Αφού πρώτα απολογηθούμε για την «απουσία» της περασμένης εβδομάδας (το φόρτο εργασίας μετά και την απομάκρυνση του Γιώργου Βόβορα, βλέπετε), επανερχόμαστε για μια πολύ ενδιαφέρουσα αγωνιστική. Που θεωρητικά έκλεισε τον πρώτο γύρο αλλά ακόμα έχουμε εξ αναβολής αγώνες. Με τον αγώνα του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, που έγειρε υπέρ των «πράσινων» να κυριαρχεί.

Βεβαίως το ντέρμπι της αγωνιστικής είχε πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις. Διότι νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός που διατηρεί το καλύτερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα έστω κι αν το πρόσωπό του παραμένει προβληματικό. Έστω κι αν φαίνεται ότι προσπαθεί να… καταργήσει τη λογική του μπάσκετ χωρίς πλέι μέικερ (αυτό με τον Σαντ Ρος πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά), με τον Παπαπέτρου να κάνει πράγματα… παραπάνω που δεν αντιπροσωπεύουν το παιχνίδι του και φυσικά με τους περισσότερους ξένους να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Όπως και ο Όγκαστ…

Η ΑΕΚ βρήκε τον Παναθηναϊκό στο… ναδίρ σε ό,τι αφορά στην αγωνιστική και ψυχολογική του κατάσταση. Κι όμως ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος, έστω κι έτσι… Βγάζοντας περισσότερη ενέργεια, απλά… Βρήκε τον Παναθηναϊκό με υπηρεσιακό προπονητή. Και βρήκε, τέλος, τον Παναθηναϊκό που δεν έπαιξε και κανένα σοβαρό μπάσκετ. Μπορούμε να αναζητήσουμε δικαιολογίες στο γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε σοβαρές απουσίες αλλά ακόμα κι έτσι πραγματικά αναρωτιέμαι πότε θα ξαναπετύχει σε τέτοια κατάσταση τον Παναθηναϊκό. Που αναγκάστηκε να πάει σε «σφιχτό» rotation για να ανταπεξέλθει.

Θα μου επιτρέψετε επίσης να διαφωνήσω ΚΑΘΕΤΑ με απόψεις του στυλ «τον κοίταξε στα μάτια» ή «πιστεύουν ότι μπορούν να νικήσουν τον Παναθηναϊκό οι αντίπαλοι». Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο είναι ξεκάθαρο ότι η ΑΕΚ ηττήθηκε επειδή… φοβήθηκε να νικήσει. Η «πλημμύρα» στο rotation (με τον καημένο τον Μορέιρα στο τέλος να «κρεμάει» λες και δεν υπήρχε ο θετικότατος, όσο έπαιξε Μόουζες πχ) αλλά και στις επιθέσεις στο τέλος (ειλικρινά, ποιο ηταν το πλάνο;) όλος αυτός ο πανικός δείχνει ότι η «Ένωση» είχε εντελώς λάθος προσέγγιση στον αγώνα. Όσο για το ότι… τον κοίταξε στα μάτια. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν το ρόστερ της ΑΕΚ με τόσους έμπειρους παίκτες, φτιάχτηκε απλά για να…κοιτάει στα μάτια αυτόν τον Παναθηναϊκό, τότε μάλλον απέτυχαν.

Αν η ΑΕΚ έχτιζε το μέλλον της με τον Μωραϊτη, τον Ρογκαβόπουλο, ψαγμένες επιλογές στους ξένους και όχι με έμπειρους και «σιγουράντζες» που έχουν τριπλάσιους αγώνες από τους αντίστοιχους του Παναθηναϊκού στην Euroleague, τότε ναι, θα έβγαινε κάποιο νόημα. Επίσης ποιον Παναθηναϊκό… κοίταξε στα μάτια; Τον Παναθηναϊκό με τη χαμηλότερη ποιότητα ρόστερ των τελευταίων (πολλών) ετών; Για να ξέρουμε τι λέμε.

Ορθώς λοιπόν ο Παπαθεοδώρου είπε «είμαστε απογοητευμένοι» γιατί αυτό δείχνει τη θέλησή του να νικήσει. Εντελώς λανθασμένα είπε ότι η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλά κι έχασε στις λεπτομέρειες. Αν αυτό το ρόστερ εκφράζεται με «πολύ καλά» με αυτή την απόδοση, τότε… έχουμε θέμα.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να περιμένω τον αγώνα της ΑΕΚ με τον Προμηθέα που τον θεωρώ μεγάλο κριτήριο. Ειδικά τώρα που ο Προμηθέας με το ολοκαίνουργιο ρόστερ του παρουσιάζεται πολύ πιο ποιοτικός και ισχυρός. Και φάνηκε αυτό ολοκάθαρα στον αγώνα με τον Ηρακλή, ότι οι Πατρινοί έχουν ανέβει επίπεδο. Όσο για τον Ηρακλή, με όλο το σεβασμό, προσπαθώ ακόμα να καταλάβω, 11 αγωνιστικές τώρα, τι ακριβώς προσπαθεί να παίξει.

