Ας αρχίσουμε από τους τροπαιούχους: Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στην ΑΕΚ για τους τίτλους που κατέκτησαν. Κυρίως όμως επειδή κάθε μία από τις δύο ομάδες έκανε κάτι ξεχωριστό.

Ο Παναθηναϊκός κατακτά τίτλο για 24η συνεχόμενη χρονιά. Ισως η επιτυχία του να συνίσταται στο γεγονός ότι όλοι αντιμετωπίζουν… φυσιολογικά ως αδιάφορα την συνήθεια των «πράσινων» να κατακτούν τρόπαια, αλλά πιστέψτε με, όσοι έχουν ζήσει μέσα σε ομάδα μπορούν να καταλάβουν ότι μόνο εύκολο δεν είναι.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της, αναγκασμένη ως Οργανισμός να μάχεται σε καθεστώς άνισων ευκαιριών (κι εννοούμε φυσικά για την κατάσταση με τα εγγυημένα συμβόλαια στην Ευρωλίγκα) που δεν επηρεάζουν απλώς στο αγωνιστικό αλλά κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, μέσα σε ένα χρόνο κατέκτησε τρεις τίτλους. Κύπελλο Ελλάδας, BCL και Διηπειρωτικό… Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους, αλλά κυρίως στον Μάκη Αγγελόπουλο για την επιμονή του. Εκείνος κι αν έχει πολλούς και ρεαλιστικούς λόγους να πει «αποχωρώ» όταν ζει στο καθεστώς που περιγράψαμε και παρά τις υπερβάσεις, αγωνιστικές και οικονομικές, παίζει μεταξύ συγγενών και φίλων στο ΟΑΚΑ.

Κι ας έχει κάνει τόσα πολλά…

Πάμε παρακάτω τώρα, σε κάτι που μας επιβάλλει να αναπτύξουμε θεωρία συνωμοσίας. Προσωπικά θεωρώ εντελώς «κενή» και ανούσια την κουβέντα περί Αδριατικής Λίγκας (για VTB την θεωρώ ανέκδοτο) και συμμετοχής του Ολυμπιακού εκεί. Το είχε φωνάξει παλαιότερα και ο Παναθηναϊκός και αποδείχθηκε επικοινωνιακό τρικ. Πήγε δύο χρόνια η Μακάμπι κι έφυγε τρέχοντας καθώς την θεώρησε ζημιογόνα οικονομικά.

Ποια; Η Μακάμπι με δεκαπλάσιους χορηγούς από τις δικές μας ομάδες.

Θεωρώ όμως πολύ πιο ουσιαστική την κουβέντα περί ανοίγματος πόρτας σε μια νέα εποχή. Εκτιμώ ότι είναι θέμα χρόνου (άλλωστε προάγγελος ήταν το καθεστώς των δεκαετών εγγυημένων) να πάμε σε κλειστή Ευρωλίγκα. Εκεί πάει το πράγμα από μόνο του…

Μήπως λοιπόν ο Ολυμπιακός ουσιαστικά αποτελεί τον Οργανισμό που θα κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή; Θεωρώ ότι αν κι εφόσον αποχωρήσει από την Basket League (που δεν είναι έτσι απλό επειδή φωνάζουν τα… προφίλ στα social media) το πιθανότερο και σαφώς πιο ρεαλιστικό είναι να παίζει ΜΟΝΟ στην Ευρωλίγκα.

Μερικά 24ωρα μετά αντίστοιχες φωνές ακούστηκαν από Εφές και Ρεάλ… Δεν ξέρουμε αν είναι σύμπτωση αλλά σίγουρα μας επιτρέπουν να συντηρούμε αυτά τα σενάρια συνωμοσίας, μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ο Μπερτομέου δεν έχει κανένα θέμα να αποκοπεί η διοργάνωση από τα εθνικά πρωταθλήματα, άλλωστε σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει. Κι αυτή την στιγμή, υπάρχουν σύμμαχοι…

Ας περιμένουμε όμως…