Φυσιολογικά οδεύουμε ολοταχώς προς ελληνοϊσπανική μονομαχία. Με βάση τη λογική ο Ολυμπιακός θα νικήσει την Ζαλγκίρις, η Ρεάλ θα νικήσει την Μπάμπεργκ, ο Παναθηναϊκός θα νικήσει στο Μιλάνο και η Μπασκόνια θα νικήσει την Εφές. Τρεις άσοι και ένα διπλό στην Ιταλία «λέει» η λογική και στην περίπτωση αυτή ο Ολυμπιακός θα θέλει απλώς να διαφυλάξει το ΣΕΦ κόντρα στην Μπασκόνια ενώ ο Παναθηναϊκός θα αναζητήσει νίκη στην έδρα της Ρεάλ ώστε να φέρει τη σειρά στο ΟΑΚΑ. Τα περισσότερα σενάρια αυτά τα ζευγάρια αναδεικνύουν.

 Υπάρχουν και κάποια άλλα ωραία σενάρια. Όπως πχ ένα ακραίο που φέρνει «εμφύλια μονομαχία» στα πλέι οφ, με τον Ολυμπιακό να έχει αβαντάζ έδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό εφόσον ηττηθούν και οι δύο την τελευταία αγωνιστική (ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ από την Ζαλγκίρις και ο Παναθηναϊκός στο Μιλάνο) και ταυτόχρονα νικήσει η Ρεάλ την Μπάμπεργκ στην Μαδρίτη. Τότε ο Ολυμπιακός θα είναι ισόβαθμος με την Ρεάλ αλλά τρίτος καθώς υπερτερεί στα μεταξύ τους και ο Παναθηναϊκός στο ίδιο σκαλοπάτι με την Ζαλγκίρις αλλά οι Λιθουανοί θα είναι 5οι καθώς υπερέχουν σε ισοβαθμία και θα στείλουν την Ελληνική ομάδα στην 6η θέση.

 Σας έχουμε κι άλλα σενάρια. Όπως πχ τον Παναθηναϊκό να βγαίνει τρίτος αν νικήσει στο Μιλάνο, αν ο Ολυμπιακός ηττηθεί από την Ζαλγκίρις και αν η Ρεάλ ηττηθεί από την Μπάμπεργκ. Τότε ο Παναθηναϊκός θα είναι 3ος και θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός θα είναι 4ος και θα παίξει (με πλεονέκτημα έδρας) με την Ρεάλ Μαδρίτης.

 Πολλά μπορούμε να σας αναλύσουμε καθώς έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε πολλά σενάρια, φυσιολογικά και όχι για να παίξουμε με τους αριθμούς. Δεν έχει νόημα όμως να σας κουράσουμε περισσότερο. Σε τελική ανάλυση τα σενάρια θα είχαν αξία αν υπήρχε και λίγο μυστήριο στην όλη ιστορία.

Ποιο μυστήριο να υπάρξει όμως;

 Ο Παναθηναϊκός, η Μπασκόνια και η Χίμκι αγωνίζονται Μεγάλη Πέμπτη. Ο Ολυμπιακός με την Ζαλγκίρις και η Ρεάλ την Μεγάλη Παρασκευή. Ποιος ο λόγος οι έξι από τις οχτώ ομάδες που ακόμα δεν γνωρίζουν την τελική τους κατάταξη, να μην αγωνίζονται την ίδια μέρα αλλά και την ίδια ώρα; Ευτυχώς η Ρώσικη ομάδα που ακόμα δεν διεκδικεί την τελική της θέση (Χίμκι) δεν παίζει εντός άρα δεν υπάρχει θέμα ώρας.

 Θα μας πείτε ότι είναι μετρημένα τα πράγματα και πως ούτως ή άλλως όλοι θα πρέπει να νικήσουν για να διαμορφώσουν την κατάταξή τους. Για παράδειγμα δεν υπάρχει ομάδα που την συμφέρει να είναι…παθητική (όπως κάποιες γελοίες καταστάσεις που είχαμε δει παλαιότερα).

 Συμφωνούμε. Μόνο που το πρόγραμμα είχε βγει από την αρχή της διοργάνωσης και όχι πριν μερικές ημέρες που είχε διαμορφωθεί μια κατάσταση.

 Η Ευρωλίγκα οφείλει να το αλλάξει αυτό. Την τελευταία αγωνιστική θα πρέπει όλοι εκείνοι που συμμετέχουν σε σενάρια πρόκρισης/αποκλεισμού κτλ να αγωνίζονται ίδια μέρα και ώρα.

 Υπάρχουν τρεις αγώνες (ΤΣΣΚΑ- Ερυθρός Αστέρας, Φενέρμπαχτσε- Μάλαγα και Βαλένθια- Μακάμπι) που δεν έχουν καμία σημασία! Θα μπορούσαν αυτά τα τρία ζευγάρια να αγωνίζονται την Μεγάλη Πέμπτη (ας πούμε) και τα πέντε ματς- φωτιά την Μεγάλη Παρασκευή την ίδια ώρα.