Το Περιστέρι πέρασε από τον Άρη που πάντως κάλυψε διαφορά 26 πόντων κι έφτασε στους 6 μέσα σε πολύ μικρό διάστημα. Κι αυτό οφείλεται στη ζώνη αλλά και στο ότι οι φιλοξενούμενοι κόλλησαν. Θέμα προβληματισμού για τον Πεδουλάκη που πάντως πήρε πολλά από τον Ζώη Καράμπελα, ο οποίος με Μάντζαρη και Χάροου εκτός, ανέλαβε τα ηνία, οδήγησε ιδανικά την ομάδα του και έκανε ρεκόρ καριέρας με 18 πόντους.

Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να μην παίζει άμυνα αλλά η επίθεσή του αποδίδει κι έτσι νίκησε το Μεσολόγγι που παλεύει αλλά στο τέλος..,έσκασε! Αυτή είναι η μοίρα των ομάδων όπως οι νεοφώτιστοι. Μπράβο τους που είναι «νοικοκυρεμένοι» κι απλώνονται όσο τους επιτρέπουν οι δυνάμεις τους και δεν κάνουν ανοίγματα που μετά θα χρωστάνε παντού. Όταν όμως έχεις παίκτες με 16 χιλιάδες, όπως έλεγε ο Ντίνος Καλαμπάκος, τότε σίγουρα αν πάνε καλά θα τους χάσεις ή αν δε βγουν θα πρέπει να τους αλλάξεις. Κι αυτό σημαίνει ότι θα διαφοροποιήσεις το ρόστερ σου αρκετές φορές. Κι από τη στιγμή που (οι ίδιοι το λένε) δε μπορείς να κάνεις το «μπαμ» το οικονομικό για να αλλάξεις επίπεδο, τότε με τη δουλειά θα προσπαθήσεις να κάνεις την έκπληξη. Είναι αξιοθαύμαστο να βλέπεις πόσο δουλεμένη ομάδα είναι το Μεσολόγγι, αλλά όλα τα παραπάνω ισχύουν.

Ο Κολοσσός παίζει πολύ όμορφο μπάσκετ. Είναι εμφανές ότι έχει κάνει σπουδαίες επιλογές στους παίκτες όπως πχ ο Άντριτς, ο Γκόινς, ο Άρτις, ο Καντέρ αλλά και ο εργάτης Τουμπά και τώρα του… κάθεται και το κάτι παραπάνω με τον Λόσον! Οι Έλληνες είναι έμπειροι και ξέρουν πως πρέπει να λειτουργήσουν. Οι Ροδίτες είναι καλοδουλεμένη ομάδα, παίζουν πολύ ωραίο μπάσκετ και βέβαια έτσι όπως πάει έχουν τη δυνατότητα να μπουν στα πλέι οφ. Ο Ιωνικός ήταν μάλλον δυσάρεστη έκπληξη με τον τρόπο που αγωνίστηκε… Πολύς εγωισμός, όπως ορθότατα επεσήμανε ο Αγγέλου καθώς φαίνεται ότι οι τέσσερις νίκες είχαν… χαλαρώσει κάποιους. Προφανώς θα την πληρώσει ο Έλμορ με τη δικαιολογία ότι επέστρεψε ο Τολιόπουλος. Βέβαια γιατί ο Αγγέλου προτίμησε να πάρει έναν παίκτη σαν τον Έλμορ, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ περίμενε την επιστροφή Τολιόπουλου είναι άλλο θέμα. Για να τον… αλλάξει τον πήρε; Τέλος πάντων…

Κι αν δεν κάνω λάθος στα τελευταία ματς έπαιζε και με ένεση αφού ήταν χτυπημένος. Στον αγώνα που έκλεισε την 11η αγωνιστική, το Λαύριο εξακολουθεί να… τρελαίνει κόσμο καθώς πέρασε κι από τη Λάρισα. Η ομάδα του Σερέλη έχει 7/7 πλέον, έχει πάρει φόρα για τα καλά και είναι μακράν η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Στη Λάρισα έδειξε ότι μπορεί να προσαρμόζεται σε όλους τους αγώνες, είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό σκορ αλλά και να βρίσκει λύσεις. Που θα φτάσει το Λαύριο; Κανείς δε ξέρει