Το μπάσκετ δεν είναι κάτι άψυχο που περιγράφεται ως μια αθλητική συνάντηση/διοργάνωση, ως ένα σπορ. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να διατηρείται ακμαίος και υγιής. Και ταυτόχρονα να αναπτύσσεται. Αυτό φυσικά θα γίνεται εφόσον η διαδικασία που ακολουθείται είναι η σωστή και φυσικά με δεδομένο ότι δεν εγκλωβίζεται σε ένα τοξικό οικοσύστημα.

Το μπάσκετ, όπως ο αθλητισμός, είναι κοινωνικό αγαθό. Είναι κάτι που πρέπει να απολαμβάνουμε και να μας κάνει χαρούμενους. Είναι μια διαδικασία που (πρέπει να) συμβάλει στη ψυχική μας υγεία όπως και να αναδεικνύει αξίες: Δικαιοσύνη, ισότητα, συνεργασία, εξέλιξη… Θα πρέπει πρωτίστως να είσαι καλός συμπαίκτης προκειμένου να πετύχεις κάτι ΣΥΝΟΛΙΚΑ.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπό αυτό το πρίσμα έκανε τις προγραμματικές του δηλώσεις ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος. Που έδωσε ΑΝΟΙΧΤΑ τις ημερομηνίες που έχει θέσει για κάθε στόχο του. Που έδωσε προτεραιότητα στα σωματεία:

Στην ελάφρυνση των οικονομικών τους υποχρεώσεων (και ταυτόχρονα των οικογενειών) με ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΘΥΝΗ της ΕΟΚ να το πετύχει! Κι έβαλε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να φτάσει στο στόχο.

Στην ανάπτυξη του μπάσκετ, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (και το εννοεί) και για κάθε αγόρι και κορίτσι.

Στην αλλαγή της νοοτροπίας ξεκινώντας από τη βάση, τα τμήματα υποδομών. Με έμφαση στο θέμα της «σχολής» αλλά και του εκπαιδευτικού ρόλου του προπονητή.

Στην τοποθέτηση των σωματείων στην κορυφογραμμή: Τα χρήματα της ΕΟΚ είναι των σωματείων, είπε ορθά- κοφτά και με ύφος που δεν επιδέχεται αντίρρησης. ΞΕΚΑΘΑΡΑ…

Στην εξασφάλιση της ενότητας όλων των μπασκετικών φορέων και στη συνεργασία τους. Με το επίσης «δεσμευτικό» ότι όποιος πάει απέναντι στην ενότητα και θέλει να χαράξει δικό του δρόμο, θα αποβάλλεται από το ίδιο το σύστημα. Που προφανώς θα έχει αναπτύξει αντίστοιχες αντιστάσεις ώστε να απομακρύνει οτιδήποτε τοξικό. Προσοχή: Ότι οτιδήποτε διαφωνεί με τον πρόεδρο ή το ΔΣ, αλλά με οτιδήποτε απειλεί την ενότητα του μπάσκετ.

Στην οργάνωση της Ομοσπονδίας ώστε να λειτουργεί ως κανονικός οργανισμός, με θέσεις ευθύνης, με στόχους, οργανόγραμμα και χρονοδιάγραμμα. Διότι το μπάσκετ είναι τα σωματεία! Και η ΕΟΚ έχει ευθύνη απέναντί τους.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της 12ης Σεπτεμβρίου κι αυτό συνέβη (όπως έχουμε ξαναγράψει) επειδή αφουγκράστηκε τις ανάγκες των σωματείων στις πολύ συχνές προσωπικές επαφές που είχε μαζί τους.

Δεν έταξε προεκλογικά (όπως ακουγόταν), αλλά συζήτησε. Είχε τις ιδέες του αλλά μέσα από τις συζητήσεις με τα σωματεία διαμόρφωσε την τελική του ατζέντα.

Στην ΕΟΚ πνέει νέος άνεμος. Οι πρώτες ενδείξεις πείθουν ότι υπάρχει ελπίδα χωρίς να την… πουλάνε! Κριτική θα γίνει διότι είναι γόνιμη. Αλλά όποιος δε βλέπει τον αέρα της αλλαγής και τη δύναμη της ελπίδας, τότε μάλλον εθελοτυφλεί.