Ο Βαγγέλης Λιόλιος ήταν το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη της ηγεσίας της ΕΟΚ από την πρώτη στιγμή. Σας το γράφαμε στο basketblog άλλωστε και για το λόγο αυτό είχαμε δεχτεί… πυρά από καλοθελητές που ποινικοποιούσαν την αξία του ρεπορτάζ για χάρη των δημοσίων σχέσεων (όπως λέγεται «επίσημα» το γλείψιμο).

Δεν ήταν τυχαία όσα γράφαμε. Το ρεπορτάζ μας οδηγούσε εκεί κι εδώ που τα λέμε όσα θέματα αναδείχθηκαν από το basketblog, προεκλογικά και στο διάστημα αυτής της «φαρσοκωμωδίας» με τις αναβολές, ήταν προϊόν ρεπορτάζ. Ο Βαγγέλης Λιόλιος από την πρώτη στιγμή ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Απευθυνόταν στα σωματεία που αποτελούσαν άλλωστε το εκλογικό σώμα. Τα σωματεία ψηφίζουν, όχι τα like στο Facebook ούτε ο κόσμος.

Η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Βαγγέλη Λιόλιο, τους υποψηφίους του συνδυασμού του αλλά και την ομάδα του με τα σωματεία ήταν ισχυρή. Και κυρίως ήταν σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Φάνηκε αυτό στις εκλογές της ΕΣΚΑ όπου η παράταξη εξέλεξε τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. Τότε φάνηκε ότι ο συνδυασμός Λιόλιου είναι «μπετόν αρμέ»! Και το γράψαμε αυτό όταν κάποιοι πανηγύριζαν επειδή εξελέγη πρόεδρος ο Αλεξόπουλος και χωρίς να υπολογίζουν ότι στο ΔΣ ήταν μειοψηφία.

Δεν ήθελε και ιδιαίτερη σκέψη, συνδυαστικά με γνώση του τοπίου, ότι ο (προερχόμενος από τον «βασιλακοπουλικό χώρο») Αλεξόπουλος, τόσο καιρό είχε δημιουργήσει δικό του πυρήνα, άρα και προσωπικές ψήφους.

Το ότι εξελέγησαν στο ΔΣ της ΕΟΚ ΚΑΙ ΟΙ 13 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ του Βαγγέλη Λιόλιου, δείχνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Ο Πατρινός παράγοντας ήταν το φαβορί από την πρώτη στιγμή και όποιος είχε συχνή επαφή με ικανοποιητικό αριθμό σωματείων, το διαπίστωνε εύκολα. Όποιος πάλι ήθελε να ζει στο θαυμαστό κόσμο των… στοιχηματικών, ας πάει κουβά! Αφού δεν αναρωτήθηκε ποτέ από πού αντλούν τις πιθανότητες οι στοιχηματικές… Έχουν επαφή με τα σωματεία ή μετρούν την απήχηση στα social media αγνοώντας το εκλογικό σώμα;

Από τη στιγμή που «δέθηκαν» τα σωματεία όλα ήταν εύκολα.

Έχω την αίσθηση ότι η παράταξη Φασούλα το κατάλαβε πολύ αργά και όταν αποφάσισαν να κινηθούν, όλα είχαν κριθεί. Και ήταν μη αναστρέψιμα.

Η παράταξη Παπανικολάου, που πήγε περισσότερο με τη δυναμική των… προερχόμενων από τον Βασιλακόπουλο, ενώ αρχικά (εξαιτίας κυρίως της παρουσίας κάποιων τυχοδιωκτών που όταν διαπίστωσαν τι έρχεται την… έκαναν ώστε να γράψουν «καριέρα» σε κάτι του επιπέδου τους) δημιούργησε πόλωση στην πορεία φάνηκε να συμβιβάζεται με το αποτέλεσμα.

Κι εκεί ήταν το μεγάλο λάθος του γιατρού: Πήγε σε έναν προεκλογικό αγώνα με «όπλα» που δεν του ταίριαζαν. Παράλληλα η σύνδεση με τον Βασιλακόπουλο μπορεί να φέρνει μια δυναμική στον αυτόματο αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και τροχοπέδη. Ο κόσμος του μπάσκετ ήθελε αλλαγή.

