Η Ελλάδα (πρώτα η Αθήνα, μετά ο Πειραιάς κι ακολούθησε επέκταση) έζησε τότε μια μεγάλη δοκιμασία. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν άθλιες. Λιμνάζοντα νερά παντού με αποτέλεσμα να κάνουν… πάρτι τα κουνούπια. Τα οποία και με το δάγκωμά τους προκαλούσαν τον Δάγκειο Πυρετό.

Πως αντιμετώπισε τότε η Ελλάδα την δοκιμασία; Οι περιγραφές των εφημερίδων είναι δραματικές… Των υπαλλήλων του Α’ Νεκροταφείου, ανατριχιαστικές. Και κάπως έτσι ξαναγράφουμε μια ακόμα τρομερή ιστορία.

Δάγκειος πυρετός: Η πρώτη εμφάνιση σε δημοσίευμα

Στις 14 Αυγούστου στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» εμφανίζεται το πρώτο δημοσίευμα. Μετά από πολλές μέρες πόλωσης ενόψει των εκλογών (Βενιζελικοί και Αντιβενιζελικοί) ο κόσμος ενημερώνεται ότι ο Δάγκειος πυρετός εμφανίζεται στην Ελλάδα.

Από τον Ιούλιο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. Με πρώτη εστία την περιοχή στην Πλατεία Βάθη.

Μάλιστα όπως γράφει ο συντάκτης «ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί διότι οι περισσότεροι που την περνούν σε ήπια μορφή δεν πάνε στο γιατρό. Ούτε και η νόσος είναι τέτοια ώστε να υποχρεώνει τους ιδιώτες γιατρούς στην επίσημη δήλωση των κρουσμάτων».

Όμως εδώ αρχίζουν τα ανησυχητικά. «Ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται εις αρκετές χιλιάδες. Κατά προσέγγιση, τα κρούσματα τα φετινά δεν είναι λιγότερα των δέκα χιλιάδων.

Τις επόμενες ημέρες αρχίζουν και τα πρώτα στοιχεία. Μέσα σε ένα 24ωρο από τον Δάγγειο πυρετό καταγράφηκαν 2 θάνατοι, άλλοι τόσοι από εντερίτιδα και έναν από δυσεντερία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα έλη της εταιρείας «Πάουερ» (είχε αναλάβει την ηλεκτροδότηση της Αθήνας) αποτελούσαν εστία για τα κουνούπια που μετέδιδαν τον Δάγκειο πυρετό. Μάλιστα ο Υπουργός Συγκοινωνίας είχε μεταβεί στην σήραγγα των έργων και ζήτησε από τον εργολάβο να αποξηρανθούν τα έλη που δημιουργούνται. Κι όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει, να ρίχνουν ακάθαρτο πετρέλαιο.
Επίσης για λίγες ημέρες έκλεισε το θέατρο «Κεντρικόν» καθώς τα περισσότερα μέλη του θιάσου είχαν προσβληθεί από τον Δάγκειο!!!

Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται τρομακτική

Σιγά- σιγά η κατάσταση γίνεται χειρότερη. «43 χιλιάδες ασθενείς στην πρωτεύουσα» αναφέρει η εφημερίδα. «Τρομακτική η εξάπλωση του Δάγκειου» είναι ο τίτλος που μοιάζει με εφιάλτης. Ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους 16 άτομα εξαιτίας της επιδημίας.

Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πρόνοιας πήγαν στους προσφυγικούς συνοικισμούς και διένειμαν εντομοκτόνα, φάρμακα, ασπιρίνη και κινίνη.

Στα περισσότερα φαρμακεία της Αθήνας, με γνωστοποίηση μέσω των εφημερίδων, ιδρύθηκαν σταθμοί διανομής φαρμάκων προς όλους τους κατοίκους.

Και άρχισαν και οι οδηγίες που ήταν οι εξής:

1.Δεν αφήνουμε είτε εντός είτε εκτός σπιτιού την παραμικρή ποσότητα στάσιμου νερού.

2.Τα ντεπόζιτα του νερού να κλείνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να εισέλθει κουνούπι.

3.Να ρίχνουν μικρές ποσότητες πετρελαίου στις τρύπες των βόθρων, του πλυσταριού και των τουαλετών.

4.Να μην κρατάει ο κόσμος σκουπίδια στο σπίτι του. Κι όταν δεν μπορούν να τα πετούν αμέσως, να ρίχνουν ασβέστη διαλυμένο σε νερό.

5.Να σκοτώνουν τα κουνούπια με κάθε τρόπο. Ιδανικά με εντομοκτόνο.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