Ο αγώνας στο Κάουνας δεν αντέχει σε καμία κριτική. Απολύτως… Η Ζαλγκίρις που κάνει την αντεπίθεσή της, με 6 νίκες στους τελευταίους 8 αγώνες και τρεις σερί, μήπως και προλάβει την οχτάδα σου βγάζει την εικόνα ομάδας που θα «πεθάνει» για να πετύχει τον στόχο της. Ακόμα κι αν δεν τον πετύχει όμως, θα έχουν δώσει όλοι το 200%… 

Αποφασισμένοι, συσπειρωμένοι, επιθετικοί και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Απόλυτα διαβασμένοι και με αυτοπεποίθηση. Με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Όμως έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο και το ακολουθούν. Έχουν σταθερότητα, ως εταιρεία και ξέρουν που βαδίζουν. Ο Ολυμπιακός, με απόφαση που ανήκει στην ηγεσία της εταιρείας έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Έχει κλυδωνισμούς αφού άλλαξε δύο προπονητές πριν καταλήξει στον Γιώργο Μπαρτζώκα που δεν μπορεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο. Ούτε να καταπιεί σπαθιά.

Ο Ολυμπιακός είναι λίγος ποιοτικά. Οι ξένοι του είναι μια του ύψους και… πέντε του βάθους. Αλλά του… πολύ βάθους, με αξιοσημείωτη αστάθεια. Και από τη στιγμή κατά την οποία προστέθηκαν οι τραυματισμοί το πρόβλημα εκτός από ποιοτικό έγινε και ποσοτικό.

Υπάρχουν πολλοί αριθμοί που μπορούμε να αναλύσουμε. Η Ζαλγκίρις πέτυχε 46 πόντους στο πρώτο μέρος έχοντας μόνο ένα λάθος κι αυτό δείχνει ότι δεν πιέστηκε καθόλου. Στο μεταξύ ένας ακόμα αντίπαλος του Ολυμπιακού, η Ζαλγκίρις στην συγκεκριμένη περίπτωση, σούταρε άριστα έξω από τα 6,75 μέτρα. Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

Πριν τον αγώνα οι Λιθουανοί είχαν κατά μέσο όρο 7,8 εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα και κόντρα στον Ολυμπιακό πέτυχαν 14. Είχαν 34% στα τρίποντα και με τον Ολυμπιακό σούταραν 64%. Δεν είναι ο πρώτος αντίπαλος του Ολυμπιακού που του κάνει. Άρα δεν μιλάμε για σύμπτωση αλλά για κανόνα.

Προσέξτε πόσοι παίκτες αναδείχθηκαν ως πρωταγωνιστές μέσα από το παιχνίδι της Ζαλγκίρις και πόσοι… δεν αναδείχθηκαν από τον Ολυμπιακό. Που όταν αποχώρησαν τραυματίες οι Ρότσεστι και Σπανούλης όλα έγιναν χειρότερα καθώς σταμάτησε η όποια δημιουργία. Κι εγένετο… σκορποχώρι.

Οι Λιθουανοί έκλεισαν την ρακέτα τους, εμπόδισαν τον Μιλουτίνοφ να εκτελέσει και να δημιουργήσει. Ο Ολυμπιακός, έτσι, περιορίστηκε στα περιφερειακά σουτ: 6/17 τρίποντα (με 11 προσπάθειες για δίποντο) στο πρώτο μέρος και 0/9 στο δεύτερο.

Η Ζαλγκίρις πέτυχε 22 πόντους (!) από τα λάθη του Ολυμπιακού. Σούταρε 14/22 τρίποντα με Μιλάκνις, Ρίβερς και Ουόλκαπ να έχουν μαζί 11/14! Ο Λεκαβίτσιους στα 9’17’’ πρόλαβε να πετύχει 11 πόντους και 5/5 σουτ (!) ενώ οι Λιθουανοί είχαν 20 ασίστ για μόλις 8 λάθη (τα 7 στο δεύτερο μέρος ενώ όλα είχαν κριθεί) ενώ αντίστοιχα ο Ολυμπιακός 18 ασίστ για 17 λάθη.

Το έχω ξαναγράψει ότι το να μιλάνε στον Ολυμπιακό για οχτάδα είναι μάλλον ανούσιο. Θα πρέπει επάνω στα… καμμένα της φετινής χρονιάς να χτιστεί κάτι για τη νέα σεζόν. Ένα γκρουπ παικτών που θα μπορεί να στηριχτεί ο Μπαρτζώκας και να το εμπλουτίσει με κάποιες μεταγραφές.

Ή να χτίσει χαρακτήρα η ομάδα γιατί κι αυτό το κομμάτι έχει αλλοιωθεί επικίνδυνα.