Προφανώς οι περισσότεροι (αφού μιλάμε για αμιγώς μπασκετικό σάιτ άρα αντίστοιχο κοινό) παρακολουθήσατε τους δύο φιλικούς αγώνες των ΗΠΑ με την Αυστραλία στην Μελβούρνη. Προφανώς- επίσης- έχετε δει κι άλλα φιλικά. Και βέβαια έχετε ιδέα περί της δυναμικής των ομάδων από τα ρόστερ.

Η αίσθηση που βγαίνει είναι ότι μπορεί να… γράψει ιστορία αυτό το Παγκόσμιο. Μπορεί να εκθρονιστούν οι Αμερικανοί. Μπορεί να ξεπεταχτεί κάποια ομάδα που κανείς δεν την περίμενε ώστε να διεκδικήσει όλο το χρυσάφι.

Δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε κίνητρο κι αυτό το κουβεντιάσαμε κι άλλη φορά. Ούτε εμείς είμαστε οι μόνοι με καλή ομάδα. Υπάρχουν κι άλλες καλές ομάδες, υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες (παρά τις απουσίες) και βέβαια οι ισορροπίες είναι εύθραυστες.

Μιας και αναφερθήκαμε στο κίνητρο, οι Αυστραλοί μετά τη νίκη επί των Αμερικανών έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς όλους. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς, λίγες μέρες πριν, τους έχρισε από τα φαβορί για το χρυσό.

Ο Αντριου Μπόγκουτ, μετά την ιστορική νίκη στο φιλικό έκανε την εξής δήλωση: «Νιώθουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τους πάντες. Και είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι κάτι τέτοιο στην Εθνική ομάδα».Παρεμπιπτόντως, οι Αυστραλοί αν κι αποτελούν σημαντική δύναμη στο μπάσκετ, δεν έχουν καταφέρει ποτέ με ποτέ να μπουν στην τετράδα Ολυμπιακών Αγώνων ή Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Οπότε φαντάζεστε το κίνητρό τους…

Οι ΗΠΑ παρά τις απουσίες τους δεν είναι κακή ομάδα… Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ακόμα κι έτσι είναι ικανότατοι για το χρυσό.

Οι Σέρβοι θα παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή και κατά την ταπεινή μου άποψη η απουσία του Τεόντοσιτς (που δεν έχει γεμάτη χρονιά αλλά προβληματική) δεν θα τους κάνει και τόσο κακό. Το αντίθετο…

Οι Ισπανοί και οι Γάλλοι έχουν να παρουσιάσουν παίκτες επιπέδου, από το ΝΒΑ και κυρίως μέσα από ένα εξαιρετικό πρόγραμμα επάνω στο οποίο δουλεύουν και διαρκώς παράγουν.

Οι Λιθουανοί παραμένουν μια πολύ ισχυρή ομάδα, με έντονο το «πατριωτικό» στοιχείο και αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι.

Ομάδες όπως οι Αργεντίνοι, οι Βραζιλιάνοι, οι Τούρκοι μπορεί σε πρώτη φάση να βρίσκονται πιο πίσω από τις προαναφερόμενες και την Εθνική μας, αλλά δεν είναι εύκολοι αντίπαλοι.

Ποια είναι η ουσία; Πρώτον ότι με την παρουσία του MVP του ΝΒΑ όλες οι ομάδες έχουν τρομερό κίνητρο απέναντί μας. Άρα ούτε να… αιφνιδιάσουμε μπορούμε ούτε και να χαλαρώσουμε… Το είδαμε στο φιλικό με τους Ιορδανούς. Θα έχει «ξύλο» στις επαφές.

Δεύτερον, όποια ομάδα περάσει στην οχτάδα (παίζουν ρόλο πολλά και φυσικά οι διασταυρώσεις απ’ εκεί και πέρα) είναι ικανή για μετάλλιο.

Ας μην τρελαθούμε λοιπόν… Πάμε να μπούμε στην οχτάδα και βλέπουμε.