Η φετινή Basket League είναι αρκετά περίεργη. Ηδη έχουν ξεχωρίσει οι 8 ομάδες που θα λάβουν μέρος στα πλέι οφ ενώ απ’ εκεί και κάτω οι έξι παλεύουν για την παραμονή! Ο Αρης βρίσκεται ένα σκαλοπατάκι παραπάνω με τις 5 νίκες αλλά δεν αισθάνεται ασφάλεια έστω κι αν έχει ένα σημαντικό προβάδισμα χάρη στις δύο νίκες επί του Λαυρίου και το διπλό στο Ρέθυμνο. Αν νικήσει και τον Πανιώνιο τότε μάλλον θα εξαφανιστούν τα σύννεφα.

Πάμε πρώτα στα ψηλά. Ο Προμηθέας πέρασε από το Περιστέρι βασιζόμενος στο σαφώς ποιοτικότερο ρόστερ του και στο βάθος που διαθέτει ως ομάδα. Οι Πατρινοί έμοιαζαν με Λερναία Υδρα καθώς φύτρωναν… δύο κεφάλια όταν η άμυνα του Περιστερίου «έκοβε» ένα. Κάλυψαν και τη διαφορά του -3 από την ήττα του πρώτου γύρου και απέκτησαν προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το Περιστέρι πάλεψε χωρίς τον Χάροου, χάρη στην σκληράδα του, στην ομοιογένεια που έχει αποκτήσει και στον εκπληκτικό Γκρέι με τους 31 πόντους και τα 8 εύστοχα τρίποντα. Το σημαντικό όμως είναι οι 9 πόντοι- 9 ασίστ του νεαρού Ζώη Καράμπελα κι ακόμα πιο σπουδαία η εμπιστοσύνη του Πεδουλάκη στον μικρό.

Ο «Αρτζι» κατά γενική ομολογία είναι ο προπονητής που λειτουργεί καλύτερα σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν διστάζει… Τολμά. Δεν θα λέγαμε «ρισκάρει» γιατί δεν είναι αντιπροσωπευτική η λέξη. Ξέρει τι υλικό διαθέτει, με αυτό «πολεμά» και θέλει τους παίκτες του να είναι… πολεμιστές.

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ έφερε τετραπλή ισοβαθμία στην 3η θέση. Παρά τα προβλήματα ο ΠΑΟΚ αντέχει και μάλιστα παραμένει αήττητος το 2019 στην Basket League, παίζοντας ωραίο μπάσκετ κι έχοντας ως ηγέτη τον Χάτσερ. Στο 4/4 που έχει ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα ο Αμερικανός σκοράρει κατά μέσο όρο 24 πόντους και έχει συνολικά 17/27 τρίποντα.

Η ΑΕΚ «μπλόκαρε» και παραδόθηκε. Ηταν κακή η εμφάνισή της, παρά την αντίδραση που έβγαλε κάποια στιγμή.

Ποιοι θα αντέξουν στην τετράδα; Θα δούμε… Θεωρητικά ο ΠΑΟΚ (λόγω των γνωστών προβλημάτων που ίσως φέρουν κι άλλες απώλειες) και το Περιστέρι βρίσκονται ένα βήμα πίσω. Αλλά είναι πολύ σκληρές ομάδες, καλοπροπονημένες και με άριστη τακτική. Η ΑΕΚ και ο Προμηθέας σαφώς και υπερτερούν σε ποιότητα και λύσεις.

Ο Ηφαιστος και ο Χολαργός είναι στα πλέι οφ. Κι αυτό αποτελεί κέρδος. Πέρασαν από έδρες ομάδων που «καίγονταν» για τη νίκη με τη διαφορά ότι ο Κολοσσός το… έβγαλε αυτό ενώ ο Πανιώνιος παραμένει σε ευθεία γραμμή. Θα τα πούμε παρακάτω όμως.

Πάμε στα παρακάτω τώρα.

Το Ρέθυμνο έκανε ένα βήμα μπροστά με το διπλό στο Λαύριο καθώς παρουσίασε κάτι διαφορετικό. Το ένα ήταν ο Χίκεϊ που έδειξε τις αρετές του πριν αναλάβει στο τέλος ο Μπαρτ να «καθαρίσει» (και μαζί να καθαρίσει τη σωρεία λαθών που είχε κάνει πριν). Το άλλο ήταν ότι βρήκε λύσεις από πολλούς παίκτες: Σιγκούνας, Ντάνιελς και κυρίως Κλάντον που επιτέλους σταμάτησε να κάνει το… τρόλεϊ, πήρε μπάλα και φάσεις. Το Ρέθυμνο έμοιαζε περισσότερο ορθολογικό στο παιχνίδι του συγκριτικά με τις προηγούμενες εμφανίσεις, αλλά ακόμα έχει δρόμο.

Το Λαύριο έκανε μισό βήμα πίσω και πλέον ανησυχεί. Δεν έπαιξε μπάσκετ πάντως. Το έχω ξαναγράψει ότι το Λαύριο ξαφνικά άλλαξε γραμμή πλεύσης κι αυτό δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα. Ξαφνικά παρατηρούμε μια τρομερή ασυδοσία στο παιχνίδι των Αμερικανών που είναι καλοί αλλά… δεν υπάρχει αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Και το χειρότερο; Εχει να παίξει εκτός έδρας με Πανιώνιο, Κολοσσό και Κύμη

Μια Κύμη που δεν κρίνεται από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό αλλά σίγουρα έχει δυναμώσει με τις μεταγραφές που έκανε. Ο αγώνας με τον Κολοσσό το Σάββατο στην Χαλκίδα είναι όλα τα λεφτά.

Ο Κολοσσός έκανε… δύο βήματα πίσω. Εστω κι αν το πάλεψε, δεν άντεξε. Τα 0/8 σουτ και οι 0/2 βολές στην παράταση τα λένε όλα για την ψυχολογία που έχει η ομάδα. Το πρόγραμμα επιτρέπει αισιοδοξία, η εικόνα της ομάδας όχι. Αν δεν ενισχυθούν οι Ροδίτες τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια κακή σύμπτωση: Δύο νίκες την 15η αγωνιστική είχαν ΜΟΝΟ την σεζόν 2005-2006 όταν υποβιβάστηκαν…

Ο Πανιώνιος επίσης έκανε δύο βήματα πίσω και αποτελεί αντικείμενο προς έρευνα το πως έκανε μεταγραφές και αντί να βελτιωθεί έγινε χειρότερος. Από την πρώτη στιγμή είχα εκφράσει τους προβληματισμούς μου για το πως μπορεί να είναι λογική η μεταγραφή του Ελ Αμίν που «πέφτει» επάνω στον Μπέρι και κατόπιν στον Παπαντωνίου που θέλουν τη μπάλα στα χέρια. Ο Οστιν είναι παίκτης χαμηλού επιπέδου που σίγουρα δεν προσφέρει σε ομάδα που καίγεται. Είναι προφανές ότι μαζί με τον προπονητή θα αποχωρήσουν και οι δύο προαναφερόμενοι μήπως και σωθεί η χρονιά.