Για πολλούς (ανάμεσά τους και ο υπογράφων) η ομάδα που εμφάνισε ο Παναθηναϊκός στο Βερολίνο του 2009 ήταν η πληρέστερη όλων των εποχών. Είναι όμως άδικο, για μια ομάδα που έχει κατακτήσει 6 τρόπαια να ξεχωρίζεις κάποιο. Όλα είναι σημαντικά και κάθε ένα έχει τη γλύκα του.

Το τρόπαιο του 2002 στην Μπολόνια που κατακτήθηκε σαν σήμερα, έχει τη δική του σημασία. Είναι το πιο… τρελό που πέτυχε ποτέ ο Παναθηναϊκός. Όχι μόνο επειδή αναδείχθηκε η… σατανική ιδιοφυϊα του Ομπράντοβιτς στο κοουτσάρισμα (είδαμε π.χ τον Μποντιρόγκα να παίζει στην ίδια επίθεση ως πλέι μέικερ αρχικά και ως τεσσάρι στα τελευταία 8 δευτερόλεπτα και να αλλάζει με τον Αλβέρτη που έπαιζε τριάρι στην επίθεση και τεσσάρι στην άμυνα), αλλά και για πολλούς άλλους λόγους.

Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Παναθηναϊκός ήταν ΟΜΑΔΑΡΑ στην Μπολόνια. Μπορεί να μην ήταν το πρώτο φαβορί λόγω της παρουσίας της εκπληκτικής και γηπεδούχου Βίρτους, αλλά ήταν σπουδαία ομάδα.

Με Μουλαομέροβιτς, Κουτλουάι, Σάντσεζ, Καλαϊτζή και Σιούτη στους γκαρντ. Με τον ηγέτη του τον Μποντιρόγκα στην μεγαλύτερη παράστασή του σε φάιναλ φορ, με τον αρχηγό Αλβέρτη πάντα έτοιμο, τον έμπειρο Μπαλογιάννη, με τον Ρότζερς, τον Μίντλετον, τον Παπαδόπουλο , τον Αλμπάνο και παρά την απουσία του Γιαννούλη, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε πανέτοιμος και διαβασμένος. Κυρίως όμως συγκεντρωμένος και με… μηδέν πίεση.

Η γηπεδούχος Βίρτους είχε Ριγκοντό, Τζινόμπιλι, Γιάριτς, Μπετσίροβιτς, Γκρέιντζερ, Σμόντις, Γκρίφιθ, Άντερσεν, Φρόζινι, σούπερ γεμάτη κι έτοιμη για το τρόπαιο.

Τα αφιερώματα τα έχετε διαβάσει… Εδώ όμως μιλάμε για το πιο… τρελό ευρωπαϊκό και θα σας εξηγήσουμε γιατί:

1.Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε εκεί χάρη στην… Ολίμπια Λιουμπλιάνα και το διπλό που έκανε στο ΣΕΦ (89-85) επί του Ολυμπιακού. Αν δεν γινόταν αυτό, ο Ολυμπιακός θα περνούσε στην Μπολόνια και όχι ο Παναθηναϊκός

2.Η χρονιά άρχισε με τραυματισμό (Καλαϊτζής) που πήγε να αντικατασταθεί από τον Γάλλο Ισμαϊλά Σι αλλά κατέληξε στον Πέπε Σάντσεζ. Ο Αργεντίνος ήταν εξαιρετικός ρολίστας. Μάλιστα για να πάει στον Παναθηναϊκό μίλησε υπέρ του ο… ατζέντης του Σι, Κώστας Παπαδάκης!!! «Μπορεί να μη με συμφέρει αλλά ο Σάντσεζ είναι καλύτερος παίκτης από τον Σι» είπε στους «πράσινους»

3.Πριν το φάιναλ φορ ανιχνεύτηκε η ουσία ναδρολόνη στον οργανισμό του Γιάννη Γιαννούλη. Διετής αποκλεισμός… Ο Παναθηναϊκός κινήθηκε και πριν το φάιναλ φορ είχε κλείσει τον Μπακ Τζόνσον!!! Ο Αμερικανός καθυστέρησε και ο Ομπράντοβιτς έδωσε εντολή για «τέλος»!!! Χωρίς ενίσχυση, αλλά τα κατάφερε.

4.Τα μπλουζάκια που είχε κανονίσει να δώσει στους νικητές η Euroleague ήταν… κόκκινα!!! Γι’ αυτό και δεν τα φόρεσε κανείς παίκτης του Παναθηναϊκού. Καλό, έτσι;

5.Το ακόμα καλύτερο; Η μετάδοση του φάιναλ φορ είχε γίνει από το TV Magic, ιδιοκτησίας του τότε προέδρου της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτη Κόκκαλη. Βέβαια η περιγραφή ήταν άριστη.

6.Το φάιναλ φορ είχε γίνει Μεγάλη Παρασκευή (ο ημιτελικός) και Κυριακή του Πάσχα (ο τελικός) των Ορθοδόξων!!! Ανάσταση έκαναν σε Ορθόδοξη εκκλησία στην Μπολόνια μαζί με τους Έλληνες φοιτητές.

7.Πριν τον τελικό (Μεγάλο Σάββατο) ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχαν… ξεφτιλίσει τον Τζόρντι Μπερτομέου μπροστά σε εκπροσώπους του NBA, της αγγλικής ποδοσφαιρικής λίγκας και της Formula 1 σε forum που γινόταν στο δημαρχείο της Μπολόνια. Αιτία; Το ότι ο Παναθηναϊκός είχε χάσει… 5 εκατομμύρια δολάρια από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχε από την περασμένη σεζόν εξαιτίας της τακτικής του Μπερτομέου!!! Το τι «κλέφτη» τον φώναξαν, δεν έχει προηγούμενο…

8.Ο Μπερτομέου κράτησε την Μακάμπι στην Μπολόνια παρά την ήττα της από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό. Τότε δεν έγινε (για πρώτη φορά) μικρός τελικός. Ο λόγος; Ο Παύλος και ο Θανάσης είχαν απειλήσει με αποχώρηση! Στα πόδια τους έπεσε ο Μπερτομέου…

9.Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος είχε ακούσει ουκ ολίγα… Α ναι, ήταν ο παίκτης-κλειδί στον τελικό και στον ημιτελικό. Ο Μεσίνα ήταν έξαλλος : «Είδα τους τελευταίους αγώνες του Παναθηναϊκού πριν το φάιναλ φορ και δεν είχε παίξει ούτε δευτερόλεπτο…»! Ο Ομπράντοβιτς τον είχε… φτιάξει: «Εχει έρθει όλο το ΝΒΑ εδώ για να δει τον Άντερσεν, τον Γκρίφιν, τον Χάφμαν, τον Μπεσόκ. Μπες μεσα και δείξε τους ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην Euroleague»…

Μιλάμε για την απόλυτη… τρέλα!!!