Όταν ο Λιόλιος μάζευε σωματεία, ο Φασούλας μπέρδευε τις εκλογές στην ΕΟΚ με τις βουλευτικές και θεωρώντας ότι με τον… αυτόματο θα εκλεγεί. Πολλά μέλη της παράταξής του έβγαζαν μια απίθανη έπαρση σε βαθμό αλαζονείας με τοποθετήσεις αμφιλεγόμενες στα social media. «Είμαστε παλιοί παίκτες και θα εκλεγούμε»… Λες και ο Ντικούδης ή η Κωνσταντινίδου, ας πούμε ή ο Τσαρτσαρής με τον Χατζηβρέττα και τον Παπαλουκά που είχαν δηλώσει στήριξη στον Βαγγέλη Λιόλιο έπαιζαν αμπάριζα…

Κι εκεί ήταν ακόμα μια μεγάλη επιτυχία του Λιόλιου. Η δουλειά ήταν μονόδρομος και η… υπερέκθεση μη προτεινόμενη. Μετρήστε συνεντεύξεις στελεχών του Λιόλιου και του Φασούλα και θα χαθεί το μέτρημα. Μετρήστε συνεντεύξεις του Λιόλιου και του Φασούλα… Κι επίσης βρείτε μας μια συνέντευξη του Βαγγέλη Λιόλιου ή στελεχών του να μιλούν υποτιμητικά για στελέχη αντιπάλου ψηφοδελτίου. Έχω ήδη μια πρόχειρη (και πρόσφατη μάλιστα) στελέχους του Φασούλα να υποτιμά σε αφάνταστο βαθμό τους αντιπάλους του.

Κι εδώ έχουμε ακόμα μια πραγματικότητα…

Ο κόσμος του μπάσκετ και μάλιστα σε συντριπτικό ποσοστό ψήφισε εναντίον της πόλωσης και της τοξικότητας. Στην Ελλάδα, που γνωρίζουμε όλοι πως λειτουργούν τα πράγματα, υπήρξε καταδίκη του «δίπολου» στις εκλογές της ΕΟΚ από ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ.

Ο Παναγιώτη Φασούλας κατέβηκε από τη σκέπη του Ολυμπιακού. Ο Άγγελος Παπανικολάου είχε ΔΗΜΟΣΙΑ και ΦΑΝΑΤΙΚΗ υποστήριξη του Παναθηναϊκού. Τις εκλογές τις πήρε ο υποψήφιος του Προμηθέα Πάτρας και μάλιστα με θριαμβευτικό τρόπο.

Ο κόσμος του μπάσκετ δεν καταδίκασε βέβαια τη δυναμική των «αιωνίων». Αλλά είπε ένα τεράστιο «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» στην τοξικότητα που έχουν δημιουργήσει με τις διαρκείς (επί προσωπικού) αντιπαραθέσεις τους και η οποία αποτελεί μια από τις αιτίες που το μπάσκετ στην Ελλάδα φθίνει διαρκώς.

Ο κόσμος του μπάσκετ θέλει ΠΛΑΝΟ, ΟΡΑΜΑ, ΣΧΕΔΙΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ και όχι δύο σωματεία ισχυρά, με κόσμο και με… εγγυημένο συμβόλαιο στην Euroleague να τσακώνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τη διαιτησία. Μήπως έπεισαν κανέναν ότι ενδιαφέρονται για το καλό του μπάσκετ; Το αποτέλεσμα λέει ένα τεράστιο ΟΧΙ.

Επί της ουσίας, όμως, ο Βαγγέλης Λιόλιος βγήκε για να ενώσει το μπάσκετ. Κι αυτό είναι το μεγάλο του κίνητρο.

Τα σωματεία τον ψήφισαν ακριβώς επειδή πιστεύουν στο όραμά του έχοντας βέβαια και την εικόνα της δουλειάς σε βάθος που γίνεται στον Προμηθέα. Αυτής που κάμποσοι ονόμασαν «παιδομάζωμα» (οι ομάδες που τους στήριξαν πάντως κάνουν… κανονικό παιδομάζωμα σε αντίθεση με τον Προμηθέα) χωρίς να υπολογίσουν το πρόγραμμα ΝΟΥΣ αλλά και τις τρομερές αθλητικές υποδομές στον Καστελλόκαμπο.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος εξελέγη ως ο τεχνοκράτης που θα εγγυηθεί την επόμενη ημέρα στην Ομοσπονδία, με ΑΝΑΠΤΥΞΗ, με ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και με ΠΛΑΝΟ. Μακριά από σύνδεση με τα «κέντρα εξουσίας» του μπάσκετ καθώς ο ίδιος είναι αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ουσιαστικά δεν έχει ανάγκη κανέναν και πολύ περισσότερο δεν περιμένει το μπάσκετ για να ζήσει. Ούτε έχει ανάγκη ένα μισθό προέδρου…

Πλέον το μπάσκετ πρέπει να ενωθεί ΞΑΝΑ. Ακόμα και όσοι δεν εξελέγησαν πρέπει να μείνουν κοντά, να ασκούν εποικοδομητική κριτική, να συγκλίνουν όπου συμφωνούν, να προτείνουν… Δεν περισσεύει κανείς.

Κι εφόσον ο Νίκος Γκάλης θέλει να έρθει κοντά στο μπάσκετ, φυσικά και να έρθει! Ο Γκάλης δεν ανήκει στον… Φασούλα όπως ατυχώς κάποιοι προσπάθησαν να περάσουν ή και ο ίδιος ο ψηλός χρησιμοποίησε. Ο Γκάλης ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Καλή αρχή λοιπόν σε όλους…