Μιλώντας με τον Κρις Χουγκάζ, που εργάζεται στην Πράγα και ξέρει καλά την Νίμπουρκ, μου είχε πει κάτι πολύ σημαντικό μετά την κλήρωση της ΑΕΚ κόντρα στους Τσέχους: «Βεβαίως και μπορεί να προκριθεί η ΑΕΚ, αρκεί να προσέξει ένα πράγμα: Η Νίμπουρκ παίζει up tempo τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας. Και αυτό την καθιστά πολύ επικίνδυνη στο ΟΑΚΑ. Παντού παίζει στον ίδιο ρυθμό».

Ηταν υπεραρκετό, έχοντας αυτή την επισήμανση ενός προπονητή στο μυαλό μου, να ξέρω τι είχα να δω στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με την Νίμπουρκ. Μετά από περίπου δύο ώρες αυτό που μου είχε πει ο Χουγκάζ αποδείχθηκε και στην πράξη, μόνο που όχι προς όφελος της ΑΕΚ…

Πολύ απλά, όταν έχεις μπροστά του μια τέτοια ομάδα δεν της επιτρέπεις να παίξει στο ρυθμό της. Δεν μπορεί να πετυχαίνει στην έδρα σου 98 πόντους με ποσοστό 73% στα δίποντα (32/44) και να έχει μια τρομερή αναλογία σε λάθη (12) με ασίστ (22). Πραγματικά, έπαιξαν καλά οι Τσέχοι κι αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε. Όμως χωρίς να θέλω να τους υποτιμήσω θεωρώ ότι ο τρόπος που προσέγγισε τον αγώνα η ΑΕΚ ήταν η αιτία που τους έκανε να φαίνονται τόσο καλοί!

Προσέξτε τώρα… Η ΑΕΚ επιθετικά δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Πέτυχε 88 πόντους, είχε 19 ασίστ και μόλις 8 λάθη. Για να είμαστε ειλικρινείς όταν παίζεις στην έδρα σου απέναντι σε μια ομάδα που δεν τη λες και φόβητρο, όσο καλή κι αν είναι και πετυχαίνεις 88 πόντους, σίγουρα έχεις πετύχει.

Όταν δέχεσαι 98 όμως δεν μπορείς να ελπίζεις σε τίποτα. Η ΑΕΚ δεν πίεσε τους Τσέχους, δεν τους έκανε να αισθανθούν αφιλόξενα στο ΟΑΚΑ, δεν τους χάλασε το μυαλό. Αντιθέτως τους επέτρεψε, άνετα και ωραία, να κάνουν το παιχνίδι τους και να περάσουν πολύ πιο άνετα απ’ όσο θα περίμεναν.

Όταν δύο παίκτες, Ρέι και Ντέιβις πετυχαίνουν 50 πόντους έχοντας συνολικά 16/19 δίποντα τότε δεν έχεις κάνει τίποτα σωστά. Η ΑΕΚ φάνηκε μπερδεμένη και ο Σάκοτα ακόμα περισσότερο! Ειδικά όταν επέλεξε (νωρίς κιόλας) αργό σχήμα για να αντιμετωπίσει τους ταχύτατους Τσέχους, το παιχνίδι άρχισε να πετάει.

Κάποιες στιγμές σου δίνει την εντύπωση ότι προσπαθεί να παίξει με το ρολόι και να τους έχει όλους ικανοποιημένους. Σε αγώνες που κρίνουν πρόκριση αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν κι επιλέγεις όσους ταιριάζουν στον αγώνα. Το τετράλεπτο της ταυτόχρονης παρουσίας Μαυροειδή- Σάκοτα στο παρκέ ήταν σκέτη καταστροφή και οι Τσέχοι χτύπησαν στα αργά τους πόδια, χτίζοντας διψήφια διαφορά και ταυτόχρονα (πολύ πιο σημαντικό) αυτοπεποίθηση…

Και κάτι ακόμα αξιοσημείωτο: Τους 81 από τους 88 πόντους τους πέτυχαν οι ξένοι παίκτες. Οι Ελληνες προσέφεραν 7. Στις ασίστ οι ξένοι είχαν 17 και οι Ελληνες 2! Από τα 8 λάθη της ΑΕΚ τα 5 τα έκαναν οι Ελληνες. Δεν κατηγορούμε κανέναν, απλώς σε μια ομάδα οι γηγενείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Παρόλ’ αυτά η ΑΕΚ πέτυχε 88 πόντους… Αλλά δέχθηκε 98. Κι όταν έχεις μπροστά σου αυτό δεν μπορείς να συζητήσεις τίποτα περισσότερο.