Θέλετε να αρχίσουμε τα αναθέματα; Πολύ ωραία… Τραγικός προπονητής ο Πασκουάλ, ο χειρότερος που υπάρχει. Ο Καλάθης δεν αξίζει τα 2,5 εκατομμύρια. Ο Λάσμε και ο Λάνγκφορντ… γέρασαν. Ο Παπαγιάννης επέστρεψε χειρότερος από το ΝΒΑ. Ο Λεκαβίτσιους δεν κάνει και ο Γκιστ με τον Λοτζέσκι ξόφλησαν. Ο Τόμας δεν είναι τεσάρι και ο Μήτογλου δεν είναι έτοιμος. Ο Παππάς είναι ασταθής. Ο Βουγιούκας είναι soft.

Τα είπαμε; Ξεδώσαμε; Να θυμηθούμε όμως στην επόμενη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού να επιστρέψουμε στις εξαγγελίες περί ομάδας φάιναλ φορ!

Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε λιγάκι (διότι όντως είναι σοβαρή η κατάσταση) δεν ισχύει ούτε η πρώτη παράγραφος ούτε και η δεύτερη. Στα άκρα δεν βρίσκεται ποτέ η λύση παρά μόνο στην σκέψη, στην λογική και στην ηρεμία. Και στον Παναθηναϊκό το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσουν ΑΠΑΝΤΕΣ (όχι τόσο η ομάδα όσο εκείνοι που περιστρέφονται γύρω απ’ αυτή, ο κόσμος) είναι ότι το φάιναλ φορ αποτελεί υπέρβαση και όχι μονόδρομο ή αυτοσκοπό.

Τηρουμένων των συνθηκών στην Ελλάδα, η επένδυση που έχει κάνει ο Παναθηναϊκός είναι τεράστια και ΟΡΘΩΣ δεν έκανε ακόμα μεγαλύτερη. Σ’ αυτό είμαι απόλυτος κι ας διαφωνήσουν αρκετοί. Μπορεί να χτίσει και υπό αυτές τις συνθήκες αρκεί να μην υπάρχει… ψύχωση και έλλειψη λογικής σκέψης. Όταν άλλες ομάδες ΜΠΟΡΟΥΝ και κάνουν υπέρβαση (πχ Μιλάνο, Μπαρτσελόνα και Εφές, δεν υπολογίζω τις τρεις καλύτερες) τότε αυτομάτως μπαίνουν μπροστά σου. Και πρέπει να τις «κυνηγήσεις», να τις νικήσεις, να τις περάσεις. Να δείξεις ότι είσαι η ομάδα που θα κάνει τη ζωή τους δύσκολη, όχι το… φαβορί! ΓΙΑΤΙ ΦΑΒΟΡΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ…

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα καλό ρόστερ. Καλό, όχι TOP. Εχει παίκτες με εμπειρία και ικανούς να «χτίσεις» κάτι καλό γύρω τους που θα σου επιτρέψει να διεκδικήσεις κάτι μεγάλο. Ο Παναθηναϊκός δεν αρχίζει ποτέ σαν φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ φορ τα τελευταία χρόνια, αλλά πρέπει να κάνει ΥΠΕΡΒΑΣΗ για να φτάσει στην τελική φάση.

Η μπάλα… χάθηκε εντελώς το καλοκαίρι όταν ο Παναθηναϊκός αποκτούσε καλούς παίκτες αλλά όχι TOP επιπέδου. Μπορούσε να χτίσει κάτι καλό. Και μπορεί ακόμα, αρκεί να ξεφύγει απ’ αυτή την «ψύχωση».

Το εύκολο είναι να διώξεις τον προπονητή, να διώξεις 2-3 παίκτες, να κάνεις αλλαγές που θα «πείσουν» τον κόσμο (λες και έχει να αποδείξει τίποτα ένας πρόεδρος που βάζει εκατομμύρια από την τσέπη του χωρίς να παίρνει ούτε σεντ πίσω) ότι μπορείς. Το δύσκολο είναι να πείσεις για το πλάνο σου. Ότι πλέον όχι μόνο ο Παναθηναϊκός αλλά και οι δύο ελληνικές ομάδες δεν αρχίζουν ως φαβορί αλλά ως σοβαρά αουτσάιντερ. Ετσι θα υπάρξει συσπείρωση, έτσι θα υπάρξει στοχοπροσήλωση…