Το μοντέλο των «12 ομάδων» είναι αυτό σύμφωνα με το οποίο τόσο η ΕΟΚ όσο και ο ΕΣΑΚΕ εκτιμούν ότι θα καταστήσει το μπάσκετ βιώσιμο. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ το οποίο προκύπτει από το κλίμα που επικρατεί στον ΕΣΑΚΕ με αφορμή τις προτάσεις που έχει θέσει η Ομοσπονδία προς διαβούλευση.

Ενόψει, λοιπόν, των συνομιλιών της ΕΟΚ με τον ΕΣΑΚΕ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παράγοντες της Λίγκας αποδέχονται την ουσία στις περισσότερες προτάσεις στην Ομοσπονδία ενώ παράλληλα διαφαίνεται πνεύμα συνεργασίας και κοινών δράσεων. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το διότι απουσίαζε επί σειρά ετών.

ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ πρέπει να συνεργάζονται γιατί έχουν κοινό στόχο και σκοπό. Κι αυτό φαίνεται επιτέλους ότι το έχουν καταλάβει.

Το ρεπορτάζ, λοιπόν αναφέρει ότι ο ΕΣΑΚΕ θα ενημερώσει την ΕΟΚ ότι σκοπεύει να καθιερώσει μοντέλο 12 ομάδων στην Basket League αρχής γενομένης από την περίοδο 2024-2025 και μάλιστα με αυστηρότατα κριτήρια συμμετοχής. Εκτός κι αν οι συνθήκες (πχ αδυναμία συμμετοχής) φέρουν νωρίτερα τις 12 ομάδες.

Η πρόταση είναι να υποβιβαστούν δύο και να προβιβαστεί μια ομάδα από την Α2 Κατηγορία ή να υποβιβαστεί μία αν αρχίσει το πρωτάθλημα με 13 ομάδες. Το ίδιο προβλέπεται και για τη σεζόν 2023-2024 οπότε την περίοδο 2024-2025 θα φτάσουμε στο επιθυμητό μοντέλο των 12 ομάδων.

Για την περίοδο 2024-2025 αντίστοιχα η ΕΟΚ προτείνει την τελική μορφή των πρωταθλημάτων ως εξής:

Για την Α2 Κατηγορία, συνολικά 12 ομάδες. Για την Β’ Εθνική Κατηγορία συνολικά 24 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 12. Για την Γ’ Εθνική Κατηγορία συνολικά 48 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους (επίσης) των 12.

Απ’ εκεί και πέρα, από τον ΕΣΑΚΕ θα ζητήσουν συνδιοργάνωση με την ΕΟΚ για το επερχόμενο Final-8 του Κυπέλλου Ελλάδας που αναμένεται να διαδεχτεί το Final-4 που επιστρέφει από φέτος. Το Final-8 είναι ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ για την ΕΟΚ και αποτελεί βέβαιη η εξέλιξή του.

Επίσης θα ζητήσουν συνδιοργάνωση στο τουρνουά Rising Stars που διοργανώνει η ΕΟΚ και παράλληλα συμφωνούν απόλυτα με την πρόταση της Ομοσπονδίας για θυγατρικές ομάδες αλλά και για το καθεστώς του διπλού δελτίου. Πολύ καλό νέο, επίσης.

Το καθεστώς του «διπλού δελτίου» θα ισχύει μόνο για Α2 και Basket League  και αφορά αθλητές ως 22 ετών. Οι ομάδες θα δηλώνουν από την αρχή της σεζόν τους παίκτες που εντάσσουν σ’ αυτή τη διαδικασία και δε θα τους χρησιμοποιούν σε άνω του 50% των αγώνων πρωταθλήματος ή Κυπέλλου.

Παράλληλα οι ομάδες «υποδοχής διπλού δελτίου» θα τους δηλώνουν από την αρχή της σεζόν και θα έχουν το δικαίωμα για δύο αθλητές αυτής της κατηγορίας.

Σε ό,τι αφορά στις θυγατρικές ομάδες, οι προτάσεις έχουν ως εξής:

-Αθλητές ως 22 ετών

-Δε θα μπορούν να ανέβουν στην κατηγορία που βρίσκεται η κύρια ομάδα

-Συμμετέχουν κανονικά στη διαδικασία ανόδου/καθόδου

-Τουλάχιστον 15  μέρες πριν την έναρξη των αγώνων θα πρέπει να δηλώνει η κύρια ομάδα τη θυγατρική της.

-Κάθε κύρια ομάδα θα μπορεί να έχει μόνο για μια διετία μια μόνο θυγατρική.