Ηταν μέσα δεκαετίας του ’90 όταν οι δύο μεγάλοι της Αττικής, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, είχαν συμφωνήσει να φύγουν από την FIBA και να φτιάξουν μια Λίγκα στα πρότυπα της σημερινής Ευρωλίγκας. Ανεξάρτητη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Προσπάθησαν να συμμαχήσουν με την Ισπανική Λίγκα. «Όχι, όχι, δεν θα μπορούμε μετά να ελέγξουμε τις αντιδράσεις του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς» ψέλλιζε ο τότε νομικός σύμβουλος της Ισπανικής Λίγκας.

Εκείνος που ψέλλιζε δεν είναι άλλος από τον Τζόρντι Μπερτομέου ο οποίος 20 χρόνια αργότερα δεν τρέμει καθόλου την FIBA. Η αλήθεια είναι ότι την πολεμάει λυσσαλέα και πίσω από δηλώσεις…δημιουργικής ασάφειας επιδιώκει να παρουσιασει εαυτόν ως τον απόλυτο κυρίαρχο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Αφορμή για τον πρόλογο και για όσα θα ακολουθήσουν στάθηκε η τελευταία συνέντευξη του Τζόρντι Μπερτομέου σε τούρκικο τηλεοπτικό δίκτυο. Τι είπε λοιπόν ο άνθρωπος; Και τι απαντήσεις μπορούμε να του δώσουμε, ώστε να φανεί ο Καισαρισμός του.

ΕΙΠΕ: «Η FIBA αποφάσισε να εισάγει τα Παράθυρα μεσούσης της σεζόν. Αυτά τα παιχνίδια έρχονται σε αντιπαράθεση με το δικό μας καλεντάρι, αυτό του ΝΒΑ και οι παίκτες δε μπορούν να είναι παντού. Το Eurocup έχει λιγότερους αγώνες για αυτό κι εκεί εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκτός τόπου και χρόνου. Ανακρίβειες. Η FIBA είχε ορίσει τη διαδικασία με τα παράθυρα αρκετά χρόνια πριν. Ορισε το καλεντάρι της με τις ακριβείς ημερομηνίας ένα χρόνο πριν την έναρξη της περιόδου 2016-2017. Αρα ήξερε… Κι αν ήθελε, θα το άλλαζε. Και πρόβλημα δεν θα υπήρχε, αρκούσε μια μεταφορά των αγώνων δύο ημέρες νωρίτερα (όπως είχε προτείνει η FIBA).

Το να σχολιάσω το γεγονός ότι για πολλοστή φορά ο Μπερτομέου βάζει στην ίδια πρόταση λες και πρόκειται για κοινές διοργανώσεις σε όλα τα επίπεδα (ανταγωνιστικότητα, marketing, αποδοχή, εμπορικότητα) την Ευρωλίγκα και το ΝΒΑ, λες και κινούνται παράλληλα, ας το αφήσω στην άκρη. Ο καθένας μπορεί να θεωρεί εαυτόν Ανταμ Σίλβερ.

ΕΙΠΕ: «Οι Εθνικές ομάδες έχουν όλο το σεβασμό μας. Μιλώντας, όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά επίσης για την Ισπανία, τη Γαλλία κι άλλες ομάδες, αν δεν έχουν τον Πάου Γκασόλ, ή τον Τόνι Πάρκερ, οι οπαδοί θα μπερδευτούν»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πως μπορεί να μιλάει για σεβασμό στον θεσμό των Εθνικών ομάδων ο Μπερτομέου; Ο άνθρωπος που έχει μοιράσει 11 εγγυημένα συμβόλαια και έχει «κλείσει» το ευρωπαϊκό μπάσκετ; Όταν αρνείται να καταλάβει ότι ο θεσμός των προκριματικών επέστρεψε για λόγους εμπορικούς; Για παράδειγμα: Πόσα χρόνια είχαν να δουν οι Ελληνες φίλαθλοι την Εθνική ομάδα σε επίσημο αγώνα στη χώρα μας; Μόνο αν φιλοξενούσε μεγάλες διοργανώσεις. Το ίδιο για τους Τούρκους, τους Ισπανούς κτλ. Παράλληλα, ακόμα και στα προ 15ετίας παράθυρα, έλειπαν οι NBAers.

ΕΙΠΕ: «Σύντομα θα παρουσιάσουμε κι άλλες προτάσεις. Ημασταν έτοιμοι να το κάνουμε, αλλά αυτοί ακύρωσαν το μίτινγκ. Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε λύσεις. Θα είναι όμως πάντως προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό που θέλουμε είναι να πάρουμε εγγυήσεις ότι οι Εθνικές ομάδες θα έχουν όλους τους παίκτες διαθέσιμους. Ολες οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν θα έχουν αυτή τη συνθήκη ως αρχή».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πότε ακριβώς παρουσίασε πρόταση η Ευρωλίγκα ώστε να την παρουσιάσει και τώρα; Λέει ότι θα συνεχίσει να παρουσιάζει προτάσεις όταν από τα πρώτα παράθυρα και μετά (πριν τρεις μήνες δηλαδή) δεν έχει παρουσιάσει τίποτα;

Εν κατακλείδι… Η προσπάθεια να ταυτίσει την Ευρωλίγκα με το ΝΒΑ είναι φανερή αλλά ατυχής. Η επιδίωξή του να παρουσιάσει εαυτόν ως τον Καίσαρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ επίσης είναι φανερή αλλά και πάλι ατυχής.

Ο Μπερτομέου επιλέγει σε όλες τις συνεντεύξεις του την τακτική της δημιουργικής ασάφειας. Να λέει πολλά χωρίς να λέει τίποτα. Είναι βερμπαλιστής, ωραιολόγος αλλά ανούσιος. Δεν αποτελεί πρόταση για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και σίγουρα ΔΕΝ πλησιάζει το ΝΒΑ ούτε στο ελάχιστο. Δεν έχει δικαίωμα να παριστάνει τον κυρίαρχο του παιχνιδιού στο ευρωπαϊκό μπάσκετ όταν «κλείνει» την Ευρωλίγκα σε 11 συμβόλαια (πχ τι ακριβώς κέρδισε η Βενέτσια με το πρωτάθλημα Ιταλίας όταν εντελώς αναξιοκρατικά δεν μπορεί να παίξει στην κορυφαία διοργάνωση επειδή έχει κλειστό 10ετές η Αρμάνι; ) και απαξιώνει και «χτυπά» τον θεσμό των Εθνικών ομάδων.