Για να είμαι ειλικρινής τις τελευταίες ημέρες είχα ανησυχήσει. Η περιβόητη «ενότητα» που είχαν διακηρύξει από την αρχή της σεζόν οι 12 ΚΑΕ πήγαινε περίπατο με τόσες ανακοινώσεις για τη διαιτησία και αντίστοιχα ποσταρίσματα στο Facebook. Είμαι της άποψης ότι τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνονται στα επίσημα όργανα και με την προβλεπόμενη διαδικασία. Και όχι με τον τρόπο που έγιναν στα δικά μας λημέρια.

Για την τελευταία συνεργασία του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ και την αθλητικο-κοινωνική δράση, είχα πάρει θέση έγκαιρα. Οτιδήποτε συνδέεται με ενίσχυση και προώθηση του μπάσκετ, θα μας βρίσκει σύμφωνους. Όπως ακριβώς συμφωνήσαμε (σε αντίθεση με κόσμο που μας έκανε… εντύπωση) με το ότι το πρωτάθλημα πήγε στην ΕΡΤ, έτσι ακριβώς συμφωνούμε και με συμπράξεις όπως αυτή του κρατικού καναλιού με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Έχουμε να κάνουμε με συνδυασμό μπάσκετ/κοινωνικής προσφοράς. Κανείς δε μπορεί να πει όχι σε αυτό.

Για να μην κρυβόμαστε, στην τηλεδιάσκεψη που έγινε υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις. Υπήρξαν και παράπονα. Και διαφωνίες. Μα δεν είναι κάτι παράξενο. Ούτε «κρύβει» εύθραυστες ισορροπίες, αφού η διαφωνία (όταν γίνεται πολιτισμένα και με επιχειρήματα) είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας. Και μόνο με διαφωνία μπορείς να βρεις ιδέες. Όχι με flat καταστάσεις.

Επί της ουσίας οι ΚΑΕ δεν είχαν θέμα με το φιλανθρωπικό της υπόθεσης. Ο ΕΣΑΚΕ άλλωστε (το σύνολο των ΚΑΕ δηλαδή) αναπτύσσει δράσεις κοινωνικές και θέλει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες. Και η ανακοίνωση δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Αρκεί να τη θέλουν όλοι. Όπως και την ενότητα. Διότι το μπάσκετ, ειδικά αυτή την εποχή, δεν αντέχει στείρες αντιπαραθέσεις. Ούτε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θέλει ρεαλισμό. Και συνένωση δυνάμεων. Και όραμα.

Οπότε δε χωρούν θριαμβολογίες περί… νικητών και ηττημένων. Το μπάσκετ πρέπει να προχωρήσει ενωμένο. Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η επένδυση στην καταστροφή δεν πέτυχε ποτέ.

Η ΕΡΤ στέκεται δίπλα στο μπάσκετ. Αυτό είναι σημαντικό… Κι όταν πάρουν και την πρώτη δόση οι ομάδες (αλήθεια, γιατί δεν την έχουν πάρει ακόμα;) τα πράγματα θα μπουν στη σειρά τους.