Την περίοδο 1988-1989 είχαμε μία σημαντική μεταβολή στο Ελληνικό πρωτάθλημα καθώς η ΕΟΚ αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο ενός ξένου παίκτη για κάθε ομάδα. Μέχρι τότε ξένους βλέπαμε μόνο στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων (άλλο ωραίο θέμα κι αυτό που θα το “πιάσουμε” σε λίγο καιρό) και όχι στο πρωτάθλημα όμως η… φάμπρικα των ελληνοποιήσεων- σαν να κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας δηλαδή – αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης των ομάδων όπως και η διευκόλυνση όσων είχαν ευρωπαϊκές βλέψεις (Αρης και ΠΑΟΚ) που αναγκάζονταν να έχουν δύο ρόστερ άλλαξαν τα πράγματα. 

Τότε το πρωτάθλημα είχε 10 ομάδες και μόνο ο Φίλιππος Θεσσαλονίκης επέλεξε να έχει καθαρά ελληνικό ρόστερ. Υποβιβάστηκε στο τέλος της χρονιάς, έτσι για την ιστορία.
Ο Αρης έβαλε στο πρωτάθλημα τον Καναδό σέντερ Γκρεγκ Ουίλτζερ που είχε ήδη μια σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όταν η ομάδα είχε φτάσει στο φάιναλ φορ της Γάνδης. Φυσικά είναι ο πατέρας του Κάιλ Ουίλτζερ που είδαμε στον Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ επέλεξε έναν σπουδαίο παίκτη, τον Μαικ Τζόουνς, το “μωρό του ελαφιού” όπως ήταν το ψευδώνυμο του. Εκπληκτικός φόργουορντ με τρομερές δυνατότητες αλλά και κακές συνήθειες.

Ο Παναθηναϊκός έβαλε στο πρωτάθλημα τον βετεράνο του ΝΒΑ, Εντγκαρ Τζόουνς έναν από τους καλύτερους Αμερικανούς που έπαιξαν ποτέ στην χώρα μας. Το “ελικόπτερο” όπως τον φώναζαν στο ΝΒΑ που είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό καρφωμάτων.

Ο Ολυμπιακός έφερε έναν από τους θεαματικότερους παίκτες που είδαμε ποτέ, τον Κάρεϊ Σκάρι. Μεγάλος παίκτης αλλά και… μεγάλος τρελός επίσης! Σημειωτέον πριν λίγα χρόνια αποφυλακίστηκε και τώρα προσπαθεί στις ΗΠΑ μέσα από κοινωνικά προγράμματα να ξαναβρεί τη ζωή του.

Ο Πανιώνιος έκανε επίσης μια μεγάλη μεταγραφή, τον πρωταθλητή του ΝΒΑ με τους Λέικερς, τον βετεράνο σέντερ Μαρκ Λάντσμπεργκερ. Τα ρεκόρ του στα ριμπάουντ παραμένουν ακατάρριπτα.

Η ΑΕΚ έφερε ενα μεγάλο όνομα από το ΝΒΑ, τον Ντάνι Βρέινς που όμως έφυγε απλήρωτος και τρομαγμένος από την λαίλαπα Ψωμιάδη.

Στον Ηρακλή είδαμε τον…Αμερικανό Γκάλη, τον Ντέιβιντ Ινγκραμ! Μεγάλος παίκτης, τρομερός σκόρερ που λεγόταν Ανκρουμ αλλά επειδή ο μοναδικός δημοσιογράφος που ήταν στο αεροδρόμιο στην άφιξη του το άκουσε και το έγραψε λάθος το όνομα του άρα διαδόθηκε και λάθος, τελικά του…έμεινε!

Ο Απόλλων Πάτρας έφερε τον Μαρκ Πέτγουεϊ που είχε ενισχύσει ευρωπαϊκά τον ΠΑΟΚ την προηγούμενη σεζόν. Εντυπωσιακός αλλά… τρελός, δημιούργησε επεισόδια και λίγους μήνες αφότου έφυγε από την Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1989, βρέθηκε δολοφονημένος στο αυτοκίνητο του στις ΗΠΑ.

Τέλος ο Σπόρτιγκ επέλεξε τον βετεράνο Βούλγαρο διεθνή, Ελία Ευθίμοφ, πατέρα του Βάσκο που ήρθε αργότερα στην Ελλάδα κι έπαιξε σε Δάφνη, Μαρούσι και Πανιώνιο. Εκανε την δουλειά του καθώς ο Σπόρτιγκ σώθηκε. Εκείνη την σεζόν λόγω αναδιάρθρωσης υποβιβάστηκε μία ομάδα (Φίλιππος Θεσσαλονίκης) και ανέβηκαν τρεις (Περιστέρι, Παγκράτι και Εσπερος) απο την Α2.

Αυτή την σεζόν λοιπόν οι ξένοι θα έχουν γενέθλια… 30 ετών. Σκεφτήκαμε να θυμηθούμε τους 9 που άνοιξαν τον δρόμο και όπως διαπιστώσατε τηρουμένων των τότε συνθηκών μια…χαρά ήταν από πλευράς επιπέδου και ποιότητας. Ηταν άλλωστε άλλες εποχές πιο ρομαντικές και οι ξένοι ήταν ατραξιόν!
Βέβαια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, το Ισραήλ, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία έπαιζαν πολύ πιο διάσημοι ξένοι παίκτες. Στις ανατολικές χώρες (η Σοβιετική Ένωση και οι χώρες επιρροής της περνούσαν τις τελευταίες στιγμές ζωής τους) δεν επιτρέπονταν οι ξένοι. Οι κοινοτικοί ακόμα δεν είχαν μπει στην ζωη μας…

Ξέρουμε! Οσοι είστε κάτω από 35 ετών όλα αυτά σας φαίνονται σαν ψέματα. Ομως σε εμάς που τα ζήσαμε είναι πολύ πιο ρομαντικά!