Από την ανασκόπηση μιας αγωνιστικής χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον προτίμησα να προχωρήσω σε ένα πολύ πιο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την προώθηση του πρωταθλήματος. Φέτος είναι το 30ο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο αριθμός (30) είναι σημαντικός. Και σίγουρα προσφέρεται ώστε ο ΕΣΑΚΕ να προχωρήσει σε μερικές ενέργειες που θα έδιναν άλλο τόνο σε περίοδο δύσκολη, όχι μόνο για το μπάσκετ.

Αντ’ αυτού ο ΕΣΑΚΕ εξακολούθησε να μετατρέπει το «όπου φτωχός και η μοίρα του» σε «όπου μίζερος και η μοίρα του», να ανακοινώνει επιτροπές χωρίς ουσία, να παίρνει αποφάσεις που όταν εφαρμόζονται αποδεικνύονται «διάτρητες» και γενικά να στερείται ιδεών.

Πόσο σημαντικό θα ήταν, δηλαδή, να συνεργαστούν με την ΕΡΤ ώστε να φτιάχνουν επετειακά βίντεο (στα ημίχρονα των αγώνων) για τα 30 χρόνια που προηγήθηκαν; Κι αν όχι με την ΕΡΤ (που ξέρουμε ότι δεν πολυταιριάζει με τη λέξη συνεργασία ειδικά όταν πάμε σε παραπάνω εργατοώρες) τότε θα μπορούσε μέσω των social media (του ΕΣΑΚΕ και όλων των ΚΑΕ) να φτιάχνει δικές της ιδέες και να τις προωθεί. Ψιλά γράμματα.

Θα άλλαζε κάτι στη ζωή μας; Θα γινόταν το μπάσκετ πλουσιότερο; Δεν είναι αυτές οι ερωτήσεις που πρέπει να γίνουν. Αντιθέτως θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τα 30 χρόνια ΕΣΑΚΕ «γιορτάζονται» με ένα λογότυπο. Έτσι δε διαφέρουν από τα 29 και σίγουρα να βγάλουν ακόμα ένα λογότυπο για τα 31! Και;

Θα έπρεπε λοιπόν σε αυτή τη συγκυρία να παρουσιάσουν κάτι. Να δείξουν σε όλους τι σημαίνει «πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ», πόσες μεγάλες προσωπικότητες αγωνίστηκαν σε αυτό, πόσα σπουδαία ματς έγιναν. Δεν είναι κακό, ειδικά όταν στο παρόν δεν έχεις να διαφημίσεις τίποτα πέρα από το «δώσε κανένα φράγκο ΕΡΤ» ή «δώσε λεφτά από τη φορολογία του στοιχήματος» για να σωθούμε!

Δε θα μπορούσε πχ (μια ιδέα λέω) να «ονομάσει» στην επετειακή χρονιά κάθε στατιστική κατηγορία με το όνομα εκείνου που προηγείται; Πχ «Βραβείο Βασίλη Σπανούλη» ο πρώτος σκόρερ, «Βραβείο Δημήτρη Διαμαντίδη» ο πρώτος στις ασίστ κτλ. Κι αν μπορείς, με τόσα βαριά ονόματα, να τα χορηγήσεις κιόλας.

Δε θα έπρεπε για κάποιους πολύ μεγάλους παίκτες που δεν είναι πια ανάμεσα μας (πχ Αλφόνσο Φορντ) να υπάρξει κάποια δράση; Σε έναν αγώνα Περιστερίου- Ολυμπιακού (όπου αγωνίστηκε ο «Αλ»)να φτιάξεις κάτι, κάποια ιδέα; Με την κατάλληλη εμπορική κατεύθυνση, παράλληλα.

Φοβάμαι ότι στο τέλος της χρονιάς (έχουμε κι εκλογές όπου λογικά ο… σούπερ- επιτυχημένος Ευάγγελος Γαλατσόπουλος θα αποχωρήσει) οι ΚΑΕ θα θέσουν ένα ερώτημα: Πόσο μας κοστίζει ο ΕΣΑΚΕ; Κι εκεί θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις.