Το basketblog.gr είναι το μόνο σάιτ που ασχολείται τόσο συχνά και με τόσα θέματα προβληματισμού για το μπάσκετ στις μικρές ηλικίες. Κι έχει αγγίξει σοβαρά ζητήματα που προκάλεσαν συζήτηση. Προσπάθησαν να μας αντιγράψουν κι αυτό το βλέπουμε πολύ θετικά. Διότι κάτι κινείται. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν το αρχίζαμε εμείς, δεν θα ακολουθούσε κανείς.

Πρώτα αναφερθήκαμε στα όσα τραγικά γίνονται με τους παρατρεχάμενους, τα παραμάγαζα, την λανθασμένη νοοτροπία, την μηδενική επένδυση παρά μόνο την λειτουργία… εισπρακτικής εταιρείας στις Ακαδημίες μπάσκετ. Επίσης σταθήκαμε σε πράγματα που δεν ταιριάζουν με την λογική (όπως π.χ το να δημοσιεύονται σκορ αγώνων παιδιών 10-11 χρονών ή να διαφημίζονται… ρεκόρ σε Ακαδημίες).

Αυτά εμείς τα έχουμε αναφέρει πρώτοι, τα έχουμε συζητήσει, έχουμε εκφράσει προβληματισμό.

Πάμε τώρα παρακάτω να πιάσουμε το σημερινό μας θέμα.

Κάνοντας μια γύρα στις μικρές κατηγορίες και στα σάιτ της ΕΣΚΑ και της ΕΣΚΑΝΑ, έμεινα επάνω σε κάτι. Που δεν συνιστά ανακάλυψη της Αμερικής σε καμία περίπτωση αλλά μου… καρφώθηκε στο μυαλό τώρα.

Διαπίστωσα λοιπόν ότι υπάρχουν ομάδες οι οποίες λαμβάνουν μέρος κανονικά και με το νόμο στα τοπικά πρωταθλήματα ή στις εθνικές κατηγορίες με την αντρική τους ομάδα αλλά δεν έχουν παιδικά κι εφηβικά τμήματα να συμμετέχουν στις αντίστοιχες διοργανώσεις.

Όπως επίσης το ίδιο συμβαίνει και με το… έτερο φύλλο: Εχουν γυναικεία ομάδα αλλά όχι ομάδες κορασίδων ή νεανίδων.

Θα μου επιτρέψετε να το κουβεντιάσουμε το θέμα παρέα; Αλήθεια, πόσο φυσιολογικό, πόσο σωστό, πόσο σοβαρό και πόσο ωφέλιμο είναι αυτό;

Υπάρχουν λοιπόν οι Ακαδημίες, οι οποίες φέρνουν «ζεστό χρήμα» (από τους γονείς αθλητών και αθλητριών) στον σύλλογο προκειμένου να συντηρούνται οι «μεγάλες ομάδες», ανδρών και γυναικών; Και δεν υπάρχουν παιδικοεφηβικά; Καταλαβαίνω καλά ή μήπως είμαι εκτός θέματος;

Αν δεν κάνω λάθος η ποινή που προβλέπεται είναι αφαίρεση τριών βαθμών στην αντρική ομάδα, εφόσον δεν κατεβάσει ο σύλλογος παιδικοεφηβικά. Και πάλι, είναι σοβαρό αυτό;

Προσωπικά θεωρώ ότι σε περίπτωση κατά την οποία μια ομάδα δεν έχει παιδικοεφηβικά τμήματα να λαμβάνουν μέρος στις αντίστοιχες διοργανώσεις, τότε δεν θα έπρεπε καν να συμμετέχει με ανδρική ομάδα. Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να παρουσιάζεις αντρική ομάδα στο Α’ ή στο Β’ τοπικό χωρίς να έχεις ομάδες παίδων ή εφήβων. Διότι δεν βλέπω κάποια προοπτική επάνω σε αυτό.

Θα ήθελα όμως και την δική σας άποψη διότι το θέμα έχει ενδιαφέρον και κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να έχουμε αναζητήσεις σε ό,τι αφορά στην βελτίωση, στο μέλλον και στην πρόοδο του αθλήματος.

Και κάτι τελευταίο: Πρέπει να σταματήσει η μάστιγα με τους μπαμπάδες- χρηματοδότες που πληρώνουν μόνο και μόνο για να παίζουν οι γιοί τους. Και ξεφτιλίζουν προσωπικότητες του μπάσκετ, προπονητές, παράγοντες κι άλλους παίκτες. Τι λέτε; Θα το καταπολεμήσουμε αυτό το ανέκδοτο κάποια στιγμή;