο Τζέιμς στην πρώτη του φετινή εμφάνιση μόνο… αρνητικός δεν ήταν αλλά σίγουρα απαιτείται χρόνος κάθε φορά που υπάρχει προσθήκη νέων προσώπων. Ο ορθολογισμός ήρθε με την είσοδο του Βουγιούκα που έκανε καλή δουλειά αλλά δεν μπορούσε να πάει…όλο το παιχνίδι έτσι!

Η αμυντική εικόνα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ήταν τραγική. Οποιος παίκτης της Χίμκι ήθελε έμπαινε στην ρακέτα και πετύχαινε καλάθι. Ο Αλεξέι Σβεντ ήταν έτοιμος όχι απλώς να εκτελέσει, που είναι το φόρτε του αλλά και να δημιουργήσει με αποτέλεσμα η Χίμκι να βγάλει όμορφες φάσεις, αυτοματισμούς κι επιθετικό πλουραλισμό.

Την ίδια στιγμή ο Τσάβι Πασκουάλ, με ΠΟΛΥ γεμάτο ρόστερ πλέον (χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του από το πρώτο ημίχρονο και φανταστείτε ότι απουσίαζαν ο Γκάμπριελ και ο Λοτζέσκι) θα πρέπει στη συνέχεια να βρει την ισορροπία και να δώσει στους παίκτες να καταλάβουν τους ρόλους τους. Ο Παναθηναϊκός έχει πλήρες ρόστερ αλλά οι ρόλοι είναι πιο σημαντικοί από την ποσότητα.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι στους δύο τελευταίους αγώνες μακριά από το ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός έχει παθητικό -38 είναι αντικείμενο προς διερεύνηση. Συν το ότι η Μόσχα αποδεικνύεται για 11η φορά…απαγορευμένος τόπος για νίκη για τους «πράσινους». Νίκησαν εκεί για τελευταία φορά την 1η Δεκεμβρίου 2010 (την ΤΣΣΚΑ με 72-68). Εκτοτε μετρούν 9 σερί ήττες από την ΤΣΣΚΑ και 2 από την Χίμκι. Συνολικά στους 17 τελευταίους αγώνες στην Ρωσία (με ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Κουμπάν, Ούνικς) έχουν ρεκόρ 3-14!!!

Η επόμενη τριάδα αγώνων θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αν ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πλεονέκτημα έδρας. Εχει εντός τον Ολυμπιακό και δύο συνεχόμενα ταξίδια στην Ισπανία, με Ρεάλ Μαδρίτης και Μάλαγα… Δύσκολα τα πράγματα, αλλά όποιος έχει φιλοδοξίες, πρέπει να προσπεράσει τα δύσκολα.