Την περίοδο 2014-2015 η ΑΕΚ επέστρεψε στην Basket League μετά την περιπλάνησή της στην Β’ Εθνική και την Α2 ενώ είχαν προηγηθεί αρκετά χρόνια απαξίωσης, μιζέριας και περιπετειών μετά την αποχώρηση της οικογένειας Φιλίππου. Η επιστροφή της ήταν σημαντικό γεγονός αλλά μέχρι να αναλάβει τα διοικητικά ηνία ο Μάκης Αγγελόπουλος κανείς δεν ήξερε τι θα προκύψει.

Η έλευση του Αγγελόπουλου έβαλε την ΑΕΚ σε διαφορετικό πλαίσιο. Σε άλλο επίπεδο. Πλέον η μαυρίλα είχε εξαφανιστεί. Η αβεβαιότητα είχε πάει περίπατο. Μόνο καλύτερο θα μπορούσε να είναι το μέλλον καθώς η ΑΕΚ, πρωτίστως, κέρδισε την αξιοπιστία της. Εγινε και πάλι υπερήφανη ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα ήταν συνώνυμο της απληρωσιάς και της αφερεγγυότητας. Η έλλειψη οικονομικών πόρων δημιούργησε θέματα… Δεν μπορείς να πηγαίνεις μια ζωή με τη φανέλα γιατί κι αυτή ξεθωριάζει.

Η ΑΕΚ άρχισε να αφήνει στίγμα έστω κι αν φαινόταν ξεκάθαρα η ανυπομονησία να…μεγαλώσει. Ηταν νομοτελειακό ότι θα γινόταν καθώς είχε μπει σε σωστό δρόμο. Η οικονομική συνέπεια ήταν ευλογία καθώς πέρα από αγωνιστική ενίσχυση αποκατέστησε την έξωθεν καλή μαρτυρία. Το marketing άρχισε να λειτουργεί. Η ομάδα ισχυροποιούσε το brand της. Η ΑΕΚ είχε γίνει σοβαρός κι ελκυστικός προορισμός πλέον για παίκτες και προπονητές.

Πιθανότατα η προσπάθεια αυτή δεν αναγνωριζόταν όσο έπρεπε από τη στιγμή που δεν συνοδευόταν με τίτλο. Τα…62 εισιτήρια προπώληση στον αγώνα πρόκρισης με την Μπαϊρόιτ όπως και η απογοητευτική εικόνα στην εξέδρα σε κάθε αγώνα της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ αυτό δείχνουν… Προφανώς μετά το Ηράκλειο θα συνειδητοποιήσουν και οι οπαδοί ότι η ομάδα αξίζει κάτι παραπάνω.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου στην Κρήτη ήταν κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο. Ηταν το μήνυμα της ΑΕΚ ότι επέστρεψε για τα καλά. Απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά έχοντας μάλιστα τέσσερις παίκτες λιγότερους (Πάντερ, Χάντερ, Βασιλόπουλο και Καββαδά) από το ρόστερ του τελικού. Κι όταν έφτασε ο αγώνας του τίτλου, η Ενωση παρουσιάστηκε πολύ πιο δυνατή, πιο έτοιμη, πιο αποφασισμένη, πιο συγκεντρωμένη αλλά και σαφώς καλύτερα προετοιμασμένη από τον Ολυμπιακό.

Και όχι μόνο αυτό. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε προσηλωμένη στον στόχο. Είχε «κυκλώσει» τον αγώνα και περίμενε. Ο Ολυμπιακός τις τελευταίες ημέρες μέσω διαρροών ασχολείτο με την διαιτησία, με τον Σπύρο Γκόντα, με το αν πρέπει να παίξει ο Βασιλόπουλος (όταν ήταν ξεκάθαρο ότι είχε δικαίωμα ν’ αγωνιστεί)… Δεν γίνονται αυτά.

Μεγάλο μερίδιο στον τίτλο της ΑΕΚ φέρει ο Ντράγκαν Σάκοτα που παρουσίασε μια ομάδα με ΑΡΙΣΤΗ προετοιμασία τακτικά, απόλυτα συγκεντρωμένη ώστε να χτυπήσει (όπως και χτύπησε) τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και αποφασισμένη. Το…σοκαριστικό συμπέρασμα του τελικού τα λέει όλα: Όταν η ΑΕΚ παρουσιάζει πολλές περισσότερες λύσεις από τον Ολυμπιακό, δεν συζητάς κάτι παραπάνω. Όταν η ΑΕΚ έχει περισσότερους πρωταγωνιστές, τότε όλα τελειώνουν.

Ποιος το περίμενε αυτό; Η ΑΕΚ είχε το μεγάλο ηγέτης της, τον Μάνι Χάρις που ισοπέδωσε στις προσωπικές φάσεις όποιον στάθηκε απέναντί του. Γενικά η ΑΕΚ νίκησε στις περισσότερες, σχεδόν σε όλες, προσωπικές φάσεις. Εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού και τις χτύπησε. Είχε πλάνο ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ηταν σα να βρίσκεται…δυο φάσεις μπροστά σε κάθε σημείο της αναμέτρησης.

Ο Χάντερ, ο Πάντερ, ο Γκριν, ο Σάκοτα, ο Μαυροειδής, ο Λαρεντζάκης, ο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ντελρόι Τζέιμς που έπαιξε απίθανες άμυνες στο τέλος και ήταν παντού (εβαλε κι ένα μεγάλο σουτ) εγιναν πρωταγωνιστές ανά περιόδους αλλά και ο Καββαδάς με τον Ξανθόπουλο που έπαιξαν λιγότερο, όσο ηταν στο παρκέ, έκαναν αισθητή την παρουσία τους.

Το άλλο σοκαριστικό συμπέρασμα για τον Ολυμπιακό είναι τα τρία μηδενικά σε Ρόμπερτς, Ουίλτζερ, Τόμπσον μαζί με τον ελάχιστο χρόνο συμμετοχής τους. Δεν πιστεύει κανείς ότι μια ομάδα μπορεί να παίζει με -3 ξένους. Όπως επίσης στο «φτωχό» μου το μυαλό, οι ξένοι εντάσσονται σε μια ομάδα για να την ανεβάζουν επίπεδο. Στον Ολυμπιακό οι Ελληνες παίκτες είναι καλύτεροι από τους ξένους. Ανορθόδοξο και οξύμωρο όταν παίρνεις ξένους για να ανέβεις επίπεδο.

Όλα τα συγχαρητήρια όμως ανήκουν στην ΑΕΚ. Την ομάδα που πριν από 5 χρόνια, τέτοια εποχή, βρισκόταν στην Α2 κατηγορία. Και μέσα σ’ ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατέκτησε τίτλο…

Κοιτάξτε τα ιστορικά στοιχεία και θα καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία της ΑΕΚ. Εφτασε σε τίτλο για πρώτη φορά μετά το 2002, τότε είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εφτασε στην κατάκτηση Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 2001. Για πρώτη φορά στην ιστορία της νίκησε τον Ολυμπιακό σε τελικό Κυπέλλου. Και τέλος, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια και το Κύπελλο του Αρη, ένας τίτλος πάει σε ομάδα πλην Παναθηναϊκό και Ολυμπιακού.