Το Σαββατοκύριακο που μας άφησε ήταν αρκετά πλούσιο σε δράση, συναισθήματα και γεγονότα. Λογικό… Ο απόηχος της πρεμιέρας της Euroleague, η αποχώρηση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον πάγκο του Ολυμπιακού, η αγωνιστική (2η) της Basket League και φυσικά η πρεμιέρα της Α2 και της Β’ Εθνικής έβαλαν… φωτιά σε κάθε μπασκετικό.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για την Euroleague τα είπαμε τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τον Ολυμπιακό. Την Κυριακή είχαμε την αποχώρηση του Μπλατ από τους «ερυθρόλευκους». Μεγάλο πλήγμα, αν θέλετε τη γνώμη μου. Κυρίως για το γεγονός ότι μετά τον Ρικ Πιτίνο, μια ακόμα μεγάλη προσωπικότητα αποχώρησε (για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικό χρονικό σημείο).

Επιτρέψτε μου να πω τα εξής: Ο Μπλατ και ο Ολυμπιακός συναντήθηκαν σε λάθος χρονικό σημείο. Πιθανότατα να έπρεπε να γίνει αυτό δέκα χρόνια πριν όταν το ρόστερ και οι απαιτήσεις του Ολυμπιακού ταίριαζαν περισσότερο σε έναν προπονητή με την φιλοσοφία του Αμερικανού. Το σημείο που ανέλαβε ο Μπλατ ήταν άκυρο και άκαιρο. Ούτε ο ίδιος μπορούσε να υπηρετήσει αυτό που παρουσιάζει την τελευταία περίοδο ο Ολυμπιακός. Αλλά ούτε και ο Ολυμπιακός έχει την πολυτέλεια, με όσα αντιμετωπίζει, να διατηρεί στον πάγκο του έναν προπονητή όπως ο Μπλατ. Χρειάζεται κάτι διαφορετικό… Έναν καμικάζι, γνώστη της πραγματικότητας και συνηθισμένο να δουλεύει σε δύσκολες καταστάσεις.

Το εντελώς αντίθετο από τον Μπλατ δηλαδή.

Πάντως θα επιμείνω: Με τον Πιτίνο και τον Μπλατ είχαμε τεράστια λάμψη. Προφανώς η προσωπικότητά τους αναδεικνυόταν μέσα από κάποια στοιχεία που έκαναν τη διαφορά. Κυρίως από το ότι ουδέποτε αναζήτησαν δικαιολογίες, ουδέποτε τα έβαλαν με τον προκάτοχό τους και κάθε τους ανάλυση ή δήλωση ήταν ένα μάθημα για όλους. Γιατί μιλούσαν στη γλώσσα μας με το δικό τους τρόπο ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που θέλουν να πουν και χωρίς τσιτάτα, αμπελοφιλοσοφίες και δήθεν αποφθέγματα.

Ε αυτό θα μας λείψει… Πάμε παρακάτω.

Στην Basket League ο Ηρακλής πήρε τον αέρα του Αρη και μάλιστα ξεκάθαρα. Όμως το «Ιβανώφειο» που… κόχλαζε από ενθουσιασμό μας θύμισε τις παλιές σπουδαίες ημέρες όχι μόνο του Ηρακλή αλλά και του πρωταθλήματός μας. Ο «γηραιός» είναι καλή ομάδα… Εχει τις ατέλειες αλλά διαθέτει και μια γερή βάση για να τις διορθώσει και να χτίσει. Ο Αρης, επαναλαμβάνω, δεν είναι κακός. Όταν αντικατασταθεί ο Τάλτον με έναν καλύτερο παίκτη θα φανεί η διαφορά. Κι αν είναι ο Χάροου που θα βρει έδαφος να κάνει το παιχνίδι του, θα γίνει ακόμα καλύτερος. Και μην ξεχνάτε το πρόβλημα με τον Μποχωρίδη.

Ο Παναθηναϊκός πέρασε με άνεση από το Λαύριο, όπως αναμενόταν. Δεν έχεις και πολλά να πεις γι’ αυτό το παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έκανε προετοιμασία (έστω και χωρίς τον Ράις) για την Βιλερμπάν και το Λαύριο για τα επόμενα κρισιμότερα ματς. Τη μεγάλη νίκη η ομάδα του Σερέλη την είχε κάνει μια εβδομάδα πριν.

Στο Παλαιό Φάληρο ο Ηφαιστος πέρασε άνετα κόντρα στον Πανιώνιο που ακόμα δεν παρουσιάζει εικόνα συμπαγούς ομάδας. Ο Μανωλόπουλος διαθέτει δύο στρατηγούς, τον Σμιθ και τον Χάμοντς. Δύο τεράστιες προσωπικότητες κι εκεί έγινε «ματ» (με τον Χάμοντς) αντί του Μπρέιζελτον που ήταν άλλου στυλ παίκτης. Ο Πανιώνιος χρειάζεται αλλαγές κι ενίσχυση. Ειδικά στο «5» σε πρώτη φάση και βλέπουμε…

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ έπαιξε τα… ρέστα της με το απίθανο επιθετικό ταλέντο των παικτών που διαθέτει φέτος. Ο Λάνγκφορντ και ο Ρέι το έδειξαν για τα καλά. Οι 93 πόντοι με μόλις 7 εύστοχα τρίποντα (και 28%) αλλά και οι μόλις 15 ασίστ (χαμηλές για τόσο υψηλό σκορ) δείχνουν πολλά. Κυρίως την εκτελεστική ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Λάνγκφορντ και Ρέι πέτυχαν τους 48 από τους 93 πόντους. Η ΑΕΚ έχει πολύ καλή ομάδα και ειδικά στο BCL θα πρέπει να το εκφράσει με υψηλό στόχο. Ξεκάθαρα.

Τον Κολοσσό τον περίμενα πιο ανταγωνιστικό για να πω την αλήθεια, αλλά νικήθηκε κατά κράτος σε όλους τους τομείς. Όμως είναι μια ομάδα που- κατά τη γνώμη μου- έχει βάσιμες και ισχυρές ελπίδες για οχτάδα.

Το Περιστέρι πέρασε εύκολα από το Ρέθυμνο πιστοποιώντας ότι είναι μια ομάδα σοβαρή, καλοδουλεμένη που πλέον ανήκει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Οσο για το Ρέθυμνο; Ειλικρινά, να είναι η ομάδα που ετοιμάστηκε πρώτη και σε δύο αγώνες να έχει βάλει σύνολο… 110 πόντους είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω. Ηξεραν το ρόστερ, είχαν όλους τους παίκτες από την αρχή, τι έχει γίνει;

Προμηθέας και Ιωνικός έδωσαν μια όμορφη παράσταση στην Πάτρα αλλά οι γηπεδούχοι, περισσότερο ποιοτικοί, έφτασαν στην τελική επικράτηση. Στα κρίσιμα σημεία φάνηκε η διαφορά ποιότητας. Όμως και ο Ιωνικός έδειξε ότι είναι πολύ καλύτερος απ’ αυτό που είδαμε στην πρεμιέρα.

Και κάτι ακόμα. Ο Βαγγέλης Τσάπας αποκατέστησε την αδικία με τον Νίκο Βετούλα. Και ορθώς τον επανέφερε στην τεχνική ηγεσία. Αυτό δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος πρόθυμος να αναγνωρίσει τα σφάλματά του. Κι αυτό τον τιμά. Και κυρίως είναι γνώρισμα εκείνων που δεν έχουν εμμονές, άρα και πολλές πιθανότητες να πετύχουν.

Αφήσαμε τον ΠΑΟΚ τελευταίο όχι από έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά για άλλους λόγους. Αυτό το…δαιμονικό που λέγεται Ανταμ Σμιθ είναι από άλλο ανέκδοτο. Οι γνώστες ξέρουν καλά ότι η Α2 της Ιταλίας είναι ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στην ανεύρεση σπουδαίων Αμερικανών παικτών. Θέλετε να σας πούμε μερικά χαρακτηριστικά ονόματα που άρχισαν καριέρα από την Α2 Ιταλίας; Ντρου Νίκολας, Κιθ Λάνγκφορντ, Κάιλ Χάινς, Ματ Τζάνινγκ… Και από την… Β’ Ιταλίας ο Μάικ Τζέιμς.

Προσωπικά, επαναλαμβάνω ότι ο ΠΑΟΚ είναι καλή ομάδα και ο Φλεβαράκης δεν είναι απλώς ικανός, αλλά κι ένας προπονητής που απολαμβάνει να δουλεύει στη συγκεκριμένη ομάδα. Που θεωρεί τιμή του ότι βρίσκεται στον ΠΑΟΚ γιατί είναι η ομάδα του. Ούτε ως ανάγκη τον είδε, ούτε ως σκαλοπάτι. Για τον Φλεβαράκη ο ΠΑΟΚ είναι η ζωή του και θα αφοσιωθεί βάζοντας πολύ συναίσθημα και πολλή δουλειά πλάι στον επαγγελματισμό.

Οσο για την Λάρισα; Μα δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για μια ομάδα που κλήθηκε να δώσει τα πρώτα της επίσημα παιχνίδια στην… αρχή της Basket League. Δεν είναι κακή ομάδα. Κι αν κάνει κάποιες αλλαγές ο Φραγκιάς, που είναι έμπειρος και ικανός, θα βρεθεί άκρη. Το κακό για τον Φραγκιά είναι ότι ο παίκτης που περίμενε να κρατήσει την ομάδα, με την εμπειρία και την ικανότητά του, ο Σκότι Ρέινολντς, που είναι η πιο τρανταχτή μεταγραφή της ομάδας, είναι ο χειρότερος παίκτης του γηπέδου. Κι εκεί, όντως, υπάρχει θέμα.