Η αλήθεια είναι ότι αν και είχαμε μια ξεκάθαρη εικόνα περί της δυναμικής των δύο εκπροσώπων μας στην Euroleague, δεν περιμέναμε τόσο κακό Παναθηναϊκό αλλά και τόσο καλό Ολυμπιακό. Για τους «πράσινους» γνωρίζαμε ότι έχουν δομικά θέματα στο ρόστερ τους και ότι δε μπορούν να έχουν υψηλούς στόχους. Για  τους «ερυθρόλευκους» ξέραμε ότι το ρόστερ τους μπορεί να εγγυηθεί μια καλή πορεία αλλά με δεδομένη τη νέα εποχή, πρόκειται για μια ομάδα η οποία στην πορεία της χρονιάς θα αναζητήσει τα όριά της.

Ως εκ τούτου ήταν έκπληξη το ότι ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε χειρότερος απ’ ότι τον περιμέναμε και ο Ολυμπιακός αντίθετα, καλύτερος από τις προσδοκίες. Βεβαίως ακόμα βρισκόμαστε στην πρώτη αγωνιστική, μπορούν να διαφοροποιηθούν πολλά στην πορεία αλλά αυτή τη στιγμή αναφερόμαστε στην πρώτη γεύση.

Ο Παναθηναϊκός έχει σημαντικά ζητήματα. Ούτε pg με προσωπικότητα διαθέτει προκειμένου να διαμορφώσει το παιχνίδι του ενώ το ντεμπούτο του Kendrick Perry τον έκανε να καταλάβει ότι μιλάμε για… αλλαγή πίστας. Ούτε περιφερειακό σουτ από τη θέση «4» έχει… Ούτε μπορούν να αξιοποιήσουν, με τον τρόπο που αγωνίζονται, οι γκαρντ του τον Παπαγιάννη ο οποίος ολοένα και σουτάρει από τα 6 μέτρα. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει καθόλου παιχνίδι στο low post. Κι αν βάλετε τα 0/7 σουτ του Nedovic, του πλέον προικισμένου παίκτη της ομάδας καταλαβαίνετε ότι γίνεται χειρότερο το θέμα…

Παράλληλα, κάθε φορά που αποχωρεί ο Παπαπέτρου, η διαφορά ποιότητας στο «3» είναι χαοτική. Ο Δημήτρης Πρίφτης έχει αρκετά ζητήματα να λύσει προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα ποιότητας αλλά και ποσότητας στο ρόστερ. Και θα προσπαθήσει να το κάνει μέσα στους αγώνες καθώς δεν υπάρχει χρόνος.

Ο Ολυμπιακός στη νέα του εποχή έδειξε πολλά ωραία στοιχεία. Κατ’ αρχήν είναι μια ομάδα που πλέον ταιριάζει σε αυτό που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο Ολυμπιακός έπαιξε ιδανικά στην αδύνατη πλευρά, διατηρώντας διαρκώς ένα πλεονέκτημα. Η άμυνά του λειτούργησε άριστα με την Μπασκόνια να οδηγείται σε 20 λάθη με μόλις 11 ασίστ και τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν 23 πόντους (!) από λάθη αντιπάλου.

Η ενέργεια και η διάθεση αποτυπώνονται στο παθητικό των 50 πόντων αλλά και στους 18 πόντους από επιθετικό ριμπάουντ. Ο Βεζένκοφ είναι πλέον στο πρώτο επίπεδο της Euroleague, o Walkup προσφέρει ακριβώς αυτά που θέλει ο Μπαρτζώκας στην περιφερειακή γραμμή ενώ ο Fall δεν είναι ένα… ντυμένο ξύλο αλλά ένας παίκτης που γεμίζει τις δύο ρακέτες, κινείται σωστά και μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει από το low post.

Και βέβαια ο Παπανικολάου είναι σα νέα μεταγραφή καθώς φάνηκε ξεκάθαρα πόσο σημαντικό κομμάτι είναι για την ομαδική άμυνα του Ολυμπιακού.