Το απόγευμα της Πέμπτης (30.12), η ΑΕΚ ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την υπογραφή του Αντώνη Κόνιαρη μέχρι και το 2024, με τον Έλληνα γκαρντ, που ανήκε ήδη στο έμψυχο δυναμικό της Ένωσης, να αναμένεται από τη νέα χρονιά να κάνει το ντεμπούτο του με τη νέα του ομάδα -κάτι που δεν έχει κατορθώσει ακόμα ελέω του περσινού του τραυματισμού σε ένα παιχνίδι του Ιωνικού Νικαίας!

Στα 23 του χρόνια ο Κόνιαρης έχει αντιμετωπίσει τόσες δυσκολίες όσο κανείς. Φανταστείτε ότι έχει μείνει εκτός δράσης για 406 ημέρες, με συνεχόμενα χειρουργεία στον αστράγαλο πριν από 5 χρόνια. Άλλος θα τα είχε παρατήσει. Εκείνος βρήκε τη δύναμη κι επέστρεψε δυνατότερος.

Ας γυρίσουμε το χρόνο όμως στο 2015. Για να ανακαλύψουμε την αρχή των προβλημάτων του νεαρού γκαρντ. Τότε που ήταν μέλος του Παναθηναϊκού.

Η χρονιά κυλούσε με παιχνίδια σε ανδρικό κι εφηβικό. Κάποια στιγμή ο Κόνιαρης αισθάνθηκε ενοχλήσεις στη μέση του. Παρά τις θεραπείες, δεν υπήρχαν αποτελέσματα. Η κατάσταση έγινε χειρότερη όταν δε μπορούσε καν να κουνήσει τον αυχένα του. Αυτά λίγο πριν τον τελικό του εφηβικού όπου δεν κατάφερε να αγωνιστεί.

Ευτυχώς τα πράγματα βελτιώθηκαν. Στη μέση. Διότι άρχισαν άλλα προβλήματα. Ο Κόνιαρης δε μπορούσε να τρέξει ούτε καν στην ευθεία. Πονούσε στον αστράγαλο. Το ιατρικό τιμ τον έστειλε για μαγνητική, μια μέρα πριν από την πρώτη συγκέντρωση της Εθνικής Εφήβων ενόψει του Παγκοσμίου στην Κρήτη.

Τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Στις 3 Ιουνίου του 2015 ο Κόνιαρης έκανε αρθροσκόπηση στην ποδοκνημική συνεπεία οστεοχονδρίτιδας και του τοποθετήθηκε νάρθηκας.

Ένα καλοκαίρι με νάρθηκα και πατερίτσες. Όμως τα πράγματα δε βελτιώθηκαν ούτε τότε. Αν και είχαν περάσει τέσσερις μήνες από την επέμβαση, ο Κόνιαρης πονούσε όταν περπατούσε. Και όπως έχει ομολογήσει δε μπορούσε καν ν’ ανέβει τις σκάλες.
Νέες εξετάσεις στις 3 Οκτωβρίου. Η μαγνητική έδειξε ότι το πρόβλημα εξακολουθούσε να υφίσταται. Άρχισε να επισκέπτεται διάφορους γιατρούς, αλλά δε μπορούσε να βγάλει άκρη. Είχε ήδη συμπληρώσει 7 μήνες εκτός από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. «Η απορία μου δεν ήταν πότε θα παίξω αλλά πότε θα ξαναπερπατήσω» είχε πει ο Κόνιαρης σε παλαιότερη συνέντευξή του, σχετικά με το θέμα.

Φτάνουμε στο Νοέμβριο του 2015. Ο φίλος του και φυσιοθεραπευτής της Εθνικής Εφήβων, Αντώνης Καραντώνης, του προτείνει τον Ολλανδό Νικ ΒανΝτικ. Τον φερόμενο ως καλύτερο ορθοπεδικό της Ευρώπης στον τομέα των αθλητικών τραυματισμών και των αρθροσκοπήσεων στο γόνατο και τον αστράγαλο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον ΒανΝτικ είχε εμπιστευτεί και ο Ιωάννης Παπαπέτρου το 2014. Και σώθηκε από το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Ο Ολλανδός επιστήμονας έγινε παγκοσμίως διάσημος όταν εισήγαγε την «Amsterdam Approach», μια διαφορετική τακτική στη χειρουργική των αστραγάλων. Η οποία είχε αποδειχθεί αποτελεσματική.

Η πρώτη επικοινωνία ανέφερε ότι ο διάσημος γιατρός είχε κενό μετά από… τέσσερις μήνες. Τελικά ο Καραντώνης βρήκε άκρη μέσω ενός φίλου του ΒανΝτικ στην Πορτογαλία καθώς έμαθε ότι είχε προκύψει κενό μετά από δύο ημέρες.

Ο Ολλανδός γιατρός του είπε ότι το πρώτο χειρουργείο δε χρειαζόταν. Και μετά τη νέα επέμβαση τον ενημέρωσε ότι μετά από πέντε μήνες θα επέστρεφε στο γήπεδο. Του εξήγησε αναλυτικά τη μετεγχειρητική περίοδο αλλά ο Κόνιαρης είχε ήδη αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Τον Μάιο του 2016 επέστρεψε σε δράση στον ημιτελικό του φάιναλ φορ Νέων ανάμεσα στη Νίκη Αμαρουσίου και τον Παναθηναϊκό. Είχε 23 πόντους με 5 τρίποντα…

Μετά από 406 ημέρες απουσίας είχε πατήσει και πάλι παρκέ…
Η συνέχεια; Δεν επέστρεψε ποτέ στον Παναθηναϊκό καθώς έλυσαν τη συνεργασία τους. Επέστρεψε όμως στον ΠΑΟΚ απ’ όπου τον είχε αποκτήσει ο Παναθηναϊκός. Ένα χρόνο μετά την επιστροφή του ο Κόνιαρης αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της σεζόν 2016-2017. Και το 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική Νέων στο Ευρωμπάσκετ.

Μετά βρέθηκε στον Ολυμπιακό αλλά και στην Εθνική ομάδα όπου αν θυμάστε την τελευταία στιγμή κόπηκε από την τελική 12άδα για το Παγκόσμιο. Ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής του φέτος στον Ολυμπιακό τον έστειλε στην Ομπραντόριο αλλά ούτε εκεί βρήκε αυτό που ήθελε.

Πίστεψε και όχι άδικα ότι θα το έβρισκε στον Ιωνικό. Η προοπτική έδειχνε τέλεια σε μια ομάδα που από φιλοσοφία κι επιλογή εμπιστεύεται νέους Έλληνες παίκτες.
Στους πρώτους δύο αγώνες είχε κατά μέσο όρο 19,5 λεπτά! Κόντρα στη Λάρισα μετά από 3’21’’ συμμετοχής έγινε η ζημιά…

Τι να πεις γι’ αυτό το παιδί… Ότι στα 23 του έχει τραβήξει τόσα πολλά; Η δύναμη και η επιμονή του τον έχουν βοηθήσει κι αυτό αποτελεί εχέγγυο για νέο δυναμικό come back (και) με τη φανέλα της ΑΕΚ, με τον Στέφανο Δέδα να φαίνεται πως πιστεύει τον νεαρό ακόμα και μετά τη σωρεία περιπετειών του!