Το θυμάμαι σαν χθες… Και βλέποντας τα βίντεο με τις παλιές μεγάλες προσωπικότητες του Ιωνικού κόντρα στην Καρδίτσα, στην γιορτή για την μεγάλη επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια, μου ήρθε στο μυαλό. Το φάντασμα που καταδιώκει τον Ιωνικό εδώ και 28 χρόνια! Όταν δια χειρός Κώστα Ζέρβα και μετά από δύο άστοχες βολές του Νίκου Οικονόμου (17 χρονών τότε και σάρωνε στην Α2) ο Σπόρτιγκ πέταξε προς την Α1… Σε βάρος του Ιωνικού. Ήταν τέλη Μαρτίου του 1991. Ήμουν τότε στον «Πλάτωνα» για την εφημερίδα «Φως των Σπορ». Άλλες εποχές όπου ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να απουσιάζει δημοσιογράφος από το γήπεδο. Όχι όπως τώρα. Άλλες εποχές και σε κάτι διαφορετικό: Οι μεγάλοι δημοσιογράφοι της εποχής δεν πήγαιναν απαραίτητα σ’ ένα ακόμα σύνηθες ματς της Α1 αλλά στην ντερμπάρα της αγωνιστικής. Και τότε η ντερμπάρα ήταν Ιωνικός ΝικαίαςΣπόρτιγκ.

Ομαδάρες και οι δύο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Ο Κώστας Αλεξανδρίδης, που είχε μείνει από την παλιά φρουρά του Ιωνικού όπως και ο Μάκης Λαουτάρης ή ο Μπίλιας. Και η νέα γενιά με τον «Χούλιο» Χατζησμάλη, τον Λαζάρου, τον Σαριδάκη ή τον Λάκη Αναστασιάδη που μόλις είχε επιστρέψει από τον δανεισμό του στον Αστέρα Εξαρχείων. Αλλά και ο Σπόρτιγκ… Ο Δημήτρης Αβδάλας, ο μεγάλος σκόρερ, Άγγελος Παπαδημητρίου, ο Κώστας Ζέρβας, που έγραψε πολλά χιλιόμετρα στην Α1, ένας απίστευτος αριστερόχειρας σουτέρ, ο Παπαδόπουλος (Γιαννιώτης αν θυμάμαι καλά) και οι έμπειροι Φενέκος, Κορρές, Πολέμης, Οικονόμου και ο νεαρός Χαρίτου (αντάλλαγμα, αν θυμάμαι καλά επίσης, για τον Αγγελίδη από τον Άρη όπως και ο Αβδάλας). Διαιτητές ήταν δύο μεγάλα ονόματα της εποχής: Ο Θανάσης Γιοχαλής και ο Σάββας Λόρτος. Ο Σπόρτιγκ νίκησε 106-104 με καλάθι του Ζέρβα στην εκπνοή σχεδόν και ουσιαστικά εξασφάλισε την άνοδο… Άφησε, όμως τον Ιωνικό με το παράπονο…Τελικά εκείνη την σεζόν ανέβηκαν στην Α1 κατηγορία ο Σπόρτιγκ και η Δάφνη ενώ ο Ιωνικός έμεινε 4ος καθώς τον πέρασε και ο Πειραϊκός.

