Για να προλάβουμε τις όποιες παρερμηνείες, η επιδίωξή μας δεν είναι η «γκρίνια» ούτε και η απλή καταγραφή των γεγονότων. Αυτό που όλοι θέλουμε είναι να παρακολουθήσουμε επιτέλους ένα νορμάλ πρωτάθλημα που θα παραπέμπει σε κανονικότητα. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα βρούμε.

Βεβαίως με δεδομένο τον «υδροκεφαλισμό» της Basket League ο περισσότερος κόσμος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του πρωταθλήματος είναι η διαιτησία. Λογικό, αφού όταν τσακώνονται οι ελέφαντες θα την πληρώσουν τα μυρμήγκια οπότε το επικοινωνιακό κομμάτι μπαίνει πάνω απ’ όλα.

Και από το μπάσκετ και από το πρωτάθλημα και απ’ όλα.

Η ουσία είναι ότι αν λύσουμε κάποια ζητήματα που είναι αυτονόητα και στην Ελλάδα αποτελούν πολυτέλεια τότε είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και καλύτερη διαιτησία. Διότι πολύ απλά δε θα υπάρχει αυτό το χωράφι.

Προσωπικά, έχω εκφράσει την άποψή μου για το θέμα: Απορώ πως θα συνεννοηθούν για επαγγελματική διαιτησία οι ΚΑΕ όταν δεν μπορούν να τα βρουν σε ημερομηνίες και ώρες. Η επιθεώρηση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Κατ’ αρχήν πάμε στο γεγονός ότι η λέξη «κριτήρια» σε ό,τι αφορά στον ΕΣΑΚΕ είναι κάτι εντελώς εύθραυστο και κυρίως ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Δίνει «παράθυρα» στις ΚΑΕ ακόμα και για σκηνικά επιθεώρησης με περούκες, γραφεία τελετών και ψησταριές μεγαλοχορηγούς όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες μας. Αν οι εκπρόσωποι των ΚΑΕ είναι ευχαριστημένοι απ’ αυτή την κωμωδία, τότε δεν πάμε πάσο! Ας πάνε αυτοί.

Απ’ εκεί και πέρα αναζητούμε τις ομάδες που έχουν δικό τους ΑΦΜ και «καθαρό». Πόσες είναι αυτές που δεν έχουν κάνει «σύμπραξη» (κατά την «γαλατσοπούλειο θεωρία») ή δεν έχουν προσθέσει μια ημερομηνία ή ένα «ΝΕΑ» δίπλα στο διακριτικό τους τίτλο;

Η δε Λάρισα ακόμα και τώρα που θεωρητικά έχει αποκλειστεί μπορεί και διαπραγματεύεται την αγορά της ΚΑΕ, θεωρώντας σίγουρο ότι θα δικαιωθεί στο ΑΣΕΑΔ αν τελικά πάει εκεί. Εκπληκτικό!

Υπάρχουν πολλοί ψίθυροι εδώ και χρόνια για το θέμα του στοιχηματισμού (και καταγγελίες στο εξωτερικό) αλλά και για εμπλοκή ατζέντηδων σε ομάδες, κάτι που βέβαια δεν είναι δεοντολογικό! Τι κάνουν γι’ αυτά;

Τελειώνει το Ψυχικό και δηλώνει αδυναμία συμμετοχής (προφανώς μια έντιμη στάση) και αμέσως βγαίνουν σενάρια για 12 ομάδες και κάποιοι έβγαλαν ότι πέφτει ένας ανεβαίνουν δύο του χρόνου, εν πλήρη άγνοια του κανονισμού. Σε αυτό δεν ευθύνεται φυσικά ο ΕΣΑΚΕ αλλά είναι ένα δείγμα του μπάχαλου.

Η ΑΕΚ είχε δίκιο σε ένα πράγμα, ότι δηλαδή δε θα πλήρωνε εκείνη τις παθογένειες (ευγενικά το λέμε) ετών. Όσο κι αν ακούγεται ειρωνικό να το λέει αυτό μια ομάδα με 22 ban και πόσες περιπτώσεις ακόμα ανοιχτές.

Λέμε ότι στις 15/6 κλείνουν τα πάντα, αλλά πάμε ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε 15ήμερη παράταση, αδιαφορώντας για το τι υπογράψαμε! Εκπληκτικό. Αλλά ταυτόχρονα κατηγορούμε την ΕΟΚ ότι παρεμβαίνει στο (υπέροχο) πρωτάθλημα. Στο οποίο έχουν καταστρατηγήσει τα πάντα εκείνοι που τα ψήφισαν!

Έχουμε φτάσει μέσα Ιουλίου κι ακόμα δεν υπάρχει νεότερο για κεντρικό χορηγό και τηλεόραση. Παρά μόνο μια κίνηση «να πάμε όλοι μαζί στην ΕΡΤ»! Για να το προχωρήσω λίγο, έχουν ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ αφού δεν τήρησαν όσα υπέγραψαν κι έστειλαν στον υπουργό αλλά επιθυμούν οι Ανώνυμες Εταιρείες το κρατικό χρήμα της ΕΡΤ.

Ειλικρινά, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Πως ακριβώς βοηθούν όχι μόνο το μπάσκετ αλλά και τις ίδιες τις ομάδες με αυτή τη συμπεριφορά;

Πως ακριβώς θα διεκδικήσουν κάτι καλύτερο όταν οι ίδιοι δε σέβονται αυτά που υπογράφουν;

Πιστεύουν ότι με αυτή την εικόνα θα καταφέρουν να παρουσιάσουν ένα πρωτάθλημα της προκοπής που θα προσελκύσει κόσμο και χορηγούς;

Είναι ανατριχιαστικό ότι βλέπεις παίκτες που θα μπορούσαν να παίξουν (ως ρολίστες βέβαια αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας) σε ομάδες της μεγαλύτερης κατηγορίας αλλά τρέχουν από Ιούνιο- Ιούλιο να κλείσουν στην Α2 και την Β’ Εθνική γιατί ξέρουν ότι εκεί τα χρήματά τους είναι περισσότερο εξασφαλισμένα.

Επί της ουσίας και για να τελειώνουμε. Ο ΕΣΑΚΕ, δηλαδή οι ΚΑΕ, αν θέλουν να φτιάξουν το μπάσκετ, σίγουρα μπορούν. Το θέμα είναι να θέλουν. Αρκεί να τηρήσουν τους κανονισμούς.