Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ετοιμάζονται να αναμετρηθούν για 13η συνεχόμενη σεζόν και για 18η στα 26 χρόνια του επαγγελματικού πρωταθλήματος, στην σειρά των τελικών των πλέι οφ. Κάπου εδώ όποιος εξεπλάγη από τον πρόλογό μας μπορεί να αποχωρήσει από την παρέα μας προκειμένου να ρίξει κρύο νερό στο πρόσωπό του και να συνέλθει.

Αστειευόμαστε! Δεν έγινε κάποια έκπληξη στα ελληνικά πλέι οφ ούτε και φέτος. Από πότε έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο; Από ποτέ, μάλλον!

Στα ξένα πρωταθλήματα έχουν μπει σφήνα κάμποσες φορές κάποιες ομάδες στους τελικούς. Στην Ισπανία π.χ. η Βαλένθια ή η Μάλαγα και η Μπιλμπάο. Στην Ιταλία η Βενέτσια, η Τρέντο… Στην Τουρκία η Καρσίγιακα, η Μπάνβιτ και η Μπεσίκτας. Στην Αδριατική Λίγκα η Μπούντουτσνοστ η ή Μέγκα Λεκς. Στην Γαλλία το ίδιο όπως και στο Ισραήλ (για φαντάσου)… Μέχρι και στην VTB ή την Λιθουανική Λίγκα υπάρχει ένας… πλουραλισμός στους αντιπάλους της ΤΣΣΚΑ ή της Ζαλγκίρις.

Στην Ελλάδα περιμένουμε να περάσουν οι 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, οι 5 (συνήθως) οι 6 (σπανίως) ή 7 (σπανιότερα) η 8 (απίθανο) των πλέι οφ μέχρι οι δύο «αιώνιοι» να παίξουν για το πρωτάθλημα.

Με λίγα λόγια στα ξένα πρωταθλήματα έκπληξη θεωρείται να αποκλειστεί ένα φαβορί από μια «Σταχτοπούτα» όπως για παράδειγμα πέρυσι στα Ισπανικά πλέι οφ όπου η Βαλένθια όχι απλώς έφτασε στον τελικό αλλά κατέκτησε και τον τίτλο. Στην Ελλάδα αν ο Παναθηναϊκός χάσουν έναν ή δύο αγώνες στα πλέι οφ θεωρείται βόμβα μεγατόνων!

Πότε πλησιάσαμε τελευταία φορά σε έκπληξη; Το 2008. Τότε που ο Μιλισάβλιεβιτς έχασε το τελευταίο σουτ στο ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός νίκησε 64-63 το Μαρούσι και πέρασε δια πυρός και σιδήρου 3-2 στον τελικό.

Μήπως θα πρέπει η διοργανώτρια αρχή να δουλέψει προς την κατεύθυνση των κινήτρων, του ανοίγματος της αγοράς ή οτιδήποτε άλλο θα φανεί χρήσιμο όχι για να «μικρύνουν» οι δύο αλλά για να ενισχυθούν οι δώδεκα;

Αυτοί ξέρουν. Εμείς καταγράφουμε. Και ρωτάμε.