Ήταν ένα σπουδαίο πρωτάθλημα τότε… Η Δάφνη με τον Παραγιό, τον Καραμανώλη, τον Κυπριώτη, τον Κωνσταντώνη, τα αδέρφια Μπιλή… Ο Πειραϊκός με τον Γκαγκαουδάκη, τον Στρατούλη, τον Ντάκουλα, τον Κατσώρη, τον Ποπώνα, τον Οικονομάκο, τον Χατζηδάκη… Ο Πανελλήνιος του Σταμάτη, του Ζαφειρόπουλου, του νεαρού Λημνιάτη, του Μάλαχ (αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν ακόμα). Ο Έσπερος του Δεμέναγα, του Παπαδάκη (ο Τόλλιας είχε φύγει για το Παγκράτι) του Ταμπάκη, του Γκότση, του Νικητόπουλου και του Σπανουδάκη. Ο Δημόκριτος του Σάρπη, του Τσαχτάνη, του Καρατζουλίδη… Ο Ηλυσιακός του μεγάλου σκόρερ Βερτζάγια, του Ποδαρά, του Καλφόπουλου, του Ταμπάκη… Η Κομοτηνή, του εκπληκτικού σκόρερ Ζαχαρία Γεωργιάδη και του μεγάλου ριμπάουντερ, Οικονομίδη. Ο Νέστορας, μια ομάδα που έπαιζε υπέροχο μπάσκετ με τον Γάκη, τον Σουανίδη, τον Χρηστίδη, τον Τσιτάκη, τον συγχωρεμένο τον Γιαννακούλα… Ο Πρωτέας με τον ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ σκόρερ, Νίκο Στασινό, έναν από τους καλύτερους σουτέρ/σκόρερ που είδαμε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, αλλά και με τον Κακκαρούχα, τον Χασιώτη, τον Μουχτούρη, τον Ολύμπιο. Ο ΠΑΟΔ, του Τουκμενίδη, του Καραγιάννη, του Τσουμή… Ο Κρόνος του σπουδαίου Μυριούνη, του Σαφρανιώτη, του συγχωρεμένου του Σερέτη, του (επίσης μακαρίτη) Σταμάτη Ρέρρα. Και το Μαρούσι του ταλαιπωρημένου από τραυματισμούς Μπαρτζώκα, του Κολοβέρου, του Καλοζύμη, του Μπιρνιάκου και άλλων… Συγχωρέστε μου πιθανά λάθη… Έχουν περάσει χρόνια.

Την επόμενη σεζόν (1991-1992) ο Ιωνικός είχε… μοσχοπουλήσει τον Νίκο Οικονόμου στον Παναθηναϊκό. Είχε ενισχυθεί με τον Μπράιαν Πλακουράκη, είχε αγοράσει τον Βαγγέλη Βουτσελά, ήταν μια ομάδα που έδειχνε ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ για επιστροφή στην Α1… Και μάλιστα με τρεις θέσεις να δίνουν εισιτήριο καθώς η νέα σεζόν (1992-1993) θα ήταν η πρώτη επαγγελματική και οι ομάδες της Α1 θα γίνονταν 14 από 12. Άτυχος και πάλι. Σε τριπλή ισοβαθμία στην 3η θέση με Πειραϊκό και Φίλιππο υστέρησε κι έμεινε 5ος… Η Λάρισα, ο Απόλλων Πατρών και ο Πειραϊκός πήραν τα εισιτήρια. Ο Ιωνικός έμεινε να παλεύει με τα φαντάσματα… Το 1993 ήταν 5ος και 4 βαθμούς μακριά από την άνοδο. Το 1994 πάλι στο… παρακάτι (Αμπελόκηποι 47, Σπόρτιγκ 45, Ιωνικός 44) έχασε το εισιτήριο. Το 1995 ήταν 6ος και το 1996 έμεινε 8ος, μόλις 2 βαθμούς πάνω από την ζώνη υποβιβασμού. Τα καμπανάκια ηχούσαν…Την επόμενη χρονιά ήρθε το μοιραίο και υποβιβάστηκε μαζί με άλλη μια ιστορική ομάδα, το Παγκράτι…Είχε κάποιες σεζόν μεταξύ Α2 και Β’ αλλά υπήρξαν και χειρότερα… Γ’ Εθνική και ΕΣΚΑΝΑ το 2010… Απ’ εκεί και πέρα ήταν μόνο χαρές… Με αποκορύφωμα το απόγευμα της 4ης Μαϊου όταν η «μπασκετομάνα» Νίκαια, μπροστά στα καμάρια του παρελθόντος, γιόρτασε με τους φίλους της την επιστροφή στην Basket League.

Εννέα χρόνια μετά τον υποβιβασμό στα τοπικά…