Η ήττα της Εθνικής ομάδας στον πρώτο της αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023 σίγουρα δεν άρεσε σε πολλούς. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι μετά το + 15 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου η Ελληνική ομάδα ανεξήγητα κατά μία έννοια δεν κατάφερε να βγάλει μία φάση της προκοπής. Απέναντι στην πίεση των Βρετανών την έπιασε πλημμύρα δεν είχε καθόλου καλή αντίδραση αμυντικά και επιθετικά και βρέθηκε να χάνει και με διαφορά.

Οι αντίπαλοι δεν είχαν και ιδιαίτερη πίεση. Ίσα-ίσα που έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο καθώς γνωρίζουν ότι δεν βρίσκεται μπροστά τους η καλή ομάδα της Ελλάδας και ταυτόχρονα ο τρόπος που είχαν ηττηθεί στην προηγούμενη αναμέτρηση τους έκανε ακόμα πιο παθιασμένους.

Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα με τα παράθυρα όπου για να είμαστε ειλικρινείς το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει τις λιγότερες απώλειες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Οι Τούρκοι έχασαν απο τους Λευκορώσους, η Γερμανία από τους Εσθονούς και μάλιστα εντός έδρας και δεν πρόκειται να πιάσουμε παλαιότερα αποτελέσματα.

Μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο είναι για μία ομάδα με παίκτες που μαζεύονται την τελευταία στιγμή και κάνουν με το ζόρι μία δύο προπονήσεις μαζί, να μπορέσω να παρουσιάσουν ένα πρόσωπο συμπαγές και ομοιογενές.

Οι βρετανοί έχουν περισσότερα παιχνίδια μαζί αλλά από την άλλη μην περιμένετε από εμάς να χρυσώσουμε το χάπι. Δεν είναι καλό το αποτέλεσμα του Νιούκαστλ και αυτό θα πρέπει να δώσει κίνητρο σε όλους για να υπάρξει αντίδραση από την Κυριακή κιόλας.

Είναι λογικό ότι κανείς δεν γνωρίζει την ομάδα καλύτερα από τους προπονητές. Ούτε βέβαια και θα διεκδικήσω το αλάθητο ή να παραστήσω εκείνον που κάνει υποδείξεις. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι στη διαδικασία των παραθύρων εκτός φυσικά από το ότι πρέπει να μαζέψεις νίκες άρα πιέζεσαι για το αποτέλεσμα έχεις μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσεις ένα προθάλαμο για το μέλλον.

Ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό τότε είδαμε τον Ρογκαβοπουλο μέσα στην ομάδα αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να δω και τον Χουγκάζ και τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Είναι τρία παιδιά που προφανώς υπολογίζονται για τη μελλοντική Εθνική ομάδα και προφανώς θα πρέπει από τώρα να αρχίσουν να έχουν ρόλο.

Άλλωστε δεν μιλάμε για παιδιά τα οποία δεν έχουν παίξει φέτος. Το αντίθετο ισχύει. Πιθανότητα να έχουν και περισσότερο χρόνο συμμετοχής από τη συντριπτική πλειοψηφία του ρόστερ.

Ίσως και να ήταν περισσότερο ισορροπημένο το να μην έχεις στη δωδεκάδα τρεις ψηλούς με τα ίδια χαρακτηριστικά (Καββαδά, Γόντικα και Κακλαμανάκη) και να έχεις μέσα τον Χουγκάζ.

Δεν θέλουμε να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες αλλά είναι γεγονός ότι θα έχει περισσότερη λογική τον αξιοποιήσεις κάποια παιδιά στα οποία μπορείς να ποντάρει στο μέλλον παρά να μένουν εκτός δωδεκάδας και να παίζουν κάποιοι άλλοι για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική στο μέλλον για μία θέση στην Εθνική. Μπορεί να ακούγεται σκληρό το τελευταίο αλλά δεν έχω πρόθεση να προσβάλω κανέναν. Εκτιμώ ότι μιλώ ρεαλιστικά.

Μπορώ να αναγνωρίσω ότι από τη στιγμή κατά την οποία δημιουργείται μία ομάδα την τελευταία στιγμή και είναι ειδικών συνθηκών οι προπονητές προσπαθούν να ταιριάξουν μεταξύ τους τους παίκτες που παίζουν παρέα στο πρωτάθλημα. Γιατί γνωρίζει ο ένας τον άλλον και μπορεί να επιτευχθεί ένα στοιχειώδες ποσοστό ομοιογένειας.

Από κει και πέρα όμως με όλα τα στραβά που έχουν τα παράθυρα (και αυτό οφείλεται όπως έχω ξαναγράψει στην απαράδεκτη και αδιάλλακτη στάση του Μπερτομέου ως τώρα) μπορείς να τα αξιοποιήσεις προκειμένου να ετοιμάσεις το μέλλον σου.

Περισσότερο από την ήττα με στενοχώρησε αυτό ακριβώς που περιέγραψα παραπάνω. Το ότι δύο παιδιά τα οποία είναι πολύ πιθανά μέλη της πρώτης Εθνικής ομάδας στο μέλλον έμειναν εκτός δωδεκάδας.

Θα μπορούσαμε να έχουμε κι κι άλλες όμορφες εικόνες όπως για παράδειγμα να έστελνε και το Μαντζουκα ο Παναθηναϊκός για να έχουμε ακόμα περισσότερη προοπτική σε αυτό το ρόστερ. Αυτό όμως είναι θεωρία οφείλεται καθαρά στην απόφαση των ομάδων που κι αυτές είναι εγκλωβισμένες σε αυτή την ντροπή που γίνεται εδώ και χρόνια με τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων και την Εuroleague να διεξάγονται τις ίδιες μέρες.

Στο ποδόσφαιρο όταν υπάρχουν υποχρεώσεις Εθνικών ομάδων διακόπτονται τα πάντα. Στο μπάσκετ αποφασίζει ο Μπερτομέου. Ελπίζουμε ότι η νέα τάξη πραγμάτων που έβαλε τέλος στη θητεία του Καταλανού το καλοκαίρι να λύσει αυτή την ασύμφορη κατάσταση.

Έστω και αν ο Μπερτομέου στην υπόθεση της Βιλερμπάν με τη Μονακό προσπάθησε να μας δείξει ότι ακόμα υπάρχει.