Για να ασχοληθεί κάποιος σοβαρά με ένα τέτοιο παιχνίδι όπως εκείνο του «Σινάν Ερντέμ» ανάμεσα στην Εφές και στον Παναθηναϊκό θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στο ερώτημα για το «πόσες ομάδες κατέβηκαν στο γήπεδο να παίξουν». Θεωρητικά δύο… Πρακτικά και ουσιαστικά, μία. Η Εφές.

 Είναι απίθανο το γεγονός για σαράντα λεπτά ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να βρει λύσεις, αδυνατούσε να παίξει είτε άμυνα είτε επίθεση, φαινόταν ανήμπορος να ελέγξει έστω για μια στιγμή τον ρυθμό του αγώνα κι απλώς εμφανίστηκαν παίκτες και προπονητές ως… θεατές των όσων έκανε η Εφές. Που παρεμπιπτόντως έπαιξε χωρίς τον κορυφαίο παίκτη και ηγέτη της, Σέιν Λάρκιν.

 Πως είναι δυνατόν οι κανονικές φάσεις και συνεργασίες του Παναθηναϊκού και στις δύο πλευρές του γηπέδου να είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού; Οι «πράσινοι» προσέγγισαν εντελώς λάθος τον αγώνα, δεν είχαν την δύναμη ούτε…φάουλ να δώσουν παρακολουθώντας τους παίκτες της Εφές να παίζουν μόνοι τους… Στο πρώτο μέρος η Εφές είχε 44 πόντους με 13/17 δίποντα με τον Παναθηναϊκό να έχει κάνει 7 ομαδικά φάουλ, τα τρία επιθετικά άρα μόλις τέσσερα στην άμυνά του.

 Δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης του Παναθηναϊκού που να διακρίθηκε ενώ το νέο «μηδέν» στο σκορ του Λάνγκφορντ είναι πολύ σοβαρότερο απ’ όσο δείχνει. Ο Αμερικανός όπως και ο Λάσμε είναι οι παίκτες που έχουν μείνει πιο πίσω από τους άλλους και κρατούν θέσεις κλειδιά. Δεν έχει νόημα να συζητάμε γιατί άλλοι παίζουν λιγότερο, διότι κλασικά οι καλύτεροι παίκτες στην συνείδηση του φιλάθλου είναι εκείνοι που δεν παίζουν ή δεν έρχονται. Σημασία έχει ότι ο Παναθηναϊκός δεν λειτουργεί ως ομάδα στο γήπεδο, τα σουτ εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα (4/20 τρίποντα στην Τουρκία, 45/149 συνολικά), η άμυνα προβληματική, οι συνεργασίες από ανύπαρκτες ως ελλειμματικές, οι ρόλοι ακόμα δεν έχουν ξεχωρίσει ενώ όταν δεν υπάρχει η «αύρα» και η ενέργεια του ΟΑΚΑ (εκτός έδρας δηλαδή) η ομάδα παρουσιάζεται «αναιμική» και με έλλειψη κατεύθυνσης.

 Ο Τσάβι Πασκουάλ είπε «επιβάλλεται να βελτιωθούμε». Η ερώτηση είναι «πως»; Εκείνος μόνο μπορεί να το πει. Και μέχρι στιγμής τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